Äitiyspakkaus vai raha?

Äitiyspakkaus ei ole viime aikoina ollut kovin hyvässä valossa, kun Finnwatch teki selvityksen ja löysi vakavia puutteita useiden äitiyspakkauksen tuotteiden takaa. Äitiyspakkauksen tuotteet valmistetaan pääosin halpatyömaissa ja ongelmia on ollut esimerkiksi työntekijöiden palkkaukseen ja ylitöiden teettämiseen liittyvissä asioissa. Myöskään raaka-aineiden alkuperä ei ollut suurella osalla pakkauksen tuotteita valmistuttavien yritysten tiedossa. Nämä äitiyspakkauksen ongelmat johtuvat Finnwatchin mukaan Kelan kilpailutuskriteereistä, joissa halpa hinta ja tuotteiden fyysiset ominaisuudet ajavat vastuullisuuden edelle. (Finnwatch)

Kuva: Annika Söderblom © Kela.

Nämä äitiyspakkauksesta ilmi tulleet asiat ovat kovin ikäviä ja harmillisia ja saavat hyvässä tarkoituksessa kehitetyn äitiyspakkauksen näyttäytymään melko huonossa valossa. Mielestäni äitiyspakkaus on edelleen aivan mieletön kädenojennus valtiolta vauvaa odottaville perheille, sen nykyisessä toteutuksessa on vain menty kilpailutuskriteereiden osalta pahasti metsään. Toivon todellakin, että Kela ottaa tästä selvityksestä opikseen ja muuttaa kilpailutuskriteerinsä sellaisiksi, että pakkaus sisältäisi tulevaisuudessa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Kela onkin luvannut parantaa äitiyspakkausten sosiaalista vastuuta ja pyrkii huomioimaan Finnwatchin raportissa esille nostettuja suosituksia.

Tämän postauksen tarkoituksena ei ole nyt pohtia sen enempää tätä aloituksessa käsiteltyä vastuullisuusongelmaa, koska nyt jaettavat pakkaukset on jo tehty ja ne luonnollisesti jaetaan loppuun. Tällä hetkellä jaettavana on vuoden 2018 äitiyspakkaus, eikä tämän vuoden pakkausta ole vielä edes julkistettu. Syntyvyyslukujen lasku varmasti vaikuttaa omalta osaltaan siihen, että edellisvuoden pakkausta jaetaan yhtä pidemmälle seuraavaa vuottakin. Myös sillä on varmasti iso merkitys, että nykyään vanhemmat voivat valita, ottavatko he äitiyspakkauksen vai sen sijaan 170€ rahaa.

Kuva: Annika Söderblom © Kela.

Esikoisen kohdalla meille oli heti alusta asti selvää, että haluamme ottaa äitiyspakkauksen. Esikoisen kohdalla kaikki oli niin uutta ja ihmeellistä ja ajattelin äitiyspakkauksen olevan myös yksi ihana osa raskautta ja vauvan syntymään valmistautumista. Mietin myös, että silloin pakkauksen sijasta jaettavalla 140€:lla en pystyisi mitenkään ostamaan kaikkia niitä tavaroita, mitä äitiyspakkaus sisältää ja ajattelin senkin takia äitiyspakkauksen olevan fiksumpi valinta. Saimme tuolloin vuoden 2017 pakkauksen ja se oli kuoseiltaan mielestäni oikein ihana ja vaatteet mieluisia. Oma vaatemakuni on melko neutraali, joten äitiyspakkauksen hieman värikkäämmät vaatteet olivat ihan tervetullut piristys pojan vaatevarastoon ja melkeinpä kaikki vaatteet tulivat loppujen lopuksi käyttöön. Ainoastaan toppahaalari ja kestovaippa on edelleen käyttämättömänä kaapissa. Haalari oli aivan liian iso pojan ensimmäisenä talvena ja siksi jäi valitettavasti käyttämättä, kestovaippailu ei ole ollut meidän juttu missään vaiheessa, joten siksi vaippa ei ollut meille tarpeellinen. Pakkauksen kaikki muut tuotteet taisivatkin tulla käyttöön, toiset ahkerammin kuin toiset, mutta mikään ei jäänyt kaapin perälle pölyttymään. Kahdessa bodyssa oli neppareiden kanssa ongelmaa ja jouduin lähettämään vaatteita muutamaan otteeseen Kelan ohjeiden mukaisesti korjattavaksi. Muuten vaatteiden laatu oli mielestäni ihan hyvä, vaatteet kestivät käyttöä ja pesua, eikä värit haalistuneet tai kankaan nyppyyntyneet tavallista enempää. Pakkauksen vaatekoot ovat melko suuria ja ihan vastasyntyneelle ei laatikosta löytynytkään päälle puettavaa. Muutama body onkin vielä edelleen meidän 1,5 vuotiaan käytössä, hän kun on melko pieni kokoinen ja pakkauksen vaatteet puolestaan kovin isoja.


Kuva: Annika Söderblom © Kela.

Nyt toisen lapsen kohdalla olen pähkäillyt äitiyspakkauksen tilaamista kantilta jos toiselta. Toisaalta esikoisen pakkauksesta on edelleen käyttökelpoisena tarvikkeita ja vaatteita, joita vauvalle voisi hyvinkin kierrättää. Toisaalta ei ole pahitteeksi vaikka lakanoita, pyyhkeitä, hiusharjoja, yms. olisi usemmat ja ainakin vuoden 2018 vaatteet ovat mielestäni todella ihania, joten uskon, että ne tulisivat taas kovaan käyttöön kakkosenkin kohdalla. Ainoastaan toppahaalarin kohtalo harmittaa jo valmiiksi, koska esikoiselta on tallessa ihana vauvakoon talvihaalari ja luulen, että toisenkin pakkauksen haalari saattaisi jäädä tälläkin kertaa kokonaan käyttämättä liian suuren koon takia. Miehen mielipidettä kyselin eilen ja hän oli sitä mieltä, että olisi mukavampi tilata äitiyspakkaus kuin ottaa etuus rahana. Nyt asiaa pyöriteltyäni tämän postauksen verran ja Kelan sivuilta äitiyspakkauksen kuvia katsottuani alan itsekin kallistua pakkauksen puolelle. Oma pakkaukseni pitää tilata viimeistään huhtikuun aikana, joten uskon, että tulisin saamaan viime vuoden pakkauksen. Se ei kyllä haittaa lainkaan, koska pakkaus olisi joka tapauksessa eri kuin esikoisellani ja vuoden 2018 pakkauksen tuotteet miellyttävät omaa silmääni kovasti.

Miten te muut vanhemmat, oletteko päätyneet ottamaan äitiysavustuksen pakkauksena vai rahana?

Olethan jo käynyt osallistumassa blogin 1v synttäreiden kunniaksi järjestettyyn kirja-arvontaan, josta yksi onnellinen voittaa tuoreen Lapsiperheen parisuhdekirjan. Arvontaan voit osallistua 11.2.2019 asti. Lisätietoa ja arvonnan löydät täältä.

7 kommenttia

 1. Meille esikoista odottaessa oli myös ihan selvää, että otamme äitiyspakkauksen. Meille kotiutuikin silloin 2016 pakkaus, ja aika suurilta osin tuli kyllä käyttöönkin. Toppahaalarin kanssa oli sama, että ensimmäisenä talvena oli aivan liian iso ja toisena jo liian pieni. Muutama vaate oli myös sellainen, etteivät malliltaan oikein koskaan sopineet esikoiselle. Nyt toista odottaessa päädyimme miehen kanssa ottamaan äitiysavustuksen rahana, käytimme sen sitten niihin muutamiin tehtäviin hankintoihin, sen lisäksi pähkäilen, ostaisinko erikseen sen äp:n makuupussin, jotta ne voisivat sitten jäädä molemmille lapsille muistoksi.

  Innis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoisen kohdalla suurin osa taitaakin päätyä juurikin pakkaukseen. Ja en kyllä yhtään ihmettele, onhan kaikki uutta ja ihmeellistä ja on ihanaa saada iso laatikollinen vauvanvaatteita ja tarvikkeita ilmaiseksi kotiin kannettuna. Tuo makuupussien säilyttäminen lapsille muistoksi on ihana idea. :) -Tanja

   Poista
 2. Tätä samaa pähkäilyä käyn itsekin, mutta ehkä kallistun sittenkin ottamaan sen rahana. Esikoiseni oli poika, ja hänen neutraalit vaatteet ovat säästyneet tänä vuonna syntyvälle tytölle. Kaipaisin tulevalle vauvalle neutraalien vaatteiden lisäksi selkeästi tyttömäisiä vaatteita. Pelkään että pakkauksen vaatteet jäisivät huomattavasti vähemmälle käytölle toisen lapsen kohdalla, enkä halua kaappeihin turhaa täytettä. Myös äitiyspakkauksen vaatteiden eteenpäin myyminen on osoittautunut hankalaksi. Pakkaus tuotti suurta iloa ensimmäisen kohdalla, joten siksi hieman haikailen kuitenkin sen perään. Täytyy vielä miettiä, miten tekisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmasti totta, että äitiyspakkauksen vaatteiden eteen päin myyminen on hankalaa. Molemmissa vaihtoehdoissa on omat plussat ja miinukset, toisaalta toisen lapsen kohdalla on jo esikoiselta tallessa äitiyspakkauksen vaatteita ja tarvikkeita, mutta toisaalta äitiyspakkauksen saaminen on kuitenkin ihana vauvan odotukseen liittyvä juttu. -Tanja

   Poista
 3. Myös minulle oli selvää, että halusin esikoiselle äitiyspakkauksen! :) Käytin pakkausta jopa vauvan ensi petinä, ostettua on siihen kauniit pehmusteet. Siellä oli myös monia hyödyllisiä uusia tarvikkeita kuten tylpät kynsisakset ja lämpömittari kylpyvettä varten. Vaatteista värikkäimmät menivät meidän kohdalla kiertoon ja myös kestovaipat jäivät käyttämättä. Seuraavan lapsen kohdalla minulle oli myös hyvin selvää, että en haluaisi pakkausta. Halusin käyttää rahan mieluisiin vaatteisiin ja muuhun tarpeelliseen. Lisäksi sain mukavasti tavarat käyttöön edellisestä pakkauksesta, esimerkiksi toppahaalaria käytin molemmilla tytöillä ja kynsisakset ovat vieläkin tallessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikoisen kohdalla äitiyspakkauksen kohdalla onkin ihanan helppoa, kun saa kotiin toimitettuna kaikki vauvan perustarvikkeet, eikä tarvitse lähteä kaikkea haalimaan erikseen. Pakkauksen tylpistä kynsisaksista olen kuullut joiltakin manailua, että niillä ei tee mitään, mutta itsestäni vauvan kynsien leikkuu on sujunut niillä helposti ja turvallisesti. :) -Tanja

   Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)