Topit & Flopit


Lomat on lomailtu Tanjankin perheen osalta ja maanantaina alkaa taas arki. Blogiloma venähtikin hieman pidemmäksi, kun löydettiin sopiva matka uuden vuoden jälkeen Teneriffalle ja halusin pitää sen viikon vielä täysin perheen rentoutumisaikana ja siksi blogi ja muut jutut saivat hetken vielä odottaa. Onneksi Laura on jaksanut olla ahkera ja onkin kirjoitellut blogiin sisältöä teidän lukijoiden iloksi. Tästä alkaen kuitenkin myös minä palailen normaaliin postaustahtiin.

Laura ei muilta kiireiltä ehdi kirjoittaa oman viikkonsa toppeja ja floppeja, joten tässä Tanjan tämän viikon ajatuksia.

FLOPIT

Toksoplasmoosi-stressi (Tanja)
Tämä raskaus on tuntunut tähän asti menevän kuin oppikirjoissa, eli täysin ongelmattomasti ja ilman mitään normaalista poikkeavaa. Oma mieli ei kuitenkaan anna rauhaa stressaamiselta ja en oikein itsekään ymmärrä miksi. Ehkä kesän keskenmeno on jättänyt jonkinlaisen menettämisen pelon, joka nyt kytee alitajunnassa ja on sitä mieltä, että kaikki ei vaan voi mennä loppuun asti hyvin. Viimeisin stressini onkin johtunut meidän lomamatkasta ja siellä ravintolassa sattuneesta episodista. Olen ulkomailla pyrkinyt olemaan erityisen tarkka syömisten suhteen, koska Keski- ja Etelä-Euroopassa topksoplasmoosi on paljon yleisempi kuin meillä Suomessa. Pääsääntöisesti söimme hotellin ravintolassa, koska otimme tällä kertaa all inclusive- paketin ja ruuat sisältyivät hotellin hintaan. Siellä oli buffet-pöydästä helppo valkkailla lautaselle mieluisia ja itselle sopivia ruokia. Vuokrasimme kuitenkin muutamana päivänä auton ja silloin söimme tietenkin matkan varrelta löytyneissä ravintoloissa, joissa ruoka tilataan listalta. Tilasinkin eräänä päivänä paneroidun porsaanleikkeen ranskalaisten kanssa, koska ajattelin sen olevan melko turvallinen valinta myös raskausaikana syötäväksi. No, kaikki ei sitten loppujen lopuksi mennyt ihan niin kuin ravintolassa voisi kuvitella. Ensin pöytään kannettiin mieheni paella, joka oli kylmää ja piti siksi lähettää takaisin keittiöön. Hetken päästä eteeni kannettiin paksu possun pihvi, joka ei ollut snitzeliä nähnytkään ja yritin selittää tarjoilijalle, että en tilannut tällaista annosta. No hän ei millään ymmärtänyt mitä tarkoitin, joten tuskailun jälkeen päätin tyytyä nenän edessäni olevaan annokseen. Hetken ruokaa syötyäni huomasin, että pihvi oli jäänyt keskeltä raa'aksi, mikä ei tietenkään raskaana olessa ole hyvä juttu lainkaan. Siitä lähtien olenkin nyt murehtinut toksoplasmoosin mahdollisuutta, joka todennäköisesti on melko pieni, mutta tietenkin mahdollinen.

Onneksi maanantaina menen neuvolalääkärille, jolta voin kysyä mielipidettä toksoplasmoosin testaamisesta. Järki sanoo, että todennäköisesti olen kyllä kyseisen taudin jo kerran elämäni aikana sairastanut, koska ollaan matkustettu toksoplasmoosin "riskialueilla" monet kerrat vuosien varrella ja kyseisillä reissuilla on tullut syötyä kaikkea sen kummemmin miettimättä. Olen myös lapsuudesta asti ollut paljon tekemisisissä ulkokissojen kanssa, sekä nuorempana työskennellyt löytökissojen parissa, joten aika todella huonosta tuurista olisi kyse, jos en aiemmin toksoplasmoosia ole vielä onnistunut saamaan ja nyt kaikesta varovaisuudesta huolimatta olisin tuoreen tartunnan saanut. Silti ajatus stressaa, kuten kaikki muutkin mahdolliset riskit raskaudessa.


TOPIT

Arki ja rutiinit (Tanja)
Arki ja sen tuomat rutiinit ovat ehkäpä jokaisen loman jälkeisten toppejen aihe. Niin ihanaa kuin lomailu onkin, niin ihanaa on myös palata arkeen ja omien rutiinien pariin. Ollaan vietetty kolmen viikon lomasta kaksi viikkoa poissa kotoa ja normaalista tekemisestä ja nyt kaiken oleilun ja vapaa-ajan jälkeen ne aiemmin arjessa tökkineet ainaiset kotityötkin maistuvat jälleen. Yllättäen ruuanlaitto on taas kivaa ja pesukoneen täyttäminen ja tyhjentäminen tuntuu aivan niin pikkujutulta, mitä se todellisuudessa onkin. Lomat ovatkin siis aivan paikallaan, jotta akut saadaan ladattua arkea ja tekemistä varten. Itselläni on tietenkin poikkeuksellinen tilanne, kun loma ei pääty töihin paluuseen, vaan arki jatkuu täällä kotona pojan kanssa ollessa. Arkea se silti on ja hyvin erilaista kuin viimeiset kolme viikkoa ovat olleet. Muistetaan siis ottaa välillä pientä hengähdystaukoa arjesta, se piristää kummasti!


Kirjasuositus!
Pakko vielä lopuksi antaa teille kirjasuositus. Luin lomalla Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu- kirjan ja tykkäsin aivan hulluna. Olin kuullut kirjasta paljon kehuja ja se on todellakin lukemisen arvoinen teos. Sopivan kevyttä, viihdyttävää, samaistuttavaa ja aivan ihanalla tavalla etenevää tekstiä. Suosittelen lisäämään lukulistalle.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)