Raskauden ensimmäinen neuvolalääkäri

Pari viikkoa ja puoliväli tästä raskaudesta on ohitettu. Hurjaa, miten aika voikaan mennä niin nopeasti. Olen monta kertaa palannut patukan raskauteen ja vertaillut raskauksia. Ehkä olen enemmän miettinyt vertailua järjellä. Olen pyrkinyt jättämään vertailusta pois kaiken sen turhan, jota ei kannata vertailla, koska jokainen raskaus on erilainen. Viimeisin näistä kaikista, on vauvan liikkeet. Pidin patukan raskauden aikana viikoittain kuvakirjaa, jossa otin masusta kuvan joka viikko. Tässä raskaudessa en sitä ole tehnyt, mutta liikkeet olen tunnistanut vauvan liikkeiksi jo paljon aikaisemmin, kuin edellisessä raskaudessa. Ne ovat tuntuneet nyt parin viikon ajan ja patukan raskaudessa sain liikkeitä odotella vielä parin viikon ajan.


Ensimmäinen lääkärikäynti ei ollut enää niin odotettu kuin viimeksi. Patukan raskaudessa olin varannut lääkärin niin, että mieheni tuli sinne mukaan. Mukana oli tuolloin myös kätilöopiskelija ja itse lääkäri. Sain tuolloin itselleni ylimääräisiä sydämenlyöntejä, koska opiskelija ei löytänyt sydänääniä Dopplerilla. Pieni kauhun katse naamallani, pidättelin itkua, kun katsoin silloin miestäni ja pelko alkoi hiipiä takaraivoon. Lääkäri ei tuolloin ollut mitenkään ymmärtäväinen opiskelijaa kohtaan vaan riuhtaisi laitteen opiskelijan kädestä ja alkoi itse testaamaan sydänäänten löytämistä. Hän löysi sydänäänet heti ja katsoi vauvaa pikaisesti myös ultralla. Kovasti olisin halunnut kysellä, että näkyykö sukupuolta, mutta lääkäri totesi heti alkuun, ettei aio katsoa muuta kuin rakenteet pikaisesti. Siksi tiesin tälläkin kertaa, etten tule olemaan lääkärissä kuin korkeintaan vartin.
Lähdin kotoa aivan liian myöhään, koska olin alun perin muistanut ajan väärin. Olin siis kymmenen minuuttia myöhässä oikeasti ajasta ja päätin, etten ota stressiä, vaikka en kerkeäisiä tekemään kaikkea, mitä toivotaan, että tehtäisiin ennen neuvolakäyntejä. Olin vajaa kymmenen minuuttia ennen aikaa neuvolassa ja juoksin suoraan vessaan tekemään tikkutestiä. Oletteko huomanneet, että kiireessä minuutin odottelu tuntuu puolelta tunnilta. Testi oli puhdas, joten kelloa katsoessani, totesin, että kerkeisin vielä ottamaan joko painon tai verenpaineen. Kaikki neuvolassa olevat verenpainemittauspisteet olivat käytössä. Se täytyi jättää sitten lääkärin otettavaksi, joten vaa´alle siis. En kerennyt niin pitkälle, kun minua kutsuttiin jo huoneeseen.


Lääkäri oli tällä kertaa erittäin ymmärtäväinen eikä ollut minkään, kun totesin, että en kerennyt kaikkia asioita mittaamaan ennen kuin tulin. Hän oli hymyileväinen ja kehotti minut vaa´alle, jonka jälkeen hän otti verenpaineen. Lääkäri kertoi käynnin tavoitteet ja totesi, ettei käynnillä tehtäisiin mitään ihmeellistä, ellei jotain huolenaihetta olisi. Eli gynekologiseen tutkimukseen ei olisi tarvetta, jos minä en itse niin toivoisi. Toivoin, koska minulla oli huolenaihe liittyen vuotoon ja pieniin hajuhaittoihin (en koe, että tarvitsisi tarkemmin avata, ehkä turhan yksityiskohtaista ja tarpeetonta).
Vauva oli jälleen kovasti liikkeessä ja karkaili vähän väliä. Sydämensyke löytyi ja hetkessä oli taas jo hävinnyt masun uumeniin. Lääkäri oli katsonut papereitani ja totesikin, että; " Taisi olla samaa ongelmaa viime käynnillä?" ja niinhän se oli. Sykkeet löytyivät moneen otteeseen olleen korkeimmillaan 158 ja matalimmillaan 155. Tunsin muutaman liikkeen ja samalla sykkeet hävisivät. Oli ihana huomata yhteys ja totesinkin lääkärille, kuinka tunsin liikkeet samalla, kun sykkeet hävisivät. Vauvalla olisi kaikki hyvin ja kova vauhti päällä. Niin kuin totesin, toivoin myös gynekologisen tutkimuksen. Monta alakerran tulehdusta kärsineenä tiedän merkit ja oireet, jolloin kannattaa pyytää lääkärin konsultaatiota. Vaikka kaikki näytti hyvältä ja oli niin kuin piti, määräsi lääkäri minulle antibiootin ja kehoitta ostamaan maitohappobakteereita, joita olisi hyvä käyttää heti ensimmäisten oireiden ilmestyessä. Näin vältettäisiin "turhat" antibioottikuurit ja olin toisaalta tästä kehotuksesta iloinen, kun lähdin apteekista. Kolmen päivän kuuri maksoi yli 30€, koska kelan omavastuuosuus oli nollaantunut viime vuodesta.


Jonkin verran olen potenut väsymystä, enkä ole ollut ihan varma, onko se ollut normaalia raskauteen kuuluvaa vai olenko ollut sitäkin väsyneempi. Olen yrittänyt kysellä mieheltäni, onko hän havainnut suurta muutosta viime aikoina, mutta ei kuulemma mitään sen ihmeempää. Kälyni suositteli minulle valmistetta, jota hänelle oli suositeltu neuvolan toimesta hänen raskausaikanaan, kun hänellä oli ollut väsymystä, mutta arvot olivat kuitenkin olleet viitearvojen sisällä. Ostin apteekista valmistetta, jossa oli vielä hieman vahvempi rauta-arvo kuin suositellussa tuotteessa ja se soveltui myös raskaana oleville. Tämä ei siis ole rautalisä, mutta toimii ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, jotta rauta-arvot pysyisivät normaalina ja ennen kaikkea minä välttäisin migreenit. Viime viikolla jälleen migreenin kanssa taistellessa, toivoisin, että tästä valmisteesta olisi apua minun jaksamiseni kanssa. Juoma ei maistu mitenkään erityisen hyvältä, koska jälkimaku on täyttä rautaa. Olkoon plasebo tai oikea vaikutus, on minulla ollut jo paljon pirteämpi olo.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)