Topit & Flopit


Blogin 1v synttäriviikko alkaa olla loppusuoralla ja vielä on muutama päivä aikaa käydä osallistumassa Lapsiperheen parisuhdekirjan arvontaan. Arvontaan pääset osallistumaan täältä. Olemme saaneet teiltä lukijoilta ihania kommentteja ja hyviä ideoita blogin jatkoa varten, niitä on ollut ilo lukea ja lisää ideoita ja ajatuksia otamme tietenkin kiitollisena vastaan. 

Tanjan alkuviikko meni vähän alavireisissä tunnelmissa, kun jokin flunssapöpö yritti päästä niskan päälle. Jotenkin vastustuskyky sai kuitenkin estettyä taudin pahenemisen ja selvisin muutaman päivän inhottavalla kurkkukivulla ja karsealla päänsäryllä. Myös poika oli tiistaina lievässä lämmössä, mutta hänkään ei onneksi sairastunut sen pahemmin. Kaikista kurjinta taaperon kanssa sairastamisessa on se, että itse on aivan pelistä pois jo ihan perusflunssasta, kun taas taaperolla riittäisi virtaa vaikka muille jakaa. Päivät ovat siis melkoista selviytymistaistelua siihen asti, että mies vihdoin kotiutuu töistä ja pääsee itse sängynpohjalle lepäämään. Tämän viikon yksi ehdoton toppi oli tiistain rakenneultra. Julkaisen siitä kuitenkin oman postauksensa, joten jätetään aihe odottelemaan ensi viikkoa ja keskitytään tänään muihin aiheisiin. Lauran viikko on mennyt pitkiä työpäiviä tehden ja tuntuukin ettei tällä viikolla ole oikein riittänyt aikaa tai energiaa mihinkään muuhun. Viikon kohokohta oli meilläkin varhaisultrassa käynti, josta löydät postauksen täältä. Siksi Laurakaan ei tässä sitä nosta omaksi topikseen. 

FLOPIT

Selkäsärky (Tanja)
Tämä toinen raskaus on ollut alusta asti erilainen esikoisen raskauteen verrattuna siten, että selkäsärky astui kuvioihin jo melko varhaisessa vaiheessa. Esikoisen kohdalla säryt tulivat oikeastaan vasta aivan raskauden loppusuoralla ja pahimmiten vasta synnytyksen jälkeen, kun taas nyt säryt ovat vaivanneet jo ensimmäiseltä kolmannekselta asti. Inhottavinta säryissä on se, että ne tuntuvat pahentuvan raskauden etenemisen myötä ja tällä hetkellä ihan perus lenkkeily, siivoaminen, lumityöt, tms. saavat alaselän vihoittelemaan oikein kunnolla. Levossa ollessa kipuja ei ole lainkaan, mutta jo pienempikin fyysinen rasitus saa selän kipeäksi ja aktiivisen päivän jälkeen on työn ja tuskan takana päästä ylös makuuasennosta. Raskaus on kuitenkin vasta vähän yli puolenvälin ja en missään nimessä haluaisi tässä vaiheessa rueta himmailemaan liikkumisen suhteen. Pelkään, että liikkumattomuus vaan pahentaa jossain vaiheessa kaikkia vaivoja ja särkyjä, kun lihaskunto heikkenee ja siksi täytyisi keksiä jotenkin muuten helpotusta tilanteeseen. Oma diagnoosini on, että oikeassa pakarassa on iskiastyyppistä särkyä, joka säteilee pitkin oikeaa jalkaa. Alaselkä myös rutisee ja paukkaa ja esimerkiksi selältään noustessa vihloo kuin puukolla iskisi, joten jotain hämminkiä sielläkin tuntuisi olevan. Pääsen neuvolaan vähän yli viikon päästä ja siellä olisi tarkoituksena kysyä neuvoa tilanteeseen. Onko joku muu kärsinyt raskausaikana vastaavanlaisista kivuista ja saitteko tilanteen jotenkin kuriin, ettei liikkumista tarvinnut ainakaan täysin lopettaa?


Raskas työviikko (Laura)
Työviikko on ollut normaalia pidempi ja päivät ovat paukkuneet reippaasti yli normaali tuntimääristään. Olen joutunut vielä kotiin tullessanikin kapuamaan yläkertaan toimistoon ja tekemään vielä muutamia puhelinsoittoja ja paperihommia.  Tämä on kuormittanut myös muuta perhettä, joka on näkynyt hieman kireänä tunnelmana kotona. Itse olen ollut oman jaksamiseni kanssa äärirajoilla, johon on vaikuttanut myös patukan erittäin huonosti nukutut yöt. Huono olo aamuisin ei ole auttanut, koska aamukahvin olen joutunut suosiolla jättämään välistä. Puolen päivän aikoihin väsyttää niin paljon, että tekisi mieli vaan käpertyä auton takapenkille nukkumaan. Onneksi tiedän, että tämä ei ole pysyvää ja töissä on tällä hetkellä menossa joka vuotiset rupeamat, jotka kuormittavat muutamien viikkojen ajan. Viikon päästä on myös loma, joka osuu täydelliseen ajankohtaan. Lähdemme sitä viettämään mökille ja pääsemme toivon mukaan vielä nauttimaan talvisista säistä ja ulkoilusta lasten kanssa.


TOPIT

Negatiivinen toksoplasmatulos (Tanja)
Kävin tällä viikolla toisen kerran toksoplasman testaamiseen liittyvissä verikokeissa. Ensimmäinen verikoe otettiin siis kaksi viikkoa sitten ja se oli kaikilta osin negatiivinen. Tuoreen infektion toteamiseksi täytyi kuitenkin ottaa uusi verikoe kahden viikon päästä ensimmäisestä, joten kävin keskiviikkona uudestaan labrassa. Vaikka toisaalta olinkin melko vakuuttunut, että huoleni on aivan turhaa ja sairastumisen todennäköisyys todella pieni, niin silti jännitin testitulosta todella paljon. Jännitystäni lisäsi entisestään viime viikonloppuna alkanut kurkkukipu ja päänsärky, jotka ovat ihan perusflunssan lisäksi myös toksoplasman oireita. Toksoplasman itämisaika voi olla jopa 21 päivää, joten siltäkin osin alkuviikon sairasteluni olisi sopinut tuohon aikahaarukkaan. No, onneksi kaikki huoleni ja murheeni osoittautuivat turhiksi ja toinenkin testi oli negatiivinen. Ihan mielettömän huojentava uutinen! Nyt lupaan lopettaa kaikki turhat murehtimiset raskaudesta ja vauvan voinnista, jos ei mitään oikeasti selvää huolenaihetta ilmene.


Maltillinen painonnousu (Laura)
 Ensimmäisessä raskaudessa en osannut niin kovasti miettiä kokoani tai kuinka paljon paino saisi nousta. Neuvolassa siihen ei koskaan puututtu eikä synnytykseen jälkeen nähty mitään ongelmaa, vaikka painoni ei tahtonut sitten millään tippua. Minulle kerrottiin, että sektion jälkeen siihen saattaa mennä todella pitkä aika, koska kroppa kerää leikkauksien jälkeen eri tavalla nestettä kroppaan. Patukan raskauden aikana minun painoni nousi kokonaisuudessaan 16 kg, joista minulla oli tämän raskauden alkaessa vielä 6kg jäljellä, oli hämmästyttävää käydä vaa´alla. Olen ihmetellyt painonlaskua, joka on siis nyt laskenut vajaa 5 kg. En omasta mielestäni ole oksennellut mitenkään erityisen paljon, alun joka päiväisen huonovointisuuden jälkeen, ehkä pari kertaa viikossa joudun halailemaan pönttöä. Huonovointisuus on edelleen päivittäistä, mutta helpottaa loppupäivää kohden ja ruoka pysyy sisällä. Paino on nyt pysähtynyt lukemiin, joissa olen viimeksi ollut ennen Patukan alkuraskauden aikoihin. Nyt toivon, että painonnousu olisi maltillisempaa alkuraskauden ajan ja nousisi vasta puolen välin jälkeen kunnolla. Vaikka 16 kg on hyvin maltillinen painonousu raskauden aikana, toivoisin silti, että painoa ei tulisi noin paljon tämän raskauden aikana, koska lähtöpaino on kuitenkin korkeampi kuin patukan aikoihin. Raskauden jälkeen osaa tällä kertaa suhtautua painonlaskuun eri tavalla ja osaa ottaa itselleen ihan erilaiset tavoitteet kuin viimeksi. 

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)