Tule joulu kultainen


Jouluihminen odottaa joulua kuin kuuta nousevaa. Hän hyräilee joululauluja etukäteen ja selailee Pinterestiä etsien tulevan joulun teemaa. Onko tänä vuonna punainen, valkoinen vai kultainen joulu? Onko se täynnä tonttuja, säihkettä ja koristeita vai minimalistinen ja nostalginen? Kuuluuko siihen kulkusten helinää vai rauhaa? Mietitään joulun aikatauluja, haudoilla käymistä ja lahjojen määrää. Ostetaanko kuusi vai mennäänkö me muualle viettämään joulua? Millainen joulu meille tulee tänä vuonna ja miksi sitä täytyy hypettää? Miten se joulun vietto onkaan muuttunut lapsuus ajoista. Paljon tämän hetkiseen jouluun on sekoittunut omia mielijuttuja ja muiden tuomia vivahteita. Omien lapsien myötä on taas aika palata niihin lapsenomaisiin jouluihin, joista on niin hyvät ja lämpimät muistot.

Lapsuuden kotimme vuoden kohokohta oli joulu. Meitä taisi olla parhaimmillaan joulupöydän ääressä yli kaksikymmentä ihmistä. Vuosittain pöydässämme oli hieman eri kokoonpano vaihdellen aina sen mukaan, missä kukakin oli edellisen vuoden viettänyt ja oliko perheeseen mahdollisesti tullut uusia jäseniä. Perinteisesti söimme aamuisin riisipuuron ja katsoimme joulupukin kuumaa linjaa. Joskus jopa joku meistä sisaruksista taisi saada soittonsa läpi telkkariin asti. Iltapäivällä kävimme saunassa ja autoimme äitiämme kattaamaan pöydän. Meillä pukeuduttiin aina siististi joulupöytään. Oli jotain jouluista päällä ja hiukset laitettiin kiharalle tai nätisti kiinni. Meillä kävi joka vuosi joulupukki. Olen näin jälkikäteen kuullut siitäkin tarinoita kuka se milloinkin on ollut. Joskus on ostettu pukki kyläilemään, joskus se on ollut joku sukulainen tai joskus naapuriperheiden kanssa on sovittu, että perheen isä on vieraillut meillä ja meidän isä on sitten pukkeillut naapurissa. Pienenä oli erittäin tärkeää, että kaikki saivat yhtä paljon lahjoja ja niitä laskettiin vähän turhankin tarkasti. Pukkia odotettiin ikkunassa ja ruokapöydässä istuminen oli välillä liiankin raskasta ja pitkäveteistä.


Olen itse rakastanut aina joulun tunnelmaa. Olen se ihminen, joka mieluummin antaa lahjoja kuin saa niitä. Tykkään koristella kotia, miettiä minkä teeman ympärille joulu minäkin vuonna rakennetaan. Joka vuosi aloitan puuhaamisen aina vaan aikaisemmin. Yleensä aloitan sen korteilla tai lahjojen hankkimisella. Teen lahjalistan ja mietimme etukäteen, mitä kenellekin voisi ostaa. Tuntuu, että kaikista vaikeimmat hankinnat ovat meidän vanhemmille ja isovanhemmilla. Heiltä tuntuu löytyvän kaikkea eikä kenellekään haluaisi ostaa mitään turhaa. Olen monena vuonna turvautunut nettikauppojen valikoimaan ja olen näin välttänyt joululahjaostokset ruuhkissa. Kortit olen aina askarrellut itse. Glögiä, joulumusiikkia ja korttien askartelua. Se on viimeistään tuonut joulun kotiini. Viime vuonna patukka oli niin pieni, ettei minulla olisi yksinkertaisesti ollut aikaa korttien tekemiseen. Otin siis itse jouluiset kuvat lapsista ja teetin niistä kortit. Niistä tuli mielestäni oikein hyvät, meidän näköiset ja jouluiset. Joulun vietimme käytännön syistä meillä ja kokkailimme perinteisiä jouluruokia. Joulut ovat meillä perinteisesti olleet jokseenkin nyyttäriperiaatteella. Kaikki tuovat jotain, jotta kustannukset eivät nouse kohtuuttomaksi kenenkään kohdalla.


Joka toinen vuosi olemme jouluaaton mieheni perheeni luona ja joulupäivän minun perheeni luona. Ja seuraavana vuonna sitten toisinpäin. Tänä vuonna olemme mieheni perheen luona aaton ja sitten menemme oman perheeni luokse joulupäivänä. Olisi ihana ajatus, että voisimme ehkä joskus kaikki viettää joulua yhdessä. Voi olla, että tätä varten tarvitsisi vuokrata joku ravintola, koska meitä on niin paljon. Tämä veisi myös pohjan joulun ideasta; rauhallisesta ja kiireettömästä juhlasta. Mieluummin siis jaamme suosiolla joulun tavallaan puoliksi. Pidän myös joulua perhejuhlana ja koen, että haluan viettää sen myös koko perheen kesken, en pelkästään oman pikku perheeni kanssa kotona. Tähänkin on sitten aikaa aamuisin ja joululoman aikana. On ollut mielenkiintoista nähdä kuinka eri tavalla joulua voidaankaan viettää. Kun tapasin mieheni oli aika sekoittaa perinteitä. Se oli myös oiva tilaisuus saada jouluun vielä uusi säväys. Joulupöydän antimet ovat olleet meillä hieman erilaiset. Mieheni kotona siihen kuuluu perinteisten laatikoiden lisäksi myös karjalanpaisti ja mäti-smetana-sipulicombo. Meillä on aina syöty kotona paljon kalaa ja meidän perheen joulupöytään kuuluu laaja valikoima graavi- ja savukaloja. Kuitenkin suomalaisten perinteiden mukaiset joulupöydän antimet kuuluvat molemmilla perheillä joulupöytään.  Aattona on molemmissa perheissä ollut tapana käydä muistamassa myös edesmenneitä sukulaisia. Joten lahjojen avauksien jälkeen olemme ottaneet suunnan kohti hautausmaata. Meidän molempien edesmenneet isovanhemmat lepäävät samalla hautausmaalla, joten aattoiltana pääsemme myös viemään kynttilät heidän haudoilleen. Se kuuluu meillä tärkeänä osana aattona ( taskuun pakataan myös mukaan vähän lämmikettä!). Muistamme myös toisaalla nukkuvia isovanhempia vierailemalla heidän luonaan jo aikaisemmin aatonaattona tai joulupäivänä.


Tämä joulu tulee olemaan erityinen, koska patukka alkaa jo ymmärtämään jotain. Tämä on myös erityinen vuosi siinä mielessä, että kummatkin pojat ovat luonamme joulun. Patukan isosisarus on joka toinen joulu äitinsä kanssa ja joka toinen joulu meidän kanssa. Tämä on siis veljesten ensimmäinen yhteinen joulu ja siksi meille niin kovin erityinen. Voi olla, että vietämme tämän joulun mökillä mieheni perheen kanssa, mikä voisi tuoda jouluun omanlaisen tunnelman. Vaikka perinteinen joulu on myös enemmän kuin tunnelmallinen. Kotiamme en aijo koristella yhtä mittavasti kuin viime vuonna, koska tulemme tänä jouluna viettämään aikaa kotona aika vähän. Perinteiset kyntteliköt ja ikkunavalot toki laitamme. Joitain koristeita laitamme kukkien ja havujen muodossa. Ehkä muutama himmeli ja perinteinen koriste johonkin roikkumaan. Adventtikynttilät ovat ehdoton juttu myös minulle. On myös ihana tulla joulukuun ajan kotiin, kun ovessa on koriste, joka toivottaa jokaiselle tulijalle joulun rauhaa. Joulu on meille perhejuhla ja liittyy enemmän perinteisiin kuin uskontoon. Joululaulut soimaan ja villasukat jalkaan. Aatto on ihana päättää jouluelokuvaan, joka on jo muutaman vuoden ajan ollut Joulutarina.
MIkä tekee sinulle joulun ? 

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)