Meidän perheen EkoTeot

"Kerää roskat- suojele luontoa" oli ensimmäinen lausahdus, jonka opin liittyen kierrätykseen, ekoiluun tai luonnonsuojeluun. En ole koskaan ollut erityisesti mikään luonnonsuojelija tai ekoilija, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän olen halunnut kiinnittää huomiota omien valintojen tai tekojeni vaikutukseen. Asia ei ole välttämättä läsnä jokaisessa valinnassa joita teen. Eikä minulla ole ollut periaatteen vuoksi tarvetta luopua jostain. Ajattelen sen lähinnä niin, että mitä kaikkea voi arjessa tehdä ja niillä pienillä teoilla kantaa korteni kekoon. Samalla siis jopa hieman säästää tätä maapalloa. Teot ovat hyvin pieniä ja helppoja toteuttaa arjessa eivätkä vaadi yhdeltäkään perheenjäseneltä suuria ponnisteluja.  Löytyy meidän arjesta paljon sellasia asioita, joiden kanssa pitäisi oikeasti vähän skarpata.Isoin asia, joka arjessamme näkyy, on roskien lajittelu. Lajittelumme perustuu pitkälti taloyhtiön tarjoamiin mahdollisuuksiin eli mille kaikelle löytyy lajittelupiste roskakatoksestamme. Tämä tarjonta on meillä valitettavan pieni. Vaikka asuntomme kuuluu suuren yhtiön alle, on omassa asuntojen piirissä pieni määrä talouksia. Tästä syystä lajitteluun ei mahdollisesti ole panostettu niin paljon. Meiltä löytyy siis sekajäte, biojäte, lehti- ja pahvilaatikot. Olen aina ollut surkea biojätteen lajittelija ja vaikka kotimme roskikseen kuuluu myös laari biojätteelle, on se täynnä muovipusseja. Muuta roskat lajittelemme omiinsa. Pahvia tuntuu kerääntyvän yllättävän paljon meidän taloudessa. Ja kuluttajan näkökulmasta se on myös hyvä asia. Meillä viedään mainokset ja lehdet omaan astiaansa. Niitä kertyy paljon. Olen monesti miettinyt, että laittaisin postilaatikkoomme vain lapun ettemme halua mainoksia, mutta tykkään kyllä niitä silloin tällöin selata. Joten keräämme ne omaan laatikkoon ja sen täyttyessä viemme sitten ne kerralla pois. Pullot palautamme aina kauppaan ja kierrätämme kaikki mahdolliset tölkit ja pullot vaikka niistä ei panttia saisikaan. Tämä on tavallaan jo automaatio, koska saahan siitä rahaa. Vauva aikana kertyi paljon pilttipurkkeja ( ja kertyyhän niitä vieläkin). Lasia en ole koskaan halunnut heittää sekäjätteenseen vaan olemme ne keränneet erikseen. Lasipistettä ei meiltä löydy, joten ne viedään myös erillisiin keräsypisteisiin. Yleensä isojen kauppojen yhteydestä löytyy keräyspisteet lasille. Keräyspisteisiin tiputamme myös metallijätteen ja patterit. Pattereita tulee tuhottoman paljon talvisin, kun koristevalot ovat paljon päällä. Tässäkin voisi tietenkin miettia sellaisia valoja, jotka toimisivat sähkövirralla. 


Vaatteiden kierrätys näkyy meillä vahvasti. En ole koskaan ollut kirppistyyppi, mutta nyt ajatus pienestä rahatienististä kuulostaa hyvältä motivaattorilta. Lapsuuden kodissani meidän vanhat tai pieneksi jääneet vaatteet vietiin suoraan UFF:N laatikkoon. Äitini huolehti pitkälti meidän lasten vaatteista, isäni paiskiessa töitä. Hänellä ei riittänyt neljän lapsen kanssa välttämättä aikaa tai energiaa kirppistellä, joten oli helpompi viedä vaatteet kierrätettäväksi jonkun muun toimesta. Olen myös ymmärtänyt ettei kirppistely ollut samalla tavalla "In" kuin nyt. Eikä kirppiksillä ole ollut samalla tavalla laadukasta tai hyvää käytettyä tavaraa kuin nykypäivänä. Tämä on siis minun ajatukseni kirppistelystä, voi olla, että olen myös väärässä. 
Vielä en ole löytänyt hyvää ratkaisua esimerkiksi lakanoiden, pöytäliinojen tai verhojen kierrätykseen. Vielä vaikeampaa on miettiä vanhojen lelujen, kirjojen tai tarpeettomien tavaroiden kierrättämistä. Tuntuu, ettei kirppiksillä tavara liiku. Tavaroita saa myydä puoli ilmaiseksi eikä ne siltkään mene kuulemma kaupaksi. Mieluummin säästän itseni vaivalta ja vien ne suoraan esimerkiksi kierrätyskeskukseen tai joskus olen jopa sortunut sorttiin tai jätelavaan. Super ikävää, koska suurin osa tavarasta on ihan käyttökelpoista, eli ehjää ja toimivaa. Nytkin mietin, että mitä tekisin ulkovarastossa säilytyksessä oleville kupeille, kipoille, laseille, VHS-kaseteille, DVD/CD-levyille tai koriste-esineille. Ei näitä tule koskaan tarvitsemaan omassa taloudessa, mutta tuntuisi typerältä heittää niitä roskiin. Eikä kukaan enää osta VHS-kasetteja; kiitos kultaisen NETFLIX-ajan. 

Mites sitten meidän perheen ruokaostokset, ruokailu ja ruokahävikki. Käymme kerran viikossa kaupassa etukäteen tehdyn listan kanssa. Kaipa se voidaan laskea jollain tavalla ekoteoksi. Tämä siitä syystä, että tuntui, että viikon aikana kertyneet kauppalaskut nousivat tähtitieteellisiin summiin. Huomasimme tahattomasti keräävämme muovipusseja lavuaarin alle. Nykyään käytämme kaupassa kestokasseja ja olemme joutuneet tästä syystä ihan ostamaan roskapusseja kotiin. Olemme myös pienentäneet samaisesta syystä ruokahävikin määrää. Otetaan esimerkkinä leipä. Saatoimme heittää puoliksi syötyjä leipäpaketteja roskiin, koska ostimme joka kauppareissulla uutta. Vanhat leipäpaketit jäivät muhimaan leipälaatikkoon ja muutaman viikon päästä heitimme niitä homeisina roskiin. Sama pätee myös muihinkin elintarvikkeisiin. Olemme heittäneet paljon vähemmän ruokaa roskiin. Kotona tehty lista varmistaa sen, ettei osta turhaan vaan ostaa aina tarpeenseen. Aikaisemmin meillä saattoi olla monta avattua paketti riisiä kaapissa, koska ostimme aina kaupasta uuden, koska emme varmistaneet oliko kaapissa mahdollisesti jo tarpeellinen määrä riisiä.


Muutama asia on vielä, joihin haluaisin enemmän kiinnittäää huomiota. Vedenkäyttö ja vaatteiden osto nousevat ensimmäisenä mieleen. Kukapa nyt ei rakastaisi pitkiä suihkuhetkiä tai lämmittelyä suihkussa kylmän ulkoilupäivän jälkeen. Meillä kuitenkin menee vettä hirvittäviä määriä. Lapset rakastavat suihkutella ja olla kylvyssä. Kylpy ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että patukka istuisi paikoillaan kylvyssä. Suihkun pitää olla koko ajan päällä, koska onhan sillä kiva leikkiä. Ostimme jokin aika Ikeasta uuden suihkunpään meidän kylpyhuoneeseen ja sillä vanhempi lapsi tykkää myös leikkiä. Siinä on monta eri vaihtoehtoa, miten vesi tulee ulos. Hänen lempparinsa on sumu. Saattaa mennä kolme varttia, kun vanhempikin lapsi leikkii suihkussa, oli siellä leluja tai ei. Meillä on ideaalitilanne tähän, kun on rajattomasti lämmintä vettä käytettävissä ja kiinteä vesimaksu.
Haluaisin myös olla sellainen ihminen, joka ostaa tarpeeseen. Vaatteiden kanssa ei tosin ole näin. Monesti ostan jotain, koska vaate miellyttää  silmää ja on vaan halu ostaa. Olen paljon vähentänyt ostoksia ja nykyään ostan enemmän lapsille kuin itselleni. Mutta haluaisin, että siinäkin pätisi sama idea. Osta vain tarpeeseen. Nytkin patukan kaappi on täynnä jo seuraavan koon vaatteita ja silti ostan, jos löydän jotain. Ja onhan se nyt ehkä hieman turhaa ostaa vaatteita kolmen vuoden päähän. Joskus olen miettinyt, että muuttaisin tapaani ostaa. Olisi ihana tukea kotimaisia tuotteita. Ostaa ehkä silloin tällöin joku arvokkaampi mekko tai tunika ja vain tarpeeseen. Ja pystyisinkö siihen ( ja olisiko siinä mitään järkeä), jos ostaisi uuden ja samalla aina luopuisi yhdestä vanhasta. Voisi olla ettei kirppiskasa olisi aina vuoren kokoinen.

Mitkä on teidän perheen ekotekoja?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)