Mitä tänään syötäisiin?

Mitä tulee mieleen sanasta lasagne? Itselleni tulee ainakin mieleen koulun ruokalassa tarjoiltu hirvitys. Valkoinen "juustokastike" , joka on kovettunut lasagnen päälle ja maistuu pelkästään jauhoille. Lasagne on ylikypsää ja liian tuhtia. Aivan hirveää. Kotona taas söimme paljon erilaisia pastaruokia jauhelihan kera eikä arjessamme ollut aikaa kovin työläälle ja aikaavieville ruuille. Siksi lasagne jäi omaan makuun mauttomaksi hötöksi.
Taisi mennä melkein kymmenen vuotta ennen kuin uskalsin kotona kokeilla itse tehtyä lasagnea. Olin päässyt lasagnen makuun jo aikaisemmin, kun mieheni oli taikonut minulle tortillalasagnen. Sitten kokeilin tehdä koko "roskan" alusta alkaen itse. Ja apua, kuinka hyvältä se maistuikaan. Siitä lähtien lasagne on vieraillut viikottaisilla ruokalistoillamme. Parhautta tässä ruuassa on se, että sitä syö monta päivää ja se maistuu päivä päivältä paremmalta. Nyt halusin jakaa teille tämän oman reseptini, jolla palasin taas perheiden arkiruoka klassikon pariin.

Mehevä ja helppo Lasagne

Lasagne koostuu kolmesta kerroksesta, joita ladotaan päällekkäin uudestaan ja uudestaan, kunnes täytteet loppuvat. 
Kerrokset ovat:
1. Jauhelikastike
2. Juustokastike
3. Pastalevyt


Vuoka ,johon lasgane tehdään, kannattaa voidella ennen kuin sitä täyttää, jotta reunat eivät jää kiinni tai pala uunissa. Uunia vaille valmiin lasagnen päälle ripotellaan juustoraastetta.Viimeiseen kerrokseen kannattaa laittaa levyt ja hieman jauhelikastike, näin päällikerroksesta ei tule liian kuiva. Suosittelen paistamaan lasganen astiassa, jossa on kansi tai laittamaan astian päälle folion. Näin vältetään rapea päällinen, joka on monelle lapselle se inhokki tämän tyyppisissä ruuissa. Itse tosin rakastan rapeaa päällistä, joten helposti voisin syödä sen lasten puolesta. Lasagne on uunissa 200 asteessa noin 45 min, jonka jälkeen sen on hyvä antaa hieman vetäytyä ennen tarjoilua. Lasagne on pelkiltään aika koruton lautasella, joten kannattaa kylkeen tehdä vaikka raikas salaatti tai leikata vihanneksia kaveriksi. Monet kruunaavat lasganen ketsupilla.


1. Jauhelihakastike
Jokaisella on omat bravuurinsa tähän. Siksi suosittelen valmistamaan sen parhaimman tomaattipohjaisen-kastikkeen, jota teillä valmistetaan. Jauhelihaa meillä menee yleensä kolmen päivän lasagneen sellainen 800g, mutta määrää kannattaa varioida tarpeiden mukaan.  

2. Juustokastike
Monelle oman juustokastikkeen ( tai valkokastikkeen) tekeminen on ahdistavaa ja hankalaa. Mielestäni monet pelkäävät sen valmistusta turhaan. Ei se ole kovin vaikeaa. Aloitan lasagnen tekemisen tällä, koska se vaatii eniten " läsnäoloa" ja työtä. Tarvitset 4 ruokalusikkaa voita, joka sulatetaan kattilassa ( suosittelen Teflonpintaista, jotta maito ei kärähdä niin helposti pohjaan). Voisulan sekaan sekoitetaan desi vehnäjauhoja ja sekoitellaan hetki. Tämän jälkeen joukkoon sekoitetaan 5 dl maitoa. Sekoitellaan ja kiehautetaan. Sekoita joukkoon vielä 5 dl maitoa ja sekoita seosta niin, että se paksuuntuu uudestaan ja kiehahtaa. Sekoita joukkoon 150 g juustoraastetta ja sekoita niin, että juusto on sulannut. Valkojuustokastike on valmis. 

3. Pastalevyt
Meillä käytetään luomutäysjyvälevyjä, joita menee yleensä se 3/4 pakettia. Määrä riippuu jauhelihakastikkeen määrästä ja siitä kuinka tiiviin lasganen tekee. Yhden paketin pitäisi riitää kevyesti. Mieluummin vähän väljä kuin liian tiivis pätee mieleiseeni lasagneen. 

Nautinnollisia ruokailuhetkiä!Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)