Mitä tänään syötäisiin ?


Mietimme mökkireissumma aikana, että haluaisimme blogiimme jonkun uuden toistuvan julkaisun. Jotain arkista ja helppoa luettavaa, ehkä mahdollisesti jotain mistä olisi teille lukijoille konkreettista hyötyä ja iloa. Taisin kesällä puhua jostain spesiaalista ruokaan liittyvästä viikosta, josta voisi ehkä saada vinkkejä perheiden arkiruokailuun. Ajatus jäi muhimaan ja joinain hetkinä unohtui kokonaan. Kunnes jälleen palasimme ajatukseen jostain jatkuvasta julkaisusta. Päätimme nyt yhdistää nämä ideat, toistuva julkaisu ja perheiden arkiruokailu. Näin syntyi siis; Mitä tänään syötäisiin?- julkaisu. Julkaisu tulee toistumaan ja pyrimme tarjoamaan teille vinkkejä arkiruokiin. Jaamme teille meidän arjessa käytetyn ja hyväksi todetun helpon arkiruokareseptin. Kuinka moni ei pähkäilisi viikottain mitä meillä tänään syötäisiin. Meillä monesti ruuat perustuvat siihen mitä kaupasta löytyy -30%-lapulla. Olisi typerää olla hyödyntämättä näitä kaupan antamia "tarjouksia". Ostamme siis lihat valmiiksi pakkaseen ja pakkasesta löytyvien antimien mukaan suunnittelemme seuraavan viikon ruuat ja hankimme kaiken muun tarvittavan.

Meillä on muutama sellainen varma valinta ruokien suhteen. Yksi niistä on tällä kertaa jaettava resepti. Tämä toimii aina. Olen välillä vähän turhankin suurpiirteinen enkä kauheasti mittaile ja laske määriä. Siksi respeteissä mittoina käytetään arkisia ja helppoja mittoja, joita jokaisen on helppo toteuttaa vaikka ei olisikaan mikään kokkikolmonen. Tarvikkeet menee pakkauksittain, joten ei tarvitse kaupassa pähkäillä grammoja ja desilitroja. Meillä ruokailujen yhteyteen kuuluu aina salaatti, enkä siitä erikseen siis mainitse,  jos ruoka ei itsestään ole ruokaisasalaatti. Meillä lautaselta löytyy aina jossain muodossa kasviksia tai vihanneksia. Yritämme siitä pitää kiinni aina jossain muodossa, vaikka aina se puoli kiloa ei toteutuisikaan. 
Iloa kokkailuun.

KERMAINEN KANAKASTIKE CURRYRIISILLÄ

MITÄ TARVITSET:
  • kanaa ( teidän perheen mukainen määrä) meillä yhteensä 900g
  • riisiä  ( teidän perheen mukainen määrä) meillä meni 3 dl
  • kermaa  2pkt
  • sipulia 2 kpl
  • kanalientä ( 3 valmista kuutiota)
  • sinihomejuustoa
  • sitruunamehua
  • mausteita oman mauan mukaan


Leikkaa sipulit ( tai kaada pakkasesta saatavat valmiiksi leikatut sipulikuutiot) ja maista niitä hetki öljyssä tai voissa. Itse käytän kotona öljyn ja voin sekoitusta kotona, koska näin saa vähän enemmän makua ruokaan. Ja nimenomaan aitoa voita eikä mitään margariineja. Lisää kanat ja kypsennä pikku hiljaa miedolla lämmöllä. Kanan ei tarvitse säädä väriä vaan pysyä maukkaana ja kuivahtamatta. 

Samalla voit laittaa riisin tulemaan. Olen aina ollut surkea keittämään riisiä. Aikaisemmin olen saanut sen aina liian kypsäksi tai raa´aksi. Mieheni opetti aikoinaan minulle hyvän kikan, jolla riisin saa täydelliseksi. 1:2 suhde, eli käytännössä oli riisiä mikä tahansa määrä, laitat kattilaan aina tuplat vettä. Eli meillä meni siis 3 dl riisiä, joten laitoin 6 dl vettä. Ja riisin annetaan kiehua niin kauan kattilassa kunnes vesi on hävinnyt. Yleensä otan lämmöt pois liedeltä, kun kattilan pohjassa on ihan pieni määrä vettä ja annan sitten muhia hetken. Näin riisi ei vahingossakaan pala pohjaan ja kaikki vesi varmasti häviää kattilasta. Tärkeintä tässä tavassa keittää riisiä on se ettei riisiä käy sekoittelemassa välillä. Oleellista on antaa riisin kypsyä ilman sekoittamista. Näin riisi kypsyy tasaisesti ja veden hävittyä jokainen riisinjyvä on kypsä. Laitamme keitinveteen 1-2 kanalientä antamaan maku. Tämä vähentää myös ruokaan laitettavan lisäsuolan määrää.


Kun riisit on laitettu tulemaan jatketaan kanakastikkeen tekemistä. Lisää joukkoon mausteet. Itse käytän vaihtelevasti erilaisia kuivamausteita. Tähän laitoimme tällä kertaa Santa Marian Japanese Natural Umami ( suosittelen hankkimaan tämän mausteen, toimii ihan yleismausteena moniin ruokiin) ja Basil Garlic -mausteseoksia sekä mustapippuria. Jos meillä ei olisi ollut maustettua kermaa, olisin lisännyt tähän myös currymaustetta. Mausteiden jälkeen lisäsin ruokaan sitruunamehua. Kanakastikkeeseen sopii mielestäni erittäin hyvin sitruuna, joten sitä kannattaa käyttää jos tykkää sitruunan mausta. Ja sitä saa laittaa ihan oman maun mukaan. Jos haluaa hieman taittaa hapokkuutta pois, kannattaa kastikkeeseen lorauttaa hieman hunajaa. Sinhomejuustoa saa laittaa suolan sijasta tai sitten voi jättää pois kokonaan. Rakastan sinihomejuustoa ja olen oppinut hyödyntämään sitä monessakin ruuassa. Lopuksi lisäsin joukkoon 2 pkt kermaa. Toinen oli tavallinen ruokakerma ja toinen oli currynmakuinen ruokakerma. Tämän jälkeen muutama sekoitus ja sitten kannen alle hautumaan. Hauduttamisaika taisi olla siihen asti kunnes riisit olivat valmiit. 
Meillä koko perhe syö tätä ruokaa. Jos pelkää suolan määrää kannattaa riisin keitinvesi jättää ilman kanalientä tai laittaa sitä vähemmän. Myös sinihomejuuston voi jättää ruuasta pois ja näin se palvelee vielä paremmin perheen pienimpiäkin ruokailijoita. Ja maistuu sairaan hyvältä niinkin. Nautinnollisia ruokahetkiä!


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)