Ihana, kamala alkuraskaus

Niin onnellinen ja haltioissaan kuin sitä voikaan olla raskaudesta, liittyy etenkin tähän alkuraskauteen myös niitä ei niin kivoja juttuja. Minkälaisia tuntemuksia/ oireita tähän alkuraskauteen on siis kuulunut, kun pian ollaan kymmenennellä raskausviikolla?


Plussatestin tekemisestä ei mennyt kovinkaan kauaa, kun pahoinvointi alkoi hiipiä kuvioihin. Jo 5+1 viikolla aloin tuntea etomista ja pientä vellovaa huonoa oloa, joka on vain voimistunut viikkojen edetessä. Viime sunnuntaina menin miehelleni toteamaan, että ehkä tämä alkaa tästä jo helpottaa, kun yhtenä päivänä olo tuntui normaalia paremmalta ja energisemmältä. Seuraavana aamuna sitten oksensinkin kolme kertaa ja olin aivan puhki, eli se aiempi olikin vain alkusoittoa ja tämä viikko on ollut selvästi kaikista vaikein. Esikoisen kohdalla pahoinvointi helpotti joskus rv 15 tienoilla, joten jos samalla kaavalla mennään, niin muutama viikko olisi vielä huonoa oloa edessä.

Pahoinvoinnin lisäksi väsymys onkin ollut tässäkin raskaudessa melkoisen hallitseva olotila ja tuntuu, että viimeiset päivät ja viikot ovat menneet ihan sumussa raahustaessa, kun ei jaksaisi tehdä mitään. Välillä ihmettelen, että miten sitä jaksoikin esikoisen kohdalla käydä päivisin töissä. Silloinkin oksensin aamulla sekä illalla ja väsymys oli aivan jäätävää, jotenkin sitä aina sai päivät kuitenkin tsempattua ja selvisi työpäivät kunnialla läpi. Nyt onkin helpottavaa, että aamuisin saa nukkua normaalisti kahdeksaan tai yhdeksään, poika kun edelleen nukkuu yönsä hyvin. Olenkin huomannut, että kunnon yöunet auttaa pahoinvoinnin hillitsemässä. Päiväunet ovat myös aivan ehdoton pelastaja ja nukutaankin pojan kanssa aina tunnista kolmeen tuntiin joka päivä päikkäreitä. Vuorokaudessa tulee siis nukuttua 12-14h, mikä on ihan tolkuton määrä. Eipä siinä pakollisten juttujen lisäksi ihan hirveästi jää aikaa millekään muulle, mutta onneksi tämäkin on vain vaihe, joka helpottaa kyllä. Energistä keskiraskautta odotellessa siis.

Jatkuva nälkä. Tämä liittyy pitkälti tuohon pahoinvointiin myös. En tiedä miten voi olla koko ajan ihan kaamea nälkä ja sitten karsean huono olo, jos ei heti saa ruokaa. Ja nimenomaan kunnon ruokaa. Viime aikoina lautaselta on löytynyt ennätysmäärä perunaa, pastaa, yms. kunnolla täyttävää, koska mikään muu ei tunnu pitävän nälkää kurissa. Pakko siis syödä ja syödä.Oonneksi herkkuja ei ole kuitenkaan tehnyt mieli, joten vaaka on toistaiseksi pysynyt samoissa lukemissa kuin ennen raskautta.


Kohdun kasvukivut. Yllätyin miten varhaisessa vaiheessa tässä raskaudessa on jo alkanut olla kuukautiskipumaisia kohdun kasvukipuja. Ne alkoivat melkeinpä heti plussatestin tehtyäni ja alkuvaiheessa saattoivat olla melko koviakin ja monta tuntia kestäviä. Sinänsä vaarattomia, mutta paljon turhaa huolta aiheuttavia. Sitä kun raskaana korostuneesti tarkkailee kaikkia olotiloja ja kipuja ja tietenkin ensimmäisenä tulee epämääräisistä alaselkä - ja vatsakivuista mieleen, että ne enteilevät keskenmenoa. Onneksi siitä ei kuitenkaan ollut kyse, vaan ihan asiaan kuuluvista kasvukivuista. Nyt kivutkin ovat hellittäneet alkuvaiheen jälkeen, eikä ole hetkeen tarvinnut miettiä ja murehtia, mistä niiden kanssa onkaan kyse.

Repäisykivut. En muista, että ensimmäisessä raskaudessa olisin tuntenut repäisykipuja heti alkuraskaudesta. Nyt kesän tuulimunaraskaudessa ja tässäkin raskaudessa repäisykivut alkoivat kuitenkin jo ennen plussaa, josta niistä osasin vähän aavistella positiivista testitulosta. Nopeasti ylösnouseminen, aivastaminen, yskäisy, tms. ripeät asennon vaihdokset saavat aikaiseksi viiltävän kivun alavatsaan. Nämäkin on onneksi täysin raskauteen kuuluvaa ja onneksi vain niin hetkellisiä kipuja, joten eipä ne pahemmin häiritse.

Huimaus ja matala verenpaine. Huimauksesta olen kärsinyt tässä alkuraskaudessa yllättävän paljon. Ylös nouseminen saa useimmiten mustumaan silmissä ja päivittäin huimaa monta kertaa. Minulla on normaalistikin melko matalat verenpaineet ja nyt raskauden myötä paineet ovat olleet 90/50 tasolla, joten ei ihme, että vähän huimaa. Jotkut lääkärit kuulemma edelleen suosittelevat salmiakkia raskausajan huimaukseen, mutta itse en uskalla sitä syödä, koska raskausaikana pitäisi välttää salmiakkia ja lakritsia niiden sisältämän glykyrritsiinin takia. Mikähän muu voisi auttaa huimaukseen?


Harmittaa, että en ensimmäisessä raskaudessa kirjannut mitään oireita/ tuntemuksia ylös. Esimerkiksi juuri nuo kohdun kasvu/ liitoskivut ovat mietityttäneet ja olisi ollut helpottavaa, jos olisi voinut todeta, että samoinhan se oli silloin pari vuotta sitten alkuraskaudessa. Kaikista näistä oireista huolimatta, rakastan kuitenkin raskaana olemista. Jotenkin kaikkia näitä ikäviä puolia on todella helppo sietää, kun tietää mistä ne johtuu ja palkinto tulee olemaan huikea. Eniten tällä hetkellä kuitenkin odotan sitä, että pahoinvointi ja väsymys helpottaa. Kaikkia muita raskauden perusoireita on todella paljon helpompi sietää, eikä ne vaikuta päivän kulkuun niin lamauttavasti, mitä tällä hetkellä juurikin tuo pahoinvointi ja väsymys. Pian alkaakin raskauden paras vaihe, eli juurikin ihana keskiraskaus. Esikoisen kohdalla olin silloin energiaa ja onnea täynnä ja se olikin aivan parasta aikaa.

Pikku hiljaa vatsakin alkaa pyöristyä, mikä tuntuu hurjalta näinkin pienillä viikoilla. Esikoisen raskaudessa pystyin helposti peittelemään raskauden toiselle kolmannekselle asti, mutta nyt vaikuttaisi vähän siltä, että tällä kertaa ei ole toivoakaan. Mikä sinällään ei haittaa, koska tällä kertaa ei ole mitään tarvetta peitellä mitään. Mutta ilmeisesti raskaus tulee näkymään huomattavasti varhaisemmassa vaiheessa, kuin ensimmäisen raskauden kohdalla. Omat vaatteet alkavat jo kiristää, mutta tuntuu aivan liian aikaiselta vetää mammahousut jalkaan. Mutta ei kai se auta, jos ei mahdu vaatteisiinsa ja jotain olisi päällensä puettava. Yritetään nyt jokunen viikko sinnitellä vielä legginssien, yms. mukavuusvaatteiden avulla ja josko sitten olisin jo henkisesti ja ulkomuodollisesti valmis siirtymään raskausvaatteisiin.

Millaisia alkuraskauden oireita teillä on ollut ja mistä olette saaneet apua etenkin tuohon pahoinvointiin ja väsymykseen?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)