Kuukauden nosto: Lapsiperhehelvetti

Päätimme, että kerran kuukaudessa nostamme yhden vanhan postauksen arkistojemme kätköistä ja julkaisemme sen uudestaan blogissamme. Tunnistat sen otsikossa olevasta "Kuukauden nosto"- maininnasta. Tänään julkaistava Lapsiperhehelvetti-teksti on julkaistu blogissamme ensimmäisen kerran 14.6.2018.


Kirjoitapa googleen sana lapsiperhe-elämä. Ensimmäinen sivu on täynnä otsikoita kuten "V*ttu että tämä lapsiperhe-elämä on perseestä!", "Kuinka jaksatte lapsiperhe-elämää?", "Lapsiperhe-elämä ja raskas työ vievät kaiken ilon", "Lapsiperheen elämä on raskasta", "Lapsiperhe on huono brändi". Aika houkuttelevia aloituksia perheen perustamista miettiville, vai mitä mieltä olet?
Itse en kyllä saa lainkaan kiinni näistä jatkuvista negatiivisista avauksista lapsiperhe-elämään liittyen. Mitä lapsiperhe-elämää helvettinä pitävät ovat ajatelleet, kun ovat alun perin päättäneet ryhtyä perheen perustamiseen? Kai sitä nyt jokainen aikuinen ihminen ymmärtää, että tehdessäsi tähän maailman pienen, sinusta riippuvaisen lapsen, elämä ei mitenkään voi jatkua samanlaisena kuin ennen lasta. Välillä se voi olla ja onkin rankkaa ja väsyttävää, mutta jatkuvaa googlehaussa avautuvien otsikoiden mukaista kurjuutta se ei kuitenkaan ole, jos olet oikeasti miettinyt etukäteen realistisesti millaista muutosta lapsi tuo elämään. Lapsi sitoo, vie aikaasi, rahaasi, kärsivällisyyttäsi ja vaikka mitä muuta, mutta mitä muuta sitä voisi kuvitella, kun kyseessä on pieni, avuton ihminen, josta sinun on pidettävä huolta.


Aihe tuli mieleeni viime neuvolakäynnillä, kun puhuin terveydenhoitajamme kanssa, kuinka ihanan erilainen kesä tämä on ollut aiempiin verrattuna, kun on oikeasti aikaa nauttia ulkoilusta ja olen koko kesän vapaalla. Tähän terveydenhoitaja ensin vastasi, että niinpä, ajattele miten erityislaatuista aikaa vietät nyt lapsen kanssa kotona ollessasi. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin lisäsi nopeasti, että eihän se lapsen kanssa kotona oleminen mitään lomaa ole, vaan todella raskastakin. Mietin mielessäni, että en nyt ihan hirveän raskaaksi ole lapsen hoitamista kokenut, mutta ehkäpä terveydenhoitaja on saanut työnsä myötä oppia, että useammat vanhemmat ovat asiasta eri mieltä.

Miksi ihmiset haluavat useampia lapsia, vaikka puheiden mukaan elämä jo yhden kanssa on ihan älyttömän raskasta ja kamalaa. Ihan kuin joku ulkopuolinen taho määräisi, että jokaisessa perheessä on oltava useampi lapsi ja vanhemmat toteuttavat tuota määräystä, vaikka omat rahkeet riittävät hädin tuskin siihen yhteen. Eikö ihmiset oikeasti harkitse tarkemmin perheen perustamista, vai tuleeko lapsiperheen rankkuus todellakin niin yllätyksenä, ettei siihen ole etukäteen pystynyt mitenkään valmistautumaan? Välillä tuntuu, että ihmiset demonisoivat lapsia puheissaan ja normaalista perhe-elämästä ja lasten kasvatuksesta tehdään niin ylitsepääsemättömän raskas juttu, ettei siitä meinaa millään selvitä hengissä. Ja nyt en puhu mistään erityistilanteesta, kuten esimerkiksi vammaisen tai sairaan lapsen hoitamisesta, tämä mielipiteeni käsittää vain perheet, jotka elävät ns. ihan normaalia lapsiperhe-elämää. Ei lapsen syntymän tarvitse tarkoittaa sitä, että koko oma elämä jää täysin taka-alalle pikkulapsiajaksi, koska elät ja hengität vain lastasi varten. Meidän perheessä on ajateltu ennemminkin niin päin, että lapsi on tullut meidän elämään ja kaikki jatkuu mahdollisuuksien mukaan samalla tavalla kuin ennenkin, mutta tietenkin lapsen asettamilla ehdoilla. Edelleen me vanhemmat harrastetaan, käydään ravintoloissa syömässä, matkustetaan, nähdään ystäviä, pidetään illanistujaisia, tehdään töitä ja luodaan uraa ja vaikka mitä muuta meille tärkeää ja kaikki tämä tapahtuu lapsesta huolimatta. Elämä rullaa eteen päin, eikä tunnu lainkaan pikkulapsihelvetiltä, vaan aivan ihanalta, merkitykselliseltä ja onnen sekä rakkauden täyteiseltä.


Monesti lapsista puhutaan ikään kuin erillisinä elämänosina, vähän sellaisina ulkopuolisina tyyppeinä, jotka tulevat ja pilaavat elämäsi ja parisuhteesi. Toisaalta tottahan se joiltain osin on, harvan meistä parisuhde tai elämä ylipäänsä pysyy yhtä helppona, kuin mitä se oli ennen lasta, mutta sekin on oma valinta ja sen valinnan tuomat muutokset on hyväksyttävä, ken leikkiin lähtee. Lapsen myötä on turha jäädä haikailemaan entisen elämän perään, se on ollutta ja mennyttä ja nyt on menossa tällainen elämänvaihe. On elämän hukkaan heittämistä odottaa kuin kuuta nousevaa sitä, että lapset kasvaisivat ja pääsisi taas elämään sitä helpompaa, aikuisten arkea. Sekin vaihe tulee kyllä, ennemmin kuin tajuatkaan. Yksikään lapsi ei kuitenkaan estä vanhempiaan elämästä ja tekemästä, tai sido sinua kotiin neljän seinän sisälle katkeroitumaan. Voit edelleen mennä ja tehdä, mutta lasten asettamissa rajoissa ja hieman enemmän suunnitellen ja käytännönasioita järjestäen. Jokainen ei voi saada lapsia, mutta jokainen voi jättää lapset saamatta, mikäli ei ole valmis sen tuomaan vastuuseen ja elämänmuutokseen.


Uskon, että oma asenne ja ennen raskautta asioiden huolellinen pohtiminen vaikuttaa todella paljon siihen, miten elämän lasten kanssa kokee. Jokainen on kuitenkin oman onnensa seppä ja pitkälti arki rakentuu siitä, millaiseksi sen itse luo. En sano, etteikö lapsiperhe-elämän raskaudesta saisi puhua, mutta ehkä enemmän voisi myös puhua siitä kaikesta hyvästä ja ihanasta, mitä lapset meidän vanhempien elämään tuo. Jos elämä lasten kanssa kuitenkin tuntuu olevan aivan perseestä, niin ehkä olisi hyvä hetki katsoa peiliin ja miettiä, mitä voisi tehdä toisin, että arki olisi mukavampaa. Se sinun paska arkesi on kuitenkin lapsesi lapsuus. Lapsiperhe-elämä on kaikkea muuta kuin ikävää ja on sääli, jos kaikki sitä elävät eivät ymmärrä nauttia sen upeudesta ja ainutlaatuisuudesta.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)