Puolitoistavuotiaan siirtäminen yöunille omaan huoneeseen


Kirjoitin jo heinäkuussa samasta aiheesta, kun poika oli 11kk vanha. Vielä emme ole siirtäneet häntä nukkumaan omaan huoneeseen, mutta nyt siirtoon täytyy oikeasti ryhtyä ja harjoittelu on aloitettu päiväunilla. Kesä ja syksy menivät niin pahan raskauspahoinvoinnin ja väsymyksen kourissa, ettei omat energiat riittäneetkään pojan omaan huoneeseen siirtämisen toteuttamiseen. Päätin antaa itselleni hieman armoa, koska viimeiseen puoleen vuoteen on myös mahtunut aiemmin niin hyvin nukkuvan pojan kanssa vaikka minkälaisia vaiheita ja öisin on saatettu pahimmillaan herätä 15min välein. Nyt oma olo alkaa olla normaali ja energinen ja pikku hiljaa yöunet ovat taas pojallakin tasaantuneet normaaleiksi, joten nyt tuntuukin olevan oikea hetki uuden opettelulle.

Huomaan itse kipuilevani asian kanssa jonkin verran ja tiedostan varsin hyvin, että minun ja pojan välinen henkinen napanuora on tiukasti kiinni toisissamme. Ajatuskin siitä, että tuo pieni ihminen nukkuu aivan yksin toisessa päässä taloa, tuntuu inhottavalta. Toisessa päässä taloa ei hieman vajaan 100m² asunnossa ole onneksi kovinkaan kaukana, mutta tuntuu lähes puolentoista vuoden vierekkäisissä sängyissä nukkumisen jälkeen kovin kaukaiselta. Kaikesta omasta kipuilusta huolimatta siirtoa on nyt kuitenkin alettava toden teolla valmistelemaan ja toteuttamaan, koska kesäkuussa perheemme uusimman tulokkaan pitäisi syntyä ja haluan saada unikuviot toimiviksi ennen sitä. Makuuhuoneeseemme ei mitenkään mahtuisi  kahta pinnasänkyä ja toisekseen en halua, että poika heräilee vauvan itkuihin ja muihin yöllisiin ääniin.


Poika on todella vähän viettänyt aikaa omassa huoneessaan, koska lelut ovat olohuoneessa ja leikit sijoittuvatkin sinne, missä kaikki muut kodissa viettävät aikaansa. Siksi päätin aloittaa "siirto-operaation" nukuttamalla alkuun pojan päiväunille omaan huoneeseensa ja yöt nukumme edelleen yhdessä meidän vanhempien makuuhuoneessa. Päiväunien nukuttamisella omassa huoneessa pyrin luomaan pojalle turvallisen olon nukkua myös muualla kuin meidän makkarissa ja tarkoituksena olisi, että kuukauden päiväuniharjoittelujen jälkeen poika nukkuisi ensimmäisen yönsä omassa huoneessa. Eli viimeistään maaliskuun puolivälissä on deadline, jolloin niin minun kuin pojankin pitäisi olla valmiina muutokseen. Olen aiemmin miettinyt miten herään pojan äännähdyksiin, hänen nukkuessa toisessa päässä taloa, mutta uskoisin huolen olevan kuitenkin aivan turhaa. Etenkin yöaikaan olen todella herkkä pojan äänille ja herään pienimpäänkin inahdukseen, joten se ei varmasti tule olemaan ongelma. Tarvittaessa voi alkuun ottaa itkuhälyttimenkin käyttöön, mutta kokeillaan nyt alkuun ilman sitä.


Pojan täyttäessä pian puolitoista vuotta, tuntuu, että uusia harjoiteltavia asioita on vaikka kuinka paljon. Omaan huoneeseen siirtymisen lisäksi listalla odottaa pottailu ja tutista luopuminen. Pottailua yritän tehostaa nyt mahdollisimman paljon, mutta mitään suurempaa stressiä en aio kuivaksi opettelemisesta vielä tässä vaiheessa ottaa. Tutista luopumista olemme asteittain aloittaneet. Tällä hetkellä poika saa tutin vain unitutiksi, päivisin tutti ei ole käytössä edes rattaissa tai automatkoilla ja toistaiseksi se on toiminut ihan hyvin. Ainoastaan lentokoneeseen otimme tutin ja joulun lähes 500km automatkalla se oli myös mukana, koska turhautumisen hetkellä tutista on iso apu rauhoittumisen kanssa.

Raportoin sitten ensi kuussa, miten tämä omaan huoneeseen siirtyminen on sujunut, onko ensimmäiset yöt yksin omassa huoneessa aivan katastrofeja, vai sujuuko siirto kivuttomasti. Olisi myös mukava kuulla teiltä lukijoilta, miten olette oman lapsenne omaan huoneeseen nukkumaan siirron toteuttaneet!

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)