DIY- lahjat jouluksi


Hetkittäin sitä miettii, kuinka paljon on valmis käyttämään joululahjoihin rahaa tänän vuonna. Tuntuu, että jokainen vuosi euromäärät kasvaa ja lahjavuori nousee. Rakastan antaa lahjoja ja varsinkin valmistella ja tehdä niitä. Jokainen vuosi kokeilen jotain uutta ja päätin teille tänä vuonna jakaa muutaman itse tehdyn lahjan. Tekemällä itse lahjoja pääsee tietynlaiseen joulutunnelmaan. Ottaa itselleen kupillisen glögiä ja laittaa joululaulut soimaan. Mikä olisikaan yhtä tunnelmallista.


SYTYKESIPSIT

Sipsien idea on siis käytännössä toimia sytykkeenä sytyttäessä esimerkiksi takkaa. Ja nämä toimivat samalla tavalla kuin pahalle haisevat, valkoiset sytykepalat. Tämän iden bongasin alunperin Pinterestin kautta. Joskus käytän paljonkin aikaa selaamiseen ja etsin eri hakusanoilla inspiraatiota. Näin joulun alla Pinterest on erityisen paljon käytössäni. Muuttamalla hakusanoja löytää aina vaan uusia ideoita ja lopulta jotain sellaista mihin riittää itselläkin aika ja osaaminen. Sytykesipsit löysin oikeastaan etsimällä ohjeita, joissa voisi hyöydyntää ylijäämä kynttilöitä. Tiedättekö? Juuri niitä kynttilänjämiä, joita ei voi enää polttaa, mutta niissä oli vielä jonkin verran jäljellä. Tai kruunukynttilöitä, jotka saa juuri ja juuri irti jalustastaan. Niitä hyödynnetään sytykesipsien tekoon. Näissä on tavallaa sama idea kuin sytykeruusuissa, mutta mielestäni helpompia ja vähemmän työläitä ( tai ainkin näin kuvittelen, koska en ole koskaan ruusuja tehnyt).  Näihin voi siis käyttää myös ostettuja kynttilöitä, mutta idea uudelleen käytöstä ja kierrättämistä häviää.
Itselleni on vuosien varrella kertynyt jonkin verran kynttilänteko tarpeita, joten sytykesipseihin ei käytännössä tarvitse ostaa kuin VANULAPPUJA. Ne ovat sipsien toinen raaka-aine. Muuta et sitten tarvitsekkaan. Itselläni on käytössä vanha kattila, muoviset pihdit ja vispilä. Muistathan varata viereen kuitenkin kannen tai/ja sammutuspeitteen, jos kävisi niin, että steariini syttyisi palamaan. Minulle ei ole onneksi koskaan käynyt niin, mutta koskaan ei voi olla liian varovainen.

TEE NÄIN:

Sulata pienissä osissa vanhoja kynttilän jämiä. Kun steariini on nestemäistä, voit upottaa vanulaput nesteeseen. Kun vanulappu on märkä, nosta vanulappu pihdeillä pois kattilasta. Nosta märkä ja kuuma lappu esimerkiksi leivinpaperilla päällystetyn uunilevyn päälle. Kun "sipsit" ovat jäähtyneet voi siirtää ne lahjapakettiin tai rasiaan. Ja sipsit ovat valmiit.
Itse kierrätin kolmea leivinpaperiarkkia ja siirsin kaksi vanulapuilla päällystettyä aina pöydälle jäähtymään. Näin sai säästettyä aikaa. Kun ensimmäiset sai siirrettyä rasioihin oli jo seuraavat valmiit ja ne sai taas siirrettyä pöydälle jäähtymään.
Jos haluat värikkäitä sipsejä, voit sulattaa eri värisiä kynttilöitä kattilassa. Erilaisista askartelukaupoista saa myös ihan kynttilävärejä, mutta mielestäni se on turhaa tuhlaamista. Ideana kun on hyödyntä muuten roskiin meneviä kynttilöitä. Eri värivariaatioita saa sekoittamalla eri värisiä kynttilöitä yhtä aikaa sulamaan kattilaan. Joskus olen saanut ihania lilan sävyjä ja joskus olen onnistunut sekoittamaan värejä liikaa, jolloin sipseistä tuli ruskean eri sävyjä. Paketointiin käytän hieman aikaa ja tein CANVA-ohjelman avulla paketteihin etiketit, jossa on käyttö-ohjeet. Sipsit nimittäin toimivat parhaiten, kun ne taitaa keskeltä kahtia, ennen sytyttämistä.


 Jalkakylpypommit 30 kpl

Tämän idean olen halunnut toteuttaa jo monta vuotta, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Monena vuonna olen vain tyytynyt niin perinteisiin itse tehtyihin lahjoihin. Varsinkin viime joulu alle puolivuotiaan kanssa, ei ollut ideaali uuden toteuttamiseen. Tänä vuonna päätin kokeilla ja nämä onnistuivat upeasti.

MITÄ TARVITSET:
Öljyä ( 2 rkl)
Vettä ( 3 rkl)
Ruokasoodaa ( 3 dl)
Sitruunahappoa ( 2 pss, saa apteekista)
Irtoteetä ( 2 rkl) 
(Piparkakkumaustetta)
Silikonisia muotteja, itse käytin Ikean konvehtimuotteja


TEE NÄIN:

Ainekset sekoitetaan yhteen, jonka jälkeen massa painellaan tiiviksi muotteihin. Muotit kannattaa painella ainakin kahteen kertaan, jotta niistä tulee varmaasti tarpeeksi tiiviit, jotta pommit pysyvät kasassa. Pommien annetaan kuivaa kolme tuntia, jonka jälkeen ne voidaan ottaa muoteista pois ja siirtää rasioihin tai paketteihin.
Irtoteen ideana on antaa pommeille eloisuutta ja tuoksua. Voit siis vapaasta valita erilaisista irtotee vaihtoehdoista itselleen tai lahjoihin sopivan tuoksun. Jouluna voi käyttää jouluisia teevaihtoehtoja, joita markkinoilla riittää. Kesällä voi valita esimerkiksi mansikkaisen teevaihtoehdon.
Valmiit pommit laitetaan lämpimän veden kera vatiin ja jalkakylpy on valmis.

Jos sinulla ei ole vielä kaikille sukulaisilla tai vaikkapa päiväkodin hoitajille lahjoja, tässä muutama idea toteutettavaksi. Nämä on erittäin helppoja tehdä ja oivia lahjaideoita tee se itse-henkisille tyypeille.


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)