Taaperon kanssa Teneriffalla


Monesti kuulee pienten lasten vanhempien sanovan, että loma ei ole lomaa lasten kanssa. Se kuulostaa omaan korvaani jokseenkin karulta, koska ainakin itse haluan vielä kovasti uskoa lomailun mahdollisuuteen ja reissuista nauttimiseen, lapsesta huolimatta. Toki matkustaminen on pienten ihmisten kanssa aivan erilaista  kuin pelkällä aikuisseuralla, mutta tietyt asiat huomioiden ja lasten ehdoilla matkustaen lomasta ja matkustamisesta voi edelleen nauttia. Tai ainakin me olemme edelleen kovasti nauttineet. Ehkäpä tähänkin kokemukseen vaikuttaa eniten omat lomalle asetetut odotukset. Jos loman parasta antia on altaalla kirjan lukeminen ja iltaisin rantabaarissa istuskelu, niin ehkäpä loma ei tosiaan ainakaan taaperon kanssa tunnu enää samalla tavalla lomalta. Lapset kuitenkin kasvavat ja mitä nyt seurasin hieman isompien lasten vanhempia, niin aika rauhassa he saivat altaalla  makoilla, kun lapset puljasivat tuntikausia vedessä. Intensiivisin vaihe onkin varmasti taaperovaihe, kun vauhtia ja menohaluja riittäisi vaikka muille jakaa ja kaikki mahdollinen kiinnostaisi. Siinä ei paljon paikoillaan makoilla, kuin päiväunien aikana.

Varasimme matkat Aurinkomatkojen kautta, koska pienen lapsen kanssa helpot pakettimatkat ovat alkaneet tuntua kovinkin houkuttelevilta vaihtoehdoilta. Ennen lasta olimme pääsääntöisesti omatoimimatkaajia, mutta tällä hetkellä pakettimatkat ovat olleet meidän kannalta hyviä reissaamismuotoja ja siksi olemme valinneet pakettimatkan vuosi sitten Thaimaan matkalle ja nyt tammikuussa Teneriffalle. Matkalle pakkaaminen oli ainakin huomattavasti yksinkertaisempaa nyt viikon reissulle, kuin silloin vuosi sitten kahden viikon Thaimaan matkalle. Ehkä pakkaukseen on alkanut tulla harjoituksen myötä jonkinlaista rutiinia ja toisaalta, enää ei tarvinnut raahata kaikkia ruokia mukaan kotimaasta, kuten Thaimaaseen täytyi. Kahdeksi viikoksi sitä tarvitsee yllättävän monta pussia soseita, vaikka poika vielä tuolloin oli myös osittain rintaruokinnassa. Teneriffalle pakkasimme vain jonkin verran "hätävaraksi" lastenruokia, mikäli Espanjan ruuat eivät jostain syystä olisi pojalle maistuneet. Otimme mukaan myös aamupalalle pikapuurohiutaleita, mikä oli onni. En tiedä kuuluuko Espanjalaisen tyylin mukaan puuron olla raakaa vai oliko aamupalalla tarjottu puuro laitettu joka aamu liian myöhään hautumaan, koska haudutuspöntössä oli litratolkulla maitoa ja sen pohjalla kypsymättömiä kaurahiutaleita ja sulamatonta sokeria. Jotkut turistit kaivoivat maidon pohjalta hiutaleita lautaselleen, mutta itse jätin suosiolla väliin ja valmistin pojan puuron pikahiutaleista mikrossa. Viikon ruokailut sujuivatkin pääsääntöisesti hotellin ravintolan all inclusive pöydistä, joista tarjottiin aamiaisen, lounaan ja illallisen lisäksi myös välipalaa. Valikoima oli runsasta, joten niistä oli helppo kerätä pojalle sopivia annoksia. Paikallisista HiperDino supermarketeista löytyi myös pieni valikoima vauvanruokia, joten periaatteessa niilläkin olisi viikon selvinnyt, jos olisi pienemmän, pelkkiä purkkiruokia syövän lapsen kanssa ollut reissussa.


Lento Teneriffalle kestää n. 6,5h ja se sujui molempiin suuntiin melko kivuttomasti. Menolento lähti Suomesta aamu viiden aikoihin, joten vajaiden yöunien takia poika oli melko väsynyt ja nukkahtikin heti nousun jälkeen muutaman tunnin unille. Vieruspenkeille sattui mukavia ihmisiä, joista eräs nainen jaksoi aktiivisesti viihdyttää poikaamme ja otti hänet välillä myös omaan syliinsä. Paluumatkalla lentoemännät järjestelivät hieman paikkoja ja saimme pojan kanssa oman penkkirivin käyttöömme ja näin ollen poikaa ei tarvinnut pitää koko matkaa sylissä. Mieletöntä luksusta, iso kiitos Finnairin lennon henkilökunnalle tällaisesta ylimääräisestä vaivannäöstä ja vieläpä täysin pyytämättä! Jos poikaa olisi pitänyt pitää sylissä koko paluulennon ajan, niin jossain vaiheessa matkustaminen olisi varmasti alkanut tuntua tuskastuttavalta. Päivälento on selvästi hankalampaa, kun lapsella olisi energiaa ja hän haluaisi liikkua ja touhuta, mikä on pienessä tilassa hankalaa. Nyt pojan oman istumapaikan myötä kaikki kuitenkin sujui kivuttomasti ja poika sai molemmilla lennoilla paljon kehuja kanssamatkustajilta, koska hän on jatkuvasti niin hyväntuulinen. Molemmat lennot sujuivatkin ilman pojan (tai vanhempien ja muiden matkustajien) hermojen menettämistä ja se on kyllä ollut ihana ominaisuus tuossa meidän melko rauhallisessa ja tilanteeseen kuin tilanteeseen sopeutuvassa pojassa.


Teneriffa oli loistava kohde taaperon kanssa matkustamiselle. Itse majoituimme Los Gigantesissa, joka on melko pieni ja kovin mäkinen lomakylä Teneriffan länsirannikolla. Joka paikassa oli kuitenkin todella siistiä ja hyväkuntoisilla jalkakäytävillä oli helppo kulkea taaperon ja matkarattaiden kanssa. Poika sai loman aikana hurjasti ihastelua ja huomiota paikallisilta ja muilta lomailijoilta, eli lapsiystävällisiä ihmisiä oli saari pullollaan. Näin tammikuussa lämpötilat olivat 22-25 astetta, öisin matalammillaan n. 16 astetta. Juuri sopiva lämpötila pienen lapsen kanssa, kun ei ole liian tukalaa, eikä tarvitse koko ajan varoa auringossa palamista. Pilvisemmällä ja tuulisella säällä itseäni välillä palelsi, joten muutaman hieman lämpimmämmän vaatteen pakkaaminen itselle ja lapselle on kannattavaa.


Vaikka Teneriffa on Kanariansaarten suurin saari, niin silti se on mukavan pieni ja esimerkiksi auton vuokraamalla kerkeää muutamassakin päivässä nähdä mukavasti saaren eri kolkkia. Me vuokrattiinkin auto kahdeksi päiväksi ja kävimme ensimmäisenä päivänä katsomassa tulivuori Teideä ja toisena päivänä ajoimme Puerto de la Cruzin eläintarhaan, eli Loro Parqueen. Ensimmäisen päivän paluumatkalla ajoimme muutamien kaupunkien kautta ja kävimme katselemassa niiden elämää. Eläintarhasta hotellille palatessamme ajoimme vielä Mascan kautta, jossa pääsee ihastelemaan huikeita vuoria ja jännittämään todella kapealla ja kiemuraisella vuoristotiellä ajamista. Vaikka vuoristotiet olivat välillä omasta mielestäni vähän kuumottavia, niin tiet Teneriffalla olivat todella hyvässä kunnossa ja vuokra-autolla ajaminen oli oikein mukavaa lomapuuhaa.

Kaikenkaikkiaan Teneriffa oli oikein mainio kohde lapsen kanssa matkustamiselle ja pienessä Los Gigantesissa viikko kului mukavasti, kun muutamana päivänä pääsimme vuokra-autolla katselemaan vähän saaren nähtävyyksiä. Erityisesti suosittelen Teneriffaa juurikin talvikuukausina, kun kaipaat lämpöä ja aurinkoa, mutta et halua matkustaa Eurooppaa pidemmälle. Tämä reissu olikin varmaan viimeinen reissu tällä perhekokoonpanolla. Saas nähdä, milloin koemme olevamme valmiita tekemään ensimmäisen reissun vauvan ja taaperon kanssa. Siksi olikin ihanaa, että pääsimme vielä ennen vauvan syntymää ulkomaille, koska kyllähän se matkustaminen yhden lapsen kanssa on varmasti paljon yksinkertaisempaa kuin sitten kahden pienen kanssa. Matkakuume kuitenkin tuntuu iskevän meihin aina säännöllisin väliajoin, joten jossain vaiheessa varmasti tulee se päivä, kun varataan reissu ja lähdetään uudenkin perheenjäsenen kanssa rohkeasti maailmalle.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)