Mitä leipoa joulupöytään?

Oletko mahdollisesti menossa vieraaksi joulupöytään ja mietit, mitä voisit viedä. Vai haluaisitko mahdollisesti muistaa sukulaista, mutta et tiedä mitä veisit lahjaksi. Entä jos leipoisit leipää tai ERITTÄIN helpon maustekakun?
Itse leivoin patukan päiväkodin joulupolun myyjäisiin. Kakut menivät heti eikä yhtään leipää tainnut jäädä myymättä. Ota reseptit talteen ja nauti. Kumpikin resepteistä ovat helppoja valmistaa, tosin leipä vaatii hieman tarkkuutta, mutta on vaivansa väärti.
Reseptien myötä toivotan kaikille oikein makoisaa joulua!


JOULUINEN SAARISTOLAISLEIPÄ

Appelsiinimehu 1l
Vehnälese 3 dl
Hiiva 100 g ( käytin itse kuivahiivaa vastaavan määrän, pusseissa on ohjeet, jotta määrän saa täsmäämään)
Kaljamallas 3 dl
Ruisjauho 3dl
Vehnäjauho n. 1 l
Siirappia 3 dl
Suola 1 tl

lisäksi leivän voiteluun:
1 dl siirappia
0,5 dl vettä
'

Itse hieman muuntelin alkuperäistä ohjetta. Käytin tavallisen hiivan sijasta kuivahiivaa, joka kestää paremmin lämpötilan vaihteluita eikä vaadi niin paljon työstöä kuin normaali hiiva. Tämä siis on oma havaintoni ja olen tykästynyt hyödyntämään kuivahiiva nykyään kaikessa leipomisessa. En ole mikään leipien tai sämpylöiden tekijä, joten en osaa sanoa sen tarkemmin, kuinka hiivojen erot tulevat tämän tyyppisessä leipomisessa esille. Käytin myös normaalin siirapin sijasta leivän tekoon tarkoitettua siirappia, jota myydän isommissa marketeissa. Ohje ei kuitenkaan vaadi erikoissiirappia vaan ihan normaalikin käy. Käytin myös kohotukseen enemmän aikaa ja tein taikinan kokonaisuudessaan yleiskoneessa. En siis työstänyt taikinaa käsin ollenkaan. Mielestäni tällä tavoin saa sitkoa ja kuohkeutta leipään enemmän.  Ohjeesta tulee leipää neljään valmisvuokaan. Kolmeen vuokaan tehtäessä leipä nousee liikaa ja tulee laitojen yli.



Lämmitä tuoremehu ja sekoita hiivaa. Lisää joukkoon muut ainekset yksitellen ja työstä taikinaa hetki. Jos taikina vaikuttta juoksevalta voi siihen lisätä hieman jauhoja. Taikinan pitää kuitenkin olla "nestemäistä" eikä tarkoitus ole siis tehdä pullataikinaa. Pidin valmista taikinamassaa koneessa pyörimässä noin 5 min. Jaa leipä vuokiin. Jos et käytä kertakäyttövuokia, muista voidella vuoka ennen massan kaatamista vuokaan. Muuten leipä ei irtia vuuasta. Anna kohota liinan alla vähintään tunti. Leipien tulisi kohota vetämättömässä muttei liian lämpimässä paikassa. Uunin päällä leipä saattaa kohota liikaa, jos uuni on päällä. Tämä saattaa aiheuttaa leivän lässähtämisen uunissa ja leivästä saattaa tulla kova. Kohotuksen kanssa pitää olla hieman tarkkana, jotta leivästä tulee hyvä.
Tämän jälkeen leipää paistetaan uunissa ( 150 astetta) tunti, jonka jälkeen leivät sivellään siirappivedellä niin, että vesi imeytyy leipiin. Sen jälkeen leipä laitetaan takaisin uuniin puoleksi tunniksi. Uunista tulleen leivän on hyvä vetäytyä seuraavaan päivään, jolloin se on parhaimmillaan. Leipää voi halutessaan varioida helpostikin. Appelsiinimehun sijaista voi esimerkiksi kokeilla glögiä tai piimää nesteenä. Tai miksei osittain vaikka oluttakin. Kunhan muistaa pitää mittasuhteet oikeina.
Alkuperäisen ohjeen löysin täältä.


MAUSTEKAKKU

Maustekakku on mielestäni yksi helpommista leivottavista herkuista. Se ei vaadi kuin ainesten mittaamista ja paistamisajan kellotusta. Tämä on monen suuri herkku ja erityisesti joulumyyjäisten kestohitti. Tein patukan päiväkodin myyjäisiin kaksi kakkua, jotka oli jo myyty ennen kuin ehdin myyntipisteelle asti. Kakkua on helppo muunnella omien makumieltymysten mukaan ja käyttää juuri niitä mausteita, joista itse pitää.

200g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
3 munaa
2 dl maitoa/ piimää
mausteita maun mukaan, omaan kakkuuni käytin:
1 tl seuraavia:
inkivääri
kaneli
piparkakkumauste
kardemumma
pomeranssikuori
1/2 tl  seuraavia:
jauhettu maustepippuri
neilikka


Sulata voi ja laita se sivuun jäähtymään. Riko munat ja sekoita joukkoon neste ja jäähtynyt voisula. Sekoita joukkoon kuivat ainekset pieni erä kerrallaan. Voitele kakkuvuoka ja pyöräytä kauttaaltaan korppujauhot vuuassa.  Kaada massa vuokaan ja laita uuniin. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa ja noin tunti. Kakkua kannattaa tarkkailla, jotta ei paistu liikaa tai jää sisältä raa´aksi. Helppo tapa testata kakun kypsyyttä on upottaa paksuimpaan kohtaan hammastikku. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, on se vielä raaka. Jos tikku uppoaa kakkuun eikä siihen nostaessa jää kiinni kakkua, on se valmis. Kakun annetaan jäähtyä, jonka jälkeen pinnalle voi laittaa koristeeksi esimerkiksi tomusokeria. Alkuperäisen kakun ohjeen löydät täältä.


Ei kommentteja

Kiitos kun jätät kommentin! Puhelimen Safari-selaimen kautta on ollut ongelmia Googletilin kautta kirjautumisessa ja kommenttien lähettämisessä. Ongelma ratkeaa, kun poistat puhelimen Safari asetuksista täpän kohdasta " Estä seuranta sivustojen välillä". Käytäthän jotain muuta selainta, mikäli googletilille kirjautuminen ei Safarin kautta onnistu.