Raskauden puoliväli häämöttää


Kuten elämä ylipäänsäkin tuntuu useimmiten menevän kuin pikakelauksella eteen päin, niin samalta on tuntunut tämän raskaudenkin kanssa. Pitää aivan paikkansa, että toisen raskauden kohdalla ei ehdi samalla tavalla miettiä asioita kuin ensimmäisessä raskaudessa, koska aikaa ja energiaa menee niin paljon eläväisen taaperon hoitamiseen. Itselleni ajan soljuminen kivuttomasti eteen päin on sopinut enemmän kuin hyvin, koska olen monessa asiassa luonteeltani hieman kärsimätön. Raskaus ja sen eteneminen on kuitenkin asioita, joita ei voi hoputtaa tai saada etenemään nopeammin ja siksi onkin ollut ihana huomata, että tällä kertaa raskausviikot tuntuvat kuluvan aivan liian nopeasti ja ihan pian ollaan jo puolivälissä.

Raskausmaha on tullut esille pienenä pallona, jonka koko kylläkin tuntuu vaihtelevan oman turvotuksen ja syömisten mukaan. Välillä peilistä tuntuu näkyvän ihan jäätävä kumpu, kun taas toisena viikkona ihmettelen, minne se omasta mielestä jättimäinen maha on oikein kadonnut. Esikoisen raskauteen verrattuna vatsa on jo selvästi isompi, mutta muilta ihmisiltä saadut kommentit ovat koskeneet ennemminkin vatsan pienuutta tai sitä, että raskautta ei välttämättä meinaa edes huomata. Vaatevalinnoilla pystyy vielä huijaamaan melko hyvin ulkopuolisia, mutta itse kasvavan navan ympärystän tiedostaa varsin hyvin. Ensimmäisessäkin raskaudessa vatsa pysyi kovin maltillisen kokoisena loppuun asti ja sf- mitta olikin parhaimmillaan 33cm ja hieman ennen laskettua aikaa se putosi 29cm vauvan laskeutumisen takia. Mielelläni kasvattelisin tätäkin raskausmahaa samoilla mitoilla, koska esikoisen raskaudessa olo ei ollut missään vaiheessa vatsan koon takia tukala, eikä vatsa hankaloittanut juurikaan liikuntaa tai mitään muutakaan normaalia toimintaa.

Eilen kävin neuvolalääkärissä, jossa todettiin kaiken olevan niin kuin pitääkin. Painoa on tähän asti tullut 1,8kg lisää ja kohtu oli käsin tunnustellen juuri sellainen, kuin sen tässä vaiheessa raskautta kuuluukin olla.  Lääkäri kuunteli vauvan sydänäänet dopplerilla ja sen jälkeen pääsin vielä näkemään pienokaisen ultralla. Olikin ihana yllätys, että lääkärillä oli käytössään ultralaite. Meidän omassa neuvolassa ei tuollaista luksusta ainakaan esikoisen raskauden kohdalla ollut ja tällä kertaa sain oman neuvolan ruuhkan takia lääkäriajan toiseen neuvolaan, jossa ultralaite oli käytettävissä. Siellä pikkuinen köllötteli selällään ja heilutteli jalkoja ja käsiään. Ensi kuussa päästäänkin rakenneultraan näkemään vauva oikein kunnolla ja toivottavasti saadaan myös samalla tietää sukupuoli. Esikoisen raskaudessa itselläni oli vahva tunne pojasta, mutta tällä kertaa ei ole tullut minkäänlaista tunnetta suuntaan tai toiseen. Jännityksellä siis odotamme, että saako poikamme veljen vai siskon.


Kirjoitin viime viikon topeissa ja flopeissa Teneriffan reissulla sattuneesta episodista, jossa söin ravintolassa raakaa sianlihaa. Espanjahan kuuluu toksoplasman "riskialueeseen", joten kysyin lääkärin mielipidettä siitä, onko tuosta raa'an lihan syömisestä syytä nyt olla huolissaan. Lääkäri oli sitä mieltä, että riski on niin pieni, että todennäköisesti infektion testaamiselle ei ole aihetta. Hän kuitenkin lupasi vielä konsultoida toista lääkäriä asian tiimoilta, joten jään odottelemaan, tarvitseeko toksoplasmaa mennä testaamaan verikokeisiin. Näin vähän itsekin arvelin, mutta oli helpottavaa saada asiaan lääkärin mielipide ja voin ilmeisesti huokaista helpotuksesta. Toksoplasman oireet tulevat kuitenkin hieman viiveellä, joten jos lähiviikkoina sairastun flunssaan, kurkkukipuun, tms. toksoplasman mahdollisiin oireisiin, niin sitten täytyy mennä ainakin käymään verikokeissa tarkistuttamassa tilanne.

Vauvan liikkeet ovat tuntuneet nyt reilu viikon verran selkeästi ja liikkeet selvästi voimistuvat päivä päivältä. Joka päivä tuntuu jonkinlaista myllerrystä tai pieniä napakoita potkuja, jotka ovat olleet ihanan mieltä rauhoittava merkki itselle, kun tietää, että vauvalla on kaikki hyvin. Esikoisen raskauden kohdalla liikkeet eivät tuntuneet vielä tässä vaiheessa ja hänen neuvolakorttiin liikkeistä on esimmäinen plussa 23. raskausviikolla. Oma vointikin on jo aikalailla normalisoitunut ja välillä meinaankin unohtaa kokonaan olevani raskaana. Koskaan ei kuitenkaan pitäisi mennä kehumaan, että pahoinvointi on jo helpottanut, koska eilen sen lääkärille sanottuani, sainkin pitkästä aikaa halailla vessanpönttöä kotiin palattuani. Hieman liian kevyeksi jäänyt aamupala kostautuikin nopeasti pahoinvointina ja oksetuksena, täytyy siis jatkossa muistaa syödä tukevammin.

Olen pyrkinyt lenkkeilemään normaalisti ja muutenkin liikkumaan, mutta fyysistä rasitusta on välillä täytynyt rajoittaa  kovien selkäkipujen takia. Alaselkä rutisee ja paukkaa todella paljon ja reippaamman lenkkeilyn tai muun rasituksen jälkeen alaselkä on todella vihlova ja kipu säteilee oikeaa pakaraa pitkin. Olen jumpannut neuvolasta saatujen ohjeiden mukaan ja välillä en meinaa päästä jumpan jälkeen lattialta ylös, kun selkä vihloo niin kovasti. Unohdin mainita asiasta lääkärille, joten täytyy seuraavalla neuvolakäynnillä puhua asiasta, josko saisin lähetteen fysioterapeutille. Onneksi kipu ei tunnu koko ajan, vaan liittyy juurikin fyysiseen rasitukseen. Siksi sen unohtaakin niin helposti, kuten eilen lääkärillä käydessä kävi. En kuitenkaan haluaisi lopettaa liikkumista kipujen pelossa, koska uskon raskauden aikaisesta liikunnasta olevan paljon hyötyä synnytyksessä ja siitä palautumisessa. Todennäköisesti liikkumattomuus myös toisi mukanaan ajan kanssa ja etenkin vatsan kasvaessa omia ongelmia, joten täytyy pyrkiä liikkumaan selän ehdoilla ja pyytää tosiaan lähetettä fyssarille, jos näyttää oikein hankalalta.

Nyt odotellaankin sitä rakenneultraa. Sen jälkeen pääsee hypistelemään kauppoihin pieniä, ihania vaatteita, kun tietää kummalle sukupuolelle hankintoja täytyy tehdä.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)