Taaperon tavoitteet

Meillä vietettiin puolitoistavuotis synttäreitä jokin aika sitten ja kohta sitä onkin kesä, joka tarkoittaa, että meillä juhlitaan kaksivuotiasta. Mietin mitä haluaisin, että patukka oppisi ennen ensi syksyä. Moni iso asia tulee muuttumaan ja pienestä pojasta on kasvamassa iso poika ja taidot kehittyvät kovaa vauhtia. Mutta mistä sitä sitten aloittaisi; tutista, potasta vai unikoulusta? Mietimme tulevalle puolelle vuodelle kolme tavoitetta: päästä tutista eroon, saada poika kuivaksi sekä nukkumaan yönsä omassa sängyssä (heräämisillä tai ilman heräämisiä). Kaikki nämä kolme kohtaa ovat taaperolle varmasti isoja muutoksia eikä niitä kannata tehdä kaikkia yhtä aikaa. Olisiko järjestyksellä merkitystä vai pitäisikö jokainen kohta aloittaa päällekkäin yhtä aikaa?


1. Tutti
Meillä ei ole ollut tutti jatkuvassa käytössä vauvavuoden jälkeen oikeastaan muuten kuin nukkuessa. Jossain vaiheessa unia tutti tippuu häneltä eikä hän usein miten edes herää tutin tippumiseen. Joskus hän herää siihen ja joskus jatkaa uniaan ilman heräämistä. Olemme ajatelleet jättää tutin pois pikkuhiljaa. Ensin varmasti niin, ettei päiväkodissa enää käytettäisiin tuttia päiväunien aikaan. Tuntuu, että monet muutokset ja kehitysaskeleet ovat tulleet päiväkodin myötä, joten ajattelimme jutella asiasta päiväkodissa ja aloittaa tutista luopumisen sitä kautta. Samalla tukisimme päiväkodissa tehtävää tutista luopumista ja jättäisimme myös kotona päikkäreiden aikaan tutin pois. Menisimme tällä kuviolla ja katsoisimme, miten se lähtee sujumaan. Kaipaako patukka tuttia vai jääkö se kivuttomasti pois. Kokonaan tutit aiomme lahjoittaa kalavauvoille varmastikin keväällä mökillä. En usko, että yöt välttämättä ovat vaikeita ilman tuttia, mutta nukahtaminen voi olla haasteellista ilman tuttia. Kuitenkin asian tiimoilta herää muutama mietintämyssyyn laitettava kysymys.  Olisiko kuitenkin vaan parempi nukuttaa heti ilman tuttia tai mitä jos patukka herää itkuun yöllä, uskallanko silloin tarjota tuttia vai sananko hänet rauhoitettua jollain muilla keinoin?


2. Pottakoulu
Päiväkodissa on nyt tehty muutamat pissat pottaan eli siellä on aloitettu pottailu rauhallisella tahdilla ja tarjottu mahdollisuus potalla käyntiin muiden "konkareiden" kanssa. Olemme ajatelleet, että aloitamme kotona myös pottailun harjoittelun pikkuhiljaa. Eilen saimme ensimmäisen kerran muutaman tipan pottaan ja siitähän riemu syntyikin, ainakin meidän vanhempien kesken. Meillä pitää ylä- ja alakerrassa olla omat ponttansa, koska yläkerrassa käydään aamupisuilla ja alakerrassa tehdään iltatoimet. Haluamme tehdä pottailun patukan tarpeita kuunnellen niin, että se on hänen mielestä mukavaa hommaa. Hänen mielestään on tosin vielä tällä hetkellä hauska nousta seisomaan potalta ja katsoa onko mitään tullut pottaan, joten itse idea on vielä hieman kadoksissa. Tarjoamme hänelle mielekästä tekemistä, kuten kirjan lukua ja näin saamme hieman lisäaikaa, jotta potalla olo aika olisi hieman pidempi. Katsotaan, tarvitsemmeko jatkossa kotiin tarran keräys- systeemin vai saammeko pottailun tehtyä muuten niin mielekkäästi, ettei tarroja tarvita.


3.Unikoulu
Nukkuminen on ollut se meidän vauvamme ja taaperomme suurin haaste. Olemme kokeilleet kaiken mahdollisen maan ja taivaan väliltä. Olemme saaneet unia paremmiksi ja heräilyä vähemmiksi. Onhan pakkaa sekoittaneet korvatulehduskierteet, hampaiden puhkeamiset ja milloin mitkäkin lomat ja muut aktiiviset päivät. Nyt olemme kuitenkin sellaisessa tilanteessa, että haluaisimme oikeasti nukkua jokainen perheenjäsen omassa sängyssään ja mieluiten ilman yöllisiä heräilyjä. Olemme lipsuneet ja ottaneet patukan viereen nukkumaan öisin, jotta kaikki saisivat nukkua edes jonkin verran. Olemme olleet väsyneitä ja osittain myös laiskoja. Tähän on tultava muutos. Se vaatii taas sen yhden pienen rutistuksen ja muutaman valvotun yön pinnasängyn vieressä. Olen myös miettinyt, että auttaisiko omaan isojen poikien sänkyyn siirtyminen asiaa. Pinnasänky natisee ja milloin kädet tai jalat ovat pinnojen välissä niin pahasti solmussa, että poitsu herää siihen, kun ei saa käsiä kunnolla liikuteltua. Meillä on muutaman viikon päästä loma, jonka aikana pidämme varmaan unikoulua. Tarkoitus olisi saada unet jatkumaan heräilystä huolimatta omassa sängyssä.Niin kuin kaikessa, jokainen lapsi on yksilö. Meidänkin pitää vain löytää ne oikeat tavat patukan kanssa. Itse voisin kuvitella, että tuo omassa sängyssä nukkuminen tulee olemaan se haasteellisin tavoite seuraavalla puolelle vuodelle. Ihan vain sen takia, että se vaatii myös meiltä vanhemmilta jaksamista ja venymistä. Mutta toisaalta, olemme viimeisen viikon aikana nukkuneet törkeän huonoja öitä muutenkin. Joten samallahan sitä vaan harjoittelisi sitä hyvän unen etsimistä. Tutista en aio ottaa sen suurempaa stressiä. Meillä tutti ei ole jatkuvassa käytössä eikä se sinänsä ole ollut patukalle koskaan niin tärkeä asia. Hän enemmän pelleilee päivisin sillä kuin oikeasti käyttäisi sitä turvana. Pottailun toivon menevän kivuttomasti. Toivon, että päiväkodissa harjoittelu tukisi myös kotona tehtävää työtä. Juttelimmekin päiväkodin henkilökunnan kanssa syksyllä siitä, että se kannattaa aloittaa päiväkodissa ja kotona yhtä aikaa. Muuten harjoittelun tehokkuus ei ole maksimissaan ja pottailun idea ei avaudu taaperolle yhtä helposti. Nyt siis lähtee käyntiin tavoitteiden puoli vuotinen. Päivittelen silloin tällöin tavoitteiden etenemistä ja katsotaan, täyttyykö tavoitteet patukan kaksivuotis-synttäreihin mennessä.

Tänään on viimeinen päivä osallistua Lapsiperheen parisuhdekirjan arvontaan! Arvonnan löydät täältä.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)