Arjen sankarit- blogihaaste vol 2.


Vanhemmuus on ihanaa, mutta välillä myös rankkaa. Jokainen tietää ne vanhemmuuden mukanaan tuomat ajoittaiset haasteet, ne valvotut yöt, kotona valloillaan olevan kaaoksen, lapsen uhmakohtaukset, riittämättömyyden tunteet, yksinäiset kotipäivät, kortilla olevan parisuhdeajan sekä oman ajan puutteen. Näin muutaman esimerkin luetellakseni. Kaikesta tästä huolimatta vanhemmuus on kuitenkin parasta, mitä monelle meistä on tapahtunut. Me äidit ja isät olemme välillä todellisia arjen sankareita, jotka päivästä toiseen saamme arjen toimimaan ja myös nautimme siitä. Arkihan on ihmisen parasta aikaa ja sitä arkea suurin osa elämästämme on. Arjen sankaruus ei meidän mielestämme ole täydellisesti suoritettua vanhemmuutta, jossa kaikki on vimpan päälle, vaan ennemminkin ihanaa arkirealismia, elämää kaikessa sen väriskaalassa. Blogimaailma on pullollaan ihan mielettömiä äitejä ja isiä, jotka jakavat siloittelematta omaa perhearkeaan, sen iloja ja suruja. He toimivat netin välityksellä monen meistä vertaistukena ja myös inspiroijana. Siksi haluamme tämän blogihaasteen avulla nostaa esille tällaisia ihania arjen sankareita ja kuulla heidän parhaat vinkit ja ajatukset lapsiperhearkeen liittyen. Tanja aloitti blogihaasteen viime viikolla vastaten haasteen kysymyksiin. Haastoimme tuolloin kolme bloggaajaa mukaan. Nyt on minun vuoroni vastata haastekysymyksiin ja haastaa vielä kolme ihanaa perheellistä mukaan haasteeseen.

Ketä perheesi kuuluu?
Perheeseeni kuuluu aviomieheni, 1v 2kk taapero sekä vuoroviikoin meillä asuva mieheni kouluikäinen poika.

Miten kuvailisit arkeasi juuri nyt?
Meidän näköinen. Sellainen, jota rytmittää lasten harrastukset, työt, päiväkoti, koulu ja rennot viikonloput. Välillä tuntuu, että on koko ajan kiire johonkin. Koen kuitenkin meidän arjen olevan täydellistä, meidän perheennäköistä. Siihen sisältyy suunnitelmia, haaveilua ja unelmointia.

Parhaat vinkit kiireen talttutamiseen?
Aikatauluttaminen ja perhekalenteri. En tiedä mitä meidän arjesta tulisi, jos ei keittiökaapin ovessa roikkuisi perhekalenteri. Jokaiselle oma sarakkeensa ja siitä on jokaisen helppo katsoa tulevan viikon suunitelmat. Etukäteen suunniteltu ruokalista seuraavalle viikolle on myös helpottanut kiirettä. Kerran viikossa tehtävät kauppaostokset auttavat ettei joka päivä tarvitse varata aikaa kaupassa käymiseen. Näin myös säästää aika paljon rahaa. Ei tule ostettu määrällisesti niin paljon heräteostoksia.

3 perheen arkiruoka suosikkia?
Riippuu kysyykö tätä lapsilta vai meiltä perheen aikuisilta. Lapsilta kysyttäessä ne olisivat jauhelihakastike ja spaghetti, lihaperunasoselaatikko ja kalapuikot perunamuussilla.
Aikuisten mielestä uusi tuttavuus uunikala, joka ei ole lohta. Perinteinen karjalapaistimainen uunissa tehtävä juureslihapata sekä siskonmakkarapasta. Siskonmakkarapasta on ruoka, johon tutuistuin tavatessani mieheni. Se oli hänen bravuuri ja tykästyin siihen täysin. Tomaattista ja tulista kastiketta, siskonmakkaroita ja tuorepastaa. Täytyypä joskus jakaa teille resepti.

Voiko parisuhde kukoistaa myös lapsiperheessä
Todellakin voi. Niin kuin monella, myös meillä on parisuhde muovautunut ajan ja varsinkin lapsiperhearjen myötä. Mutta en koe sitä huonona vaan enemmäkin hyvänä asiana. Parisuhteeseen on tullut uusia ulottuvuuksia ja sävyjä. Vanhemmuus voi myös kasvattaa parisuhdetta ja opettaa paljon myös parísuhteesta. Parisuhde vaatii työtä, huoltoa ja aikaa. Yritän muistutella itselleni tasaisin väliajoin ettei mitään elämän osa-aluetta saisi pitää itsestäänselvyytenä ja parisuhde on yksi niistä.

Mistä saat energiaa arkeen
Musiikista, liikunnasta ja hyvistä yöunista. Olen aina ollut sellainen etten pysty kotonakaan olemaan hiljaisuudessa. Kotityöpäivinäkin minulla soi taustalla radio tai joku soittolista. Vaihtelen listoja tunnelman ja tilanteen mukaan. Jos luen esimerkiksi jotain keskittymistä vaativaa tai teen muistiinpanoja, soi minulla myös taustalla musiikki. Se auttaa minua keskittymään. En ole mikään klassisen musiikin ystävä, valitsen keskittymiseen jonkun listan, jossa on musiikkia ilman sanoja. Näin ajatukset eivät lähde harhailemaan. Yhdeksi lemppariksi on tullut elokuvien soundtrackit. Spotifystä löytyy hurjamäärä valmiita soittolistoja keskittymiseen, kannattaa tutustua.
Liikunta antaa hurjasti energiaa erityisesti, kun sen tekee ulkona. Happirikas kävelylenkki on oiva tapa nollata päivää, se auttaa energian saamisesssa ja antaa paremmat lähtökohdat hyville yöunille. Nyt muutama viikko on mennyt ihan täysin kotioloissa ja odotankin, että pääsisimme jo vaunulenkeille mieheni kanssa.
Hyvät yöunet on sellainen energialähde ettei sitä voi mitenkään kuvailla. Sen tietää siinä vaiheessa, kun ei saa nukkua tai unen kanssa on ylipäätänsä ongelmia. Väsymys on tilana niin kokonaisvaltaista, että sen kokeneena tietää vasta mistä puhuu, kun on väsynyt, Luulin sen tietäneeni, mutta oli isku vasten kasvoja, kun valvoi pikku vauvan kanssa. Ja aina on eri olla väsynyt itseaiheutetusti, kun olosuhteiden pakosta. Onneksi tilanne on nyt taaperoiän myötä helpottanut. Ja vaikka meillä heräillään edelleen 2-3 kertaa yössä, ei se tunnu missään. Tärkeintä on ollut kuitenkin asian ymmärtäminen; tämä on vain yksi vaihe. Ja kroppa on tottunut, että kun saa yhden kunnon unipätkän, sekin jo riittää.

Mistä omista jutuista olet pitänyt kiinni lasten saamisen myötä
Mielestäni olen saanut pidettyä kiinni niistä kaikista asioista, joita minulla oli ennenkin lapsen saamista. Ehkä sanoisin, että olen joutunut jostain asioista luopumaan määrällisesti. Kavereita tulee nähtyä hieman vähemmän, kirjaa en vaan jaksa aina lukea ja menen aikaisemmin nukkumaan, joten niille omille jutuille on vähemmän aikaa. Olen itse asiassa yllättänyt siitä, kuinka paljon enemmän olen tsempannut arjen asioissa. Meillä pestään enemmän pyykkiä eikä likapyykkiä kerry niin hirveitä vuoria. Tavarat laitetaan ennen nukkumaanmenoa paikoilleen eikä tiskipöydällä loju likaisia astioita. Isoin muutos aikaan ennen lapsia on ollut kaupassa käynti. Saatoimme aikaisemmin käydä joka päivä kaupassa. Nykyään käymme kerran viikossa kaupassa tekemässä koko viikon ruoka-ostokset.

3 tavaraa, joita ilman et selviäisi arjesta
Kosteuspyyhkeet on yksi tämän hetkisen elämäntilanteen ehdottomista helpottajista. Käytän niitä niin moniin juttuihin etten tajua miten olen selvinnyt ennen patukan syntymää ilman niitä. Ei kovin ekologista, mutta todella paljon helpompaa. Imuri, koska itsesyövä ja päiväkodissa käyvä taapero on suuri sotkija. Samoin kuin vanhempikin sisarus. Apua, sitä hiekan määrää. Haaveilen edelleen siitä varsi-imurista ja toivon sen pikaisesti saavaani. Kolmantena tavarana kummatkin pesukoneet eli siis astianpesukone sekä pyykinpesukone. En halua edes ajatella sitä aikaa mikä menisi, kun pitäisi astiat pestä käsin tai viedä pyykkejä pesulaan pestäväksi. Hurjaa, miten niitäkin ihmisiä on, jotka sen viikottain tekee.


Mitä teet, jos arki tuntuu kaatuvan päälle
Purnaan, puhun ja valitan, yleensä miehelleni, Tanjalle tai muutamalle muulle ystävälleni. Joskus on vaan sellainen olo, että on pakko valittaa. Joskus taas tilanne laukee pieneen itkuun tai tajuan, että kuinka pienestä asiasta olikaan kyse ja repeän nauruun itkun saattelemana. Monesti siivoan tai käyn läpi kaappeja, jos joku oikeesti ottaa päähän. Kaappien hinkkaus tai kodin siisteys jo helpottavat olotilaa ja puunatessa suurimmat kiukunpuuskat laantuvat itsestään.

Paras kasvatusvinkkisi
Ole reilu ja johdonmukainen. Minua on jotenkin aina häirinnyt vanhempien liiallinen vallankäyttö. Monesti lapset vaan jyrätään ja sorrun tähän myös itsekin joskus. Mielestäni pitää olla tiukka, mutta reilu. Asettaa rajat ja kertoa miksi niitä on tärkeä noudattaa. Pitää kiinni säännöistä ja antaa siimaa, jos näyttää, että lapsi on sen ansainnut. Kaikissa asioissa lapsi ei voi saada mahdollisuutta vaikuttaa, joissain tilanteissa se saattaa olla taas ihan kasvattavaakin. Olen näitä asioita miettinyt jo paljon etukäteen varsinkin, kun meillä isompi sisarus asuu.
Pienen kanssa on tällä hetkellä menossa vaihe, että täytyy vaan olla sinnikäs ja malttaa hänen itse oppia eikä aina olla korjaamassa tekemisiä. Malttaa antaa hänen sotkea lusikalla syödessä tai malttaa kulkea hänen perässä rappusissa kerta toisensa jälkeen, jotta rappusissa kulkemisesta tulee varmaa.

Parasta arjessa just nyt
Päiväkodin rytmittämä arki, yhdessä syödyt päivälliset ja perheen kesken vietetyt rauhalliset viikonloput.

Kenet haluat haastaa Arjen sankarit- blogihaasteeseen?
Haastan muutaman arjen sankarin. Heidän elämäänsä ja arkeaan on ihana seurata blogin tai somen välityksellä. Heidän arki on rehellistä, rohkeaa ja lämmintä. Heidän arkensa antaa vertaistukea ja inspiraatiota kaikille samassa elämäntilanteessa oleville.
marissaknuuttila @marissaleh
Mistä on pienet pojat tehty? @nellienoor
Karhusola @karhusola

Marissa, Nelli ja Sara teidän on haastettu Arjen Sankareina


6 kommenttia

 1. Voi ei miten ihanasti kirjoitettu! Tottakai otan haasteen vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva käydä lukemassa omat vastauksesi haasteen kysymyksiin. Toivotaan, että sinunkin haastettavat lähtevät mukaan. :) -Laura

   Poista
 2. Kiitos <3 Ihana haaste ja palaan tähän ajan kanssa vielä myöhemmin tällä viikolla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, että olet mukana! <3 Odotamme innolla vastauksiasi! Iloista viikkoa :) -Laura

   Poista
 3. Voi kiitos, kiva haaste! Otetaan toteutukseen lähiaikoina. :) Ihanaa viikkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun olet mukana! <3 Jäämme odottamaan vastauksiasi! :) Ihanaa viikkoa myös sinulle -Laura

   Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)