Topit & Flopit

Jälleen on yksi viikko takana ja Lauran rakastama joulu alkaa jo todella olla lähellä. Suunnitelmien muuttuessa olemmekin mahdollisesti viettämässä joulua mökillä, mikä olisi ihanaa vaihtelua kaupunkijouluihin. Suunnitelma on vasta alustava ja vaatii paljon vielä järjestelemistä, mutta tänä jouluna voisi olla pienen pieni mahdollisuus valkoiseen jouluun. IHANAA!
Tanjan kotona vietetään edelleen melko alavireistä tunnelmaa. Viikko on ollut todella vaikea karmean väsymyksen ja pahoinvoinnin takia ja on ihan työn ja tuskan takana saada tehtyä mitään ylimääräistä arkirutiinien lisäksi. Siksi tämänkin viikon topit & flopit tulevat vasta nyt sunnuntaina. Ehkei enää montaa viikkoa, kun tämän pitäisi alkaa helpottaa?


TOPIT

Terveydenhuolto (Laura)
Kuluneen viikon aikana olen jälleen päässyt toteamaan ääneen moneen kertaan, minkä takia olen valmis maksamaan vuosittain isoja summia siitä, että voin lapseni sairastaessa viedä hänet suoraan lääkäriin. Olin alkuviikon kotona kummankin lapsen sairastaessa. Vanhempi lapsista on ollut tämän viikon meidän kanssa ja hänellä todettiin alkuviikosta angiina. Hän ei tosin tarvitse enää aikuista kotona vaan "osaa" sairastaa yksin kotona. Mutta molemmat nyt olivat osuvasti sairaana ja minä olin kotona kahden antibioottia syövän lapsen kanssa. Tiistai-iltana uudestaan nousseen kuumeen takia varasimme samantien ajan yksityiselle ja lääkärin tutkiessa löytyi kummastakin korvasta korvatulehdukset. Lääkäri alkoi jo kyselemään sairastettujen korvatulehduksien määrää mahdollista putkitusta varten, mutta onneksi tämä oli vasta toinen sairastaminen puoleen vuoteen. Käsittääkseni putkien laittoon "vaaditaan" neljä korvatulehdusta vuoden sisään. Sinäänsä tämä ei olisi ongelma, koska se kuuluisi patukan vakuutuksen piiriin, mutta mieluummin aina ilman mitään operaatioita tai ylipäätänsä tauteja. Lääkäri oli myös iloinen lapsemme puolesta, koska tämä oli hänellä vasta toinen antibioottikuuri hänen syntymänsä jälkeen. Ei niitä lääkkeitä siis turhaan määräillä ja lääkäreillä on politiikka selkeästi sellainen, että yritetään selvitä mahdollisimman pitkälle ilman lääkkeiden kuormitusta. Saimme tämän viikon aikana huolenpitoa eri tahoilta kahden lapsen sairastaessa ja todellakin voi hymyillen todeta, kuinka hyvin meillä on asiat; onhan meillä ihan jäätävän hyvät terveyden- ja sairaudenhoito mahdollisuudet.


Joulu perheen kanssa (Tanja)
Tästä joulusta on tulossa hieman erilainen joulu, kun kokoonnumme ainakin siskoni perheen kanssa kaikki vanhempieni luokse viettämään joulua. Veljestäni en tiedä, miten hän meinaa joulunsa viettää, mutta ensimmäistä kertaa koko aikuisiällä olisimme kokoontumassa isommalla porukalla joulun viettoon. Tänä jouluna se tuntuu ihanalta ajatukselta, etenkin kun olen lapsen kanssa kotona olon myötä saanut viettää ihan tarpeeksi aikaa kotosalla ja miehelläkin on kolmen viikon vapaa joulun aikaan. 9- vuotisen yhdessä olomme aikana olemme olleet vain yhden joulun vanhempieni luona, muuten olemme viettäneet joulut kahdestaan tai viime vuonna pojan syntymän myötä kolmestaan. Kivaa vaihtelua siis. Ja hyvällä tuurilla pääsemme nauttimaan valkoisesta joulusta.

FLOPIT

Kireä huulijänne (Tanja)
Kävimme pojan kanssa ensimmäistä kertaa hammaslääkärissä ja siellä todettiin pojalla kireä huulijänne. Suuhygienisti kyseli, että oliko meillä haasteita imetyksessä ja olihan niitä jonkin verran. Kuulemma ne ovat hyvin todennäköisesti johtuneet pojan kireästä huulijänteestä. Tiedon kuuleminen ärsytti ja harmitti siksi, että puhuin neuvolassa todella usein imetyksen haasteista ja siitä, että koin maidon määrän koko ajan todella vähäiseksi. Luinkin, että kireä huulijänne voi juurikin aiheuttaa kipua imetettäessä ja maidon määrän vähenemistä, eli juuri niitä ongelmia minkä kanssa itsekin painiskelin. Sinänsä olen tyytyväinen, että pystyin täysimettämään 4kk, mutta harmittaa jälkikäteen, että noinkin yksinkertaista asiaa ei huomattu kuin vasta nyt pojan ollessa reilu  vuoden vanha. Olisiko kireälle huulijänteelle voitu jo vauvana tehdä jotain, jotta imetys olisi helpottunut ja olisin pystynyt ilmettämään poikaa pidempään? Sinänsä helpottavaa tietää, että ongelman syynä oli ilmeisesti juuri tuo huulijänne, joten seuraavan lapsen kanssa pystyn asian ottamaan esille, mikäli samanlaisia ongelmia ilmenee. Mutta silti ärsyttää ja harmittaa näin jälkikäteen.


Pimeyden tuoma synkkyys (Laura)
Paljon on ollutkin jo otsikoissa pääkaupunkiseutua koetteleva synkkyys. Aurinko on näyttäytynyt täällä muutaman tunnin ajan koko marraskuun aikana ja se kyllä tuntuu. Tietyllä tavalla tykkään syksyn pimeistä illoista ja otan niistä kaiken irti laittamalla asuntomme täyteen kynttilän valoa. Se tuo tunnelmaa ja lämpöä. Toisaalta olen myös sen perinteinen tyyppi, että kyllä jossain vaiheessa alkaa tämä pimeys jo risomaan. Varsinkin siinä vaiheessa, kun se alkaa vaikuttamaan mielialaan ja fiilikseen. Tunnelmalliset pimeät illat vaihtuvat raskaiksi synkkyysilloiksi, jotka eivät helpota seuraavana päivänä, koska huominen on nyt ollut ihan yhtä synkkä ja harmaa kuin edellinenkin päivä. Onkin ollut todella hämmentävää nähdä ihmisten hehkuttavan somessa pieniä vilauksia auringosta. Instagramin etusivu on täyttynyt mitä hienoimmista aurinkokuvista, ihan kuin kesällä auringonlaskukuvista. Kyllä se vaan on niin, että ihminen kaipaa valoa ja kirkkautta välillä. Kaamos ja synkyys tulevat kyllä joka vuosi, mutta onneksi myös aurinko ja kirkkauskin. Ihanaa on neljä vuodenaikaa, joista toiset koettelevat välillä enemmän kuin toiset. Päätin etten tänä vuonna valita kertaakaan kylmyydestä ja kosteudesta, koska ne ovat aina pukeutumiskysymyksiä. Minkä lupauksen sinä voisit tehdä tähän kaamokseen?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)