Topit vuodelle 2019


Joka paikassa kiitellään vuotta 2018. Tehdään koonteja, toppeja & floppeja, annetaan arvosanoja ja pohditaan, mitä haluttaisiin tehdä eri tavalla tulevana vuonna. Mietitään uuden vuoden lupauksia, jotka monesti ovat, ainakin minulle, olleet sanahelinää. Viime vuosi oli minulle erittäin spesiaali. Sain osan siitä viettää kotona patukan kanssa. Pääsin elokuussa viemään ensimmäistä kertaa lastani päiväkotiin, vietin ensimmäistä kertaa äitienpäivää, palasin työelämään ja löysin uusia puolia itsestäni. Ostin elämäni ensimmäistä kertaa viherkasveja ( joista 4/9 on hengissä!), matkustin enemmän julkisilla liikennevälineillä, kuin koskaan sitten opiskeluaikojen. Löysin uudestaan muutaman ystävän, jotka tulivat takaisin elämääni saman elämäntilanteen johdosta. Teimme yhdessä  perheenä asioita ja saimme myös parisuhdeaikaa mieheni kanssa. Teimme yhdessä ensimmäisen yhteisen ulkomaanmatkan. Joululahjaksi pyysimme yhteistä tekemistä ja sitä myös saimme. Takataskussa on nyt vajaa kymmenen leffalippua, lahjakortti kiipeilypuistoon ja show&dinner- elokuvaelämys. En aijo tänäkään vuonna tehdä uuden vuoden lupauksia, mutta ajattelin kuitenkin listata toiveita, joita haluaisin, että arkemme sisältäisi enemmän.


1. Kasvikset ja hedelmät
Ikuisuus ongelma. Olen aina ollut huono syömään hedelmiä. Hedelmissä ei sinäänsä ole mitään vikaa, mutta en ole koskaan ollut se tyyppi, joka kuorii itsellesnsä omenan, kun tekee mieli. Olen enemmänkin se tyyppi, joka heittää aamuisin blenderiin hedelmiä ja kaataa päälle kauramaitoa. Smoothie on valmis. Huomaan syöväni hedelmiä vain sen takia, koska se on hyväksi. Syön aina jonkun kanssa tai jonkun lisäksi. Tällä tarkoitan siis sitä, että voin ottaa hedelmän jugurtin sekaan tai pilkkoa omenan iltapalaleivän kaveriksi. Satsumat ovat ainoita, joita saatan syödä vaan maun tai mieliteon vuoksi. Haluaisin oppia nauttimaan hedelmistä ja tarjoamaan niitä myös lapsille vaihtoehto välipalana.
Haluaisin, että perheemme söisi enemmän kasviksia ja mahdollisesti edes kerran kuukaudessa yhden kasvisruuan. Isompi poika on hieman nirso ruuan suhteen ja siksi kasvisruokia ei voi meilläm arjessa kauheasti mainostaa. Kasvisruuat pitää nimetä joksikin muuksi ja mahdollisuuksien mukaan mausta niin, ettei ruoka maistu "kasviksilta". Tämä on haaste, johon ajattelin tarttua isosti vuoden alusta. Viime vuonna saimme kasvisruokaoppaan lahjaksi joulupukilta ja tuolloin asetimme tavoitteet liian korkeiksi. Nyt lähdemme hieman löysemmällä lähestymistavalla.

2. Ulkoilu ja liikunta
Ainahan sitä voisi tehdä enemmän. Meillä on koko syksy mennyt sairastaessa ja sen tiimoilta lenkkeily ja hyötyliikunta on ikävä kyllä tippunut ihan minimiin, Työelämä vie veronsa ja siihen päälle pitäisi jaksaa muutaman kerran viikossa lenkkeillä. En tosin aijo tästä ottaa stressiä enkä asettaa mitään typeriä tavoitteita, jotka on jo valmiiksi valmiita roskikseen. Minuutti ja tunti kerrallaan. Muuten liikkumisesta tulee pakko ja silloin sen tietää jo valmiiksi menevän pieleen. Sen pitäisi olla ilo ja energian lähde, jota se onkin, kun sitä tekee oikeista syistä ja itseään varten.


3. Opiskelu
Sain ihanan mahdollisuuden, johon päätin tarttua. Olen pitkään jo miettinyt opiskelu mahdollisuutta töiden ohessa. Nyt se sitten mahdollistettiin ja pääsen taas kehittämään itseäni. Olen jo hetken toiminut esimiestehtävissä, mutta olen vielä täysin noviisi esimiehenä . Tämä osa-alue omassa toimenkuvassa vaatii paljon taitojen karttumista sekä oppimista. Siksi lähdenkin nyt opiskelemaan lähiesimiestutkintoa, jonka toivon tuovan minulle lisää eväitä oman toimenkuvan toteuttamiseen. Parasta opiskelussa on työssäoppiminen. Olen aina ollut enemmän käytännön kautta oppija. 

4. Ensimmäiset sanat
Kovasti odotan, että tulevan vuoden aikana patukan sanavarasto alkaisi kehittymään ja uusia sanoja tulisi lisää. Patukalta ei tule vielä kovinkaan monta tunnistettavaa sanaa. Hän puhuu paljon, mutta ihan vauvakieltä ja omia juttujaan. Muutama tunnistettava sana sieltä täältä löytyy, mutta niitä on kovin vähän. Patukka ymmärtää kuitenkin jo tosi paljon asioita. Hän osaa tuoda tavaroita ja asioita, kun häneltä pyytää. Hän osaa tehdä niinkuin pyydämme, jos vaan haluaa. Hän tietää missä vaihdetaan vaippa, mitä tarkoittaa hampaiden pesu, mihin kerätään lelut ja miten niistetään nenä. ( Nämä siis esimerkkejä, hän osaa paljon muutakin). Ne pienet sanat, joita välillä kuulee, tuo hymyn minun huulilleni. Ota, kato, oho, auto, äiti,  ovat jatkuvassa käytössä. Katsotaan, koska tulee lisää uusia sanoja. Sitähän sanotaan, että jompi kumpi tulee ensimmäisenä ; kävely tai puhe. Meillä juostaan jo, joten todennäköisesti odottelemme sanoja vielä tovin.


5. Pitkä yhteinen kesäloma
Viime kesänä saimme lomailla kaksi viikkoa yhdessä mieheni isyysloman turvin. Hän vaihtoi työpaikkaa vuosi sitten, jonka takia hänelle ei ehtinyt kertymään lomapäiviä. Tulevana kesänä on ihan eri tilanne ja saamme viettää pitkän kesäloman yhdessä. Kovasti olen potenut matkakuumetta, mutta katsotaan siirrämmekö ulkomaanmatkaa ensi syksyyn tai peräti ensi vuoteen. Olemme aikaisemmin vuokranneet asunnon Pärnusta ja olleet siellä lomalla. Pärnu kuitenkin on sellainen semi " ulkomaanmatka". Mietimme sellaista vaihtoehtoa myös tähän kesään. Menisimme autolla, mikä helpottaisi paljon käytännön asioita melkein kaksivuotiaan taaperon kanssa. Mutta katsotaan mitä keksimme. Kotimaanmatkailukin kiinnostaisi ja kyllä me kaikki viihdytään mökilläkin pitkiä aikoja. Meillä kun noita mökkejä on kaksi, joissa viettää aikaa. Odotan innolla yhteistä pitkää lomaa, päädytään me se viettämään missä tahansa. Kesä 2019;
sinua odotetaan jo.

Teeettekö te uuden vuoden lupauksia? Oletteko pystyneet pitämään niistä kiinni. Onko joku teistä jo mysö haaveillut kesästä ja tehnyt lomasuunnitelmia?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)