Bugaboon ja Emmaljungan vaunut vertailussa

Olemme miettineet jo pitkään Tanjan kanssa, että tekisimme postauksen vaunuistamme. Olemme puolentoista vuoden aikana huomanneet eroavaisuuksia ja vertailleet yhdessä vaunujamme. Molemmista vaunuista olemme löytäneet paljon plussia ja muutamia miinuksia. Vastaan on tullut sellaisia pieniä juttuja, joita haluaisimme vaihtaa tai lisätä omiin vaunuihin. Toiset vaunut on tietyissä jutuissa olleet paljon toimivammat ja osassa olemme olleet tyytyväisiä omiimme. Mitkä ovat siis vaunujemme ehdottomat hyödyt ja mitkä asiat puolestaan olisivat kehityslistalla? Miten päädyimme valitsemaan omat vaunumme? Ja miten vaunumme eroavat toisistaan? Toivomme, että seuraava julkaisu auttaisi myös mahdollisia ostajaehdokkaita pohtimaan mitä vaunuiltaan kaipaa. Olin ainakin itse aika hukassa vaunumarkkinoilla ja pitkälti katsoin vaunuja sen mukaan mikä miellytti silmää. Olisin kaivannut vinkkejä arkeen; mikä helpottaisi käyttömukavuutta ja tekisi vaunuilusta vielä vähän sujuvampaa.


BUGABOO BUFFALO (LAURAN VAUNUVALINTA)

Mitkä olivat kriteerit, joita lähdin etsimään vaunuilta?
Ensimmäinen ajatus oli kestävyys. Suomen sääolosuhteet, matkustaminen sekä mökkimaastot olivat ehdottomia kulmakiviä, joiden mukaan järjestimme kriteerit liittyen vaunuihin. Myös monipuolisuus sekä vaunujen käyttöikä vaikuttivat valintaamme. Halusimme myös vaunut, jotka mahdollisesti menisivät vielä mahdollisille sisaruksille ja niissä olisi pitkä takuu. Isot ja kääntyvät etupyörät olivat ehdottomuus ja pyörät pitäisi saada tarvittaessa lukkoon. Työntöaisan säätäminen olisi myös tärkeää sekä iso alakori. Vaunujen pitäisi olla myös helppokäyttöiset sekä mukavat työnnellä. Ensimmäinen kriteeri, johon vaunuja ostaessa kiinnitimme lopulta huomiota, oli se, että niihin saisi helposti myös turvakaukalon kiinni.

Miten vaunut ovat käytännössä toimineet?
Loistavasti. Minulla ei ole mitään valitettavaa. Vaunut ovat kestäneet sääolosuhteita ja ratasosaan siirtyminen oli helppoa. Vaunut ovat olleet kätevät laittaa kauppareissuille mukaan ja ne menevät helposti auton kyytiin. Ehdoton plussa vaunuissa on ollut kantokahva, jonka saa vauvakopasta kokonaan pois tai käännettyä sivulle. Samat ominaisuudet tietenkin myös ratasosassa.

Onko vuodenajalla vaikutusta vaunujen toimivuuteen?
Ei ole, nämä ovat olleet myyntimainosten mukaiset, joka kelin ja maaston vaunut.

Mitkä ovat olleet kolme parasta ominaisuutta vaunuissa?
  1. Pitkä suojakuomu, jota saa tarvittaessa vielä pidennettyä avaamalla vetoketjun. 
  2. Helpot lukot etupyörissä, jotta kääntyvät pyörät saa lukkoon.
  3. Eri asentoihin säädettävä ratasosa.


Mistä ostitte vaunut ja miksi?
Ostimme vaunut Vaunuaitan verkkokaupasta. Heillä oli vaunuista tarjous ja olimme heidän myymälässään käyneet tutustumassa vaunuihin etukäteen. Toimitus oli nopeaa ja toimivaa. Heiltä saimme myös tilattua adapterit kaukaloon samalla tilauksella. Heillä oli myös mahdollisuus laajasti tarjolla vaunuihin lisäosia.

Oletteko hankkineet lisävarusteita vaunuihin?

Olemme ostaneet vaunuihin lämpöpussin ja nyt haaveilen istuinsuojasta. Haaveilen myös kesäkuomusta sekä mukitelineestä. Jos meillä olisi enemmän lapsia ostaisin vaunuihin ehdottomasti istuma/seisomalaudan.

Kuinka paljon vaunut maksoivat?
Vaunut oli tarjouksessa ja maksoivat kokonaisuudessaan 1325 €

Mitä tekisit toisin, jos olisit nyt hankkimassa uusia vaunuja?
En oikeastaan mitään. Kävimme etukäteen tutustumassa vaunuvaihtoehtoihin paikan päällä ja mietimme eri vaihtoehtojen välillä pitkään ennen kuin ko. vaunuihin päädyimme. Emme hätiköineet ostoksen kanssa ja emme ole katuneet ostopäätöstämme. Ehkä olisin ostanut samantien myös vaihdettavan kesäkuomun.


EMMALJUNGA DUO EDGE, DUO S BLACK AIR- RUNKO (TANJAN VAUNUVALINTA)


Mitkä olivat kriteerit, joita lähdin etsimään vaunuilta?
Olimme mieheni kanssa aivan pihalla kaikista mahdollisista vaihtoehdoista, kun läksimme ensimmäistä kertaa vauvalle vaunuja etsimään. Hakusessa oli kevyet, hyvin erilaisissa sääolosuhteissa toimivat ja kulutusta kestävät vaunut, jotka toimisivat vastasyntyneestä taaperoon asti. Monet ystävät olivat päätyneet Emmaljunga merkkiin ja heidän vaunuistaan olimme kuulleet paljon hyvää. Ajatuksissamme oli noin 1000€ budjetti vaunuille, joka tietenkin asetti omat raaminsa merkeille. Menimme Vantaan Tammistossa sijaitsevaan Lastentarvike liikkeeseen, jossa melko äkkiä tulimme siihen lopputulokseen, että Emmaljungan valikoimasta lähdemme omiamme etsimään. Emmaljungan valikoima miellytti silmää, oli budjettiimme sopiva ja valikoimassa oli paljon vaihtoehtoja, joista omat vaunut sai koota.

Miten vaunut ovat käytännössä toimineet?

Vaunut ovat olleet käytännössä todella hyvät ja olemme olleet niihin erittäin tyytyväisiä. Lapsen kanssa tulee lenkkeiltyä todella paljon joka viikko ja vaunut ovat olleet kovassa käytössä lapsen syntymästä asti. Vaunujen kokoon taittaminen on ainoa asia, jonka kanssa välillä tuskastelen. Jostain syystä mekanismi on melko jäykkä ja vaatii sormivoimien lisäksi ulottuvuutta, jotta vaunut saa näppärästi kasaan. Itse mekanismihan on todella simppeli ja toimiva, itselläni on vain ollut ajoittain ongelmia jostain syystä painaa lukitusnapit pohjaan ja samalla vetää vaunut kasaan. Mieheni aina naureskeleekin minulle, miten voin kirota vaunujen kokoon taittamisen kanssa, koska hänellä puolestaan ei ole ollut mitään ongelmia asian suhteen.


Onko vuodenajalla vaikutusta vaunujen toimivuuteen?
Ei lainkaan. Toki sohjossa vaunujen kuin vaunujen työntäminen on raskaampaa kuin sulalla maalla, mutta joka kelillä on päässyt helposti eteen päin. Luotinkin tässä Emmaljungaan, koska kyseessä on Ruotsalainen yritys ja Pohjoismaissa varmasti ollaan totuttu tekemään joka säässä toimivia tuotteita.

Mitkä ovat olleet kolme parasta ominaisuutta vaunuissa?


  1. Kepeys. Vaikka vaunut eivät ole kooltaan pienimmät mahdolliset, ne kuitenkin rullaavat kevyesti ja ovat siksi todella mukavat työntää. Rungossa on myös säädettävä jousitus, jonka kovuutta voi säätää lapsen painon tai ajettavan ajopinnan mukaan. Matkustusmukavuuden maksimointia niin vaunujen työntäjälle kuin kyydissä matkustavalle.
  2.  "Ilmastointi". Viime kesänä saimme nauttia ihanista helteistä ja samalla vaunuissa oleva ilmastointisysteemi oli kovassa käytössä. Vaunukopassa on pohjassa ilmastoinnin säätövipu, eli kuumalla kelillä pohjasta saa avattua ilmastointiaukot. Kuomussa on erillinen avattava ilmastointiluukku, josta ilma kiertää mukavasti vaunujen sisään, eikä lämpötila nouse kuumallakaan kelillä kovin herkästi tukalaksi.
  3.  Kääntyvät etupyörät ja mukautuvuus. Kaupunkiolosuhteissa kääntyvät etupyörät ovat ehdoton ominaisuus, etenkin kun käytämme vaunuja paljon myös esim. kauppakeskuksissa jne. Ahtaissa tiloissa kääntyvät etupyörät ovat pelastus ja helpottavat lapsen kanssa kulkemista. Mukautuvuudella tarkoitan sitä, että vaunut palvelevat erittäin hyvin erilaisissa tilanteissa. Adaptereiden avulla vaunurunkoon saa kiinnitettyä vauvan turvakaukalon, joka on etenkin pienen lapsen kanssa todella hyvä ominaisuus. Vaunukopan ja istuinosan saa myös käännettyä, eli lapsi voi olla kasvot tai selkä menosuuntaan päin. Yhdet rattaat mukautuvat siis erilaisiin tilanteisiin ja helpottavat arkea!


Mistä ostitte vaunut ja miksi?
Vantaan Tammistossa olevasta Lastentarvike liikkeestä. Saimme heiltä erittäin asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua. Kyseisenä viikonloppuna ollut -20% alennus vaunujen hinnasta houkutti myös. koska vaunut ovat melko kalliita.

Oletteko hankkineet lisävarusteita vaunuihin?

Ostimme vaunuja hankkiessamme lämpöpussin ja istuinpehmusteen talvea varten. Rattaiden mukana tulee ohuempi jalkasuoja, joka suojaa hyvin tuulelta ja vedeltä. Lastentarvike liikkeen myyjä kuitenkin tarjosi lämpöpussia alle puoleen hintaan normaalista, joten tartuimme tilaisuuteen ja hankinta onkin osoittautunut hyväksi.

Kuinka paljon vaunut maksoivat?
Maksoimme vaunuista 959€. Lisäksi ostimme lämpöpussin/ istuinpehmusteen, joka maksoi erittäin hyvän alennuksen jälkeen 60€.

Mitä tekisit toisin, jos olisit nyt hankkimassa vaunuja vauvalle?
Miettisin hieman tarkemmin vaunun kokoa ja sitä, miten pieneksi sen saa taitettua. Meillä on iso farmariauto, mutta silti rattaat vievät suurimman osan tavaratilasta.

VAUNUT VERTAILUSSA

Ratasosan ominaisuudet
Buffaloissa ratasosan korkeus on huomattavasti korkeampi ja ehkä käytännöllisempi sen takia kuin Emmaljungassa. Lapsi on helpommin "hallittavissa" korkean istuinosan takia. Myös muut ratasosan asentosäädöt ovat paremmat Buffaloissa. Ratasosaa saa säädettyä kolmeen eri asentoon. Emmaljungassa ratasosan kaltevuutta ei saa säädettyä, vain istuimen selkänoja säätyy kolmeen eri asentoon.

Jalkasuoja
Tämä on ollut ehdoton plussa Duoissa. Niissä on ollut mukana jalkasuoja valmiina kylmempiin keleihin (talven lämpöpussi täytyi ostaa erikseen). Tämä puuttui kokonaan Buffaloista. Buffaloissa ei ollut lisäsuojia mukana. Vaikka jalkasuoja onkin ohut, antaa se suojaa pitkälle syksyyn, eikä lapselle tarvitse laittaa niin paksua varustusta vaunuihin. Buffaloita käyttäessä joutuu tarkasti pähkäilemään mitä lapselle puetaan päälle ja koska olisi hyvä ottaa käyttöön lämpöpussi.

Vaunujen paino
Duot ovat heittämällä paljon kevyemmät käytössä kuin Buffalot. Vaikka kummatkaan vaunuista eivät ole erityisen painavia tai höyhenen kevyitä, ovat Duot paljon kevyemmät ohjattavat kuin Buffalot.

Vaunujen kokoon laitto ja tilavuus
Buffalot ovat vähemmän tilaa vievät kuin Emmaljungat. Ne menevät kokoon taittaessa myös pienemepään tilaan. Kokoon taittaminen on myös Buffaloissa helpompaa ja vaatii vähemmän sormivoimaa kuin Emmaljungassa. Saattaa kuulostaa pikku jutulta, mutta käytännössä on aika isokin juttu.

Kangasosien käytännöllisyys (ilmanvaihto, vaunukopan etukankaan avaus)

Ominaisuudet peruskangasosien ovat paljon monipuolisemmat Duoissa. Buffaloihin on pakko ostaa lisäosia, jotta saa samanlaisia lisäominaisuuksia käyttöön. Duoissa saa avattua kankaita, jotta ilman saa virtaamaan paremmin lapsen kannalta. Vaunukopan suojakangas on myös käytännöllisempi avata ja sulkea, jos haluaa esimerkiksi säilyttää tavaraa kopassa sisällä vaikka lenkkien ajan. Buffaloissa on vetoketju ja sen molemmat päät pitää avata kokonaisuudessaan, että kopasta saa tavaraa tai ylipäätänsä vauvan kopasta pois. Suojakankaan saa Buffaloista kokonaan myös pois, mutta vaunukoppaan ei saa samalla tavalla suojaa esimerkiksi kesällä tuulelta. Duoissa kangas on kiinni neppareilla ja on helppo avata ja laittaa nopeastikin kiinni. Eli kangasta ei tarvitse ottaa kokonaan pois tai avata kaikkia neppareita, jotta saa tavaraa tai vauvan vaunukopasta.

Vaunujen kuomun pituus

Buffaloiden kuomun pituuden säätelyä on paljon monipuolisempi. Vetoketjun avulla pituutta saa vielä astetta enemmän kuin normaalitilaan verrattuna. Kuomun vetoketju toimii myös pienenä taskuna, jos kuomussa ei tarvitse olla niin paljon pituutta ja lapsi on kasvot menosuuntaan päin.

Etupyörien lukitus
Buffaloiden etupyörien lukitusmekanismi on ollut käytännöllisempi ja yksinkertaisempi. Pyörien ei tarvitse olla oikein suunnattuna, jotta lukitus menisi päälle. Emmaljungien lukitus vaatii pyörän " oikean" asennon ennen kuin lukko menee päälle. Buffaloiden lukon saa helposti naksauttamalla päälle, Emmaljungissa pyörien oikean asennon kanssa saa välillä hetken hakea, ennen kuin lukitus suostuu napsahtamaan päälle.

Ohjaustanko

Buffaloissa ohjaustanko liikkuu vain pituus suunnassa eikä ohjaustankoa voi kääntää eri asentoihin. Vaikka tangon saa pituus suunnassa säädettyä, ei se ole yhtä käytännöllinen kuin Emmaljungien tanko. Duoissa saa tankoa käännettyä eri asentoihin ja sen niin sanotusti "pois tieltä" esimerkiksi bussissa. Tätä ominaisuutta Laura kaipasi kovasti Buffaloihinsa.

Heijastavat pinnat
Buffaloista puuttuu täysin heijastavat pinnat, Duoissa heijastinnauhaa on ommeltu kuomuun, ratasistuimeen ja vaunukoppaan.


NÄMÄ TOIMIVAT MOLEMMISSA

Turvakaukalon siirtäminen vaunuihin
Molempien vaunujen kantokopan siirtäminen autosta vaunuihin ja toisinpäin toimii loistavasti adaptereiden avulla. Tämä tekee käytöstä vieläkin sujuvampaa ja mutkattomampaa. Helpottaa kummasti kaupassa käymistä ja nopeita kyläilyjä, joissa vauvaa ei tarvitse siirtää turvakaukalosta vaunukoppaan.

Ajettavuus
Molemmat menevät eteenpäin maastossa kuin maastossa. Vaunut mukautuvat erilaisissa keliolosuhteissa ja kääntyvät pienessäkin tilassa 360 astetta ympäri.

Turvallisuus
Vaunut ovat tukevat ja vankat luoden turvallisuuden tunnetta. Kopat ovat kestäväksi tehtyjä ja suojaavat vauvaa loistavasti. Vaunut eivät natise, eivätkä kuitenkaan tunnu koostaan huolimatta laivalta liikenteessä.

Säällä kuin säällä
Vaunut kannattaa suojata joko erikseen ostettavalla tai mukana tulevalla sadesuojalla. Muuten ei ole säällä merkitystä, kun haluat lähteä vaunuttelemaan. Lumisade tai loska eivät paljon haittaa matkantekoa.

Hinta- laatusuhde
Loistava. Päädyitpä sitten kumpaan merkkiin tahansa, niin taatusti saat vastinetta rahallesi.

Erilaisia vaunuja löytyy markkinoilta todella paljon. Suosittelemme tutustumaan vaihtoehtoihin huolella ja parasta on käydä liikkeessä tutustumassa vaunuihin ja niiden ominaisuuksiin. Lastentarvike liikkeissä ohjeistetaan ja neuvotaan tarkasti vaunujen käyttöön ja esitellään niiden erilaisia toimintoja. Lisäosilla saa kasvatettua vaunujen monipuolisuutta, tosin se maksaa kalliiden vaunujen päälle vielä lisää rahaa. Kannattaa tehdä valmiiksi lista niistä ominaisuuksista, jotka haluat ehdottomasti vaunuihisi. Sillä pääsee jo pitkälle. Iloa vaunuostoksille!

Bugaboon vaunuissa on tapahtunut päivitystä ostomme jälkeen, joten Buffaloiden valmistus on lopetettu ja markkinoille on tullut myyntiin päivitetty versio Buffaloista, Fox-nimiset vaunut. Jos kuitenkin mielii ostaa Buffalot, suosittelen tutustumaan käytettyjen vaunujen valikoimaan. Bugaboot säilyttävät arvonsa ja esimerkiksi Facebook-ryhmässä Bugaboo-kirppiksellä myydään laadukkaita vaunuja käytettyinä. Jos vaunut on rekisteröinyt Bugaboon omilla Internet-sivuilla on vaunuilla aina kolmen vuoden takuu.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)