Vauvavuoden arkea helpottavat tavarat


Laura kirjoitti joku aika sitten postauksen 6 ehdotonta ja 5 tarpeetonta vauva-ajan tavaraa Ajattelin nyt tehdä oman version ensimmäisen vauvavuoden arkea helpottaineista tavaroista, joita ilman en mielestäni olisi tullut toimeen tai mitkä oikeasti tuntuivat helpottavan arkea pienen lapsen kanssa. Lauran postausta lukiessa huomasin, että eri perheillä on erilaiset tarpeet ja jotkut Lauran ehdottomat tavarat olisivat olleet meillä puolestaan tarpeettomia ja toisin päin. Eli mistään et saa absoluuttista totuutta siitä, mitä juuri teidän perheen kannattaisi hankkia, mutta ehkäpä vähän vinkkiä siitä, mihin  voisi panostaa...


Lastenvaunut
Ehkä yksi paras hankintamme on ollut laadukkaat lastenvaunut. Kävimme ostamassa vaunut jo hyvissä ajoin ennen pojan syntymää ja muistan kuinka pihalla olimmekaan lastentarvikeliikkeessä, kun meiltä kysyttiin millaiset vaunut tarvitsisimme. Miten esikoistaan odottavat vanhemmat voisivat mitenkään tietää, mitä ominaisuuksia tulee kaipaamaan vaunuilta?! Me päädyimme Emmaljungan duo edge yhdistelmävaunuihin, joissa tulee siis sekä vauvan makuuosa vaunukoppa, sekä noin puolen vuoden iässä käyttöön otettava ratasistuin. Meille tärkeää oli kääntyvät etupyörät, joiden on kanssa on helppo liikkua ahtaissakin tiloissa. Kääntyvät etupyörät saa myös lukittua, joten niiden kanssa on päässyt kulkemaan helposti myös metsäpolkuja pitkin sekä talvella lumessa kahlatessa. Tärkeää lastenvaunuja miettiessä on vaunujen mahtuminen autoon, mikäli reissaatte autolla paljon. Meidän rattaat vievät yllättävän paljon tilaa, vaikka meillä onkin iso farmariauto ja näin jälkikäteen ajateltuna saattaisin ehkä valita hieman pienempään tilaan taittuvat rattaat. Kesähelteellä erilaiset ilmaistointi-nimikkeellä olevat ominaisuudet ovat todella tärkeitä ja mahdollisimman pitkälle taittuva kuomu helpottaa lapsen suojaamista auringolta. Keveys, jousitukset, ilmakumirenkaat yms. lisäävät käyttömukavuutta huomattavasti, asioita joita paljon rattaiden kanssa liikkuvana oppii arvostamaan. Suosittelen ostamaan rattaiden oman talvijalkapeiton, joka on suunniteltu juuri kyseisille rattaille ja suojaa mukavasti lasta talven kylmältä ja sateelta.

Adapterit turvaistuimeen
Lapsen kanssa liikkumista on helpottanut huomattavasti myös se, että auton turvakaukalon saa adaptereilla liitettyä rattaiden runkoon. Ihan älyttömän paljon vauva vaiheessa elämää helpottava tekijä, kun ei tarvitse napata kuin rataiden runko mukaan ja siihen saa helposti nostettua turvaistuimessa istuvan lapsen.


Lastenvaunujen verhomainen suoja
Vaunojen kuomuun kiinnitettävä verho on ollut todella kätevä aurinkoisilla keleillä liikkuessa, koska meillä ainakaan ei aurinkolasit tai lippikset tunnu pysyvän millään päässä, joten auringolta on suojauduttava jollain muulla keinolla. Suojan saa helposti kiinni ja pois kankaassa olevilla renkailla, todella kätevä ostos.

Vaunujen sadesuoja
Jos haluat liikkua säällä kuin säällä, niin suosittelen vaunujen sadesuojan ostamista. Vaikka meidän vaunujen kangas on vedenkestävää, niin silti on kiva vetää erillinen sadesuoja päälle, jonka voi sitten kotona viedä kylppäriin kuivumaan. Ei tarvitse tuoda vettä valuvia vaunuja sisälle ja uskon kyllä, että vaunujen suojaaminen myös pidentää vaunujen käyttöikää.


Harsot
Harsoja, eli puklurättejä ei vaan voi olla liikaa. Näiden tarve vähenee lapsen kasvaessa, mutta ensimmäisinä elinkuukausina meillä ainakin kului harsoja ihan hullut määrät ja on kiva, ettei niitä tarvitse olla ihan joka päivä pesemässä. Harsot ovat vielä lähemmäs vuoden iässäkin päivittäisessä käytössä, niillä on esimerkiksi helppo kuivata peppua vaipan vaihdon yhteydessä.

Rintapumppu
Rintapumpun kävin ostamassa vauvan ollessa reilun viikon vanha. Vaikka ajatuksenani oli täysimettää ensimmäiset 4 kuukautta, niin silti pumpulle oli käyttöä. Meille suositeltiin rintapumppua neuvolasta, koska lapsen voimakkaan imuotteen takia imettäminen oli todella kivuliasta ja pumpun avulla sain vihdoin rinnanpäät parantumaan niin, että imetys alkoi sujumaan ilman kipua. Jouduin myös ensimmäisten viikkojen aikana päivystykseen oman terveydentilan takia ja silloin olin kyllä todella onnellinen, että jääkaapista löytyi lapselle valmiiksi pumpattua maitoa. En missään nimessä halunnut viedä vastasyntynyttä päivystykseen altistumaan kaikille mahdollisille pöpöille, joten hän jäi isän kanssa kotiin. Sen jälkeen pumppasinkin pakastimeenkin runsaammin "hätävaraksi" omaa maitoani, koska ikinä ei voi tietää mitä tulee eteen ja mikäli ei halua antaa korvikkeita, niin on todellakin järkevää pitää pumpattua maitoa pakastimessa ainakin varmuuden vuoksi.

Pullojen sterilointilaite
Tätä pidin ihan huuhaalaitteena ennen kuin itse kyllästyin pullojen, rintapumpun ja tuttien keittämiseen ja laite oli kyllä todellinen pelastus ja käytössä päivittäin. Meillä oli Aventin mikroon laitettava sterilointilaite ja olin kyllä tyytyväinen.


Itkuhälytin
Langattomat, ladattavat itkuhälyttimet pitkältä kantamalla helpottavat vauva-arkea paljon. Voit huoletta jättää vauvan nukkumaan vaunuihin ulos tai sisälle, kun menet itse päiväunien aikaan puuhastelemaan pihalle. Meillä myös koiran kanssa itkuhälyttimien pitkä kantavuus oli pelastus, koska joskus iltaisin toisen vanhemman ollessa poissa ja lapsen jo nukkuessa, on ollut pakko lähteä viemään koiraa ulos ja silloin on ollut kiva napata itkuhälytin taskuun, kun kantavuus on helposti riittänyt lähikorttelin etäisyydelle. Ei siis ole tarvinnut ottaa nukkuvaa lasta koiran pissalenkeille mukaan ja on voinut heti kiiruhtaa takaisin sisälle, jos itkuhälyyttimestä on alkanut kuulua heräämisen merkkejä.

Suolatipat
Pikkuvauvalla nenä tuntuu olevan helposti tukkoinen etenkin öisin ja suolatipat ovat helppo keino avata tukkoista nenää. Meillä on ollut käytössä 1ml suolatippapipetit, jotka toimivat perus tukkoisuuteen loistavasti. Flunssassa otimme käyttöön Physiomerin Baby Mist suihkepullon, joka huuhtelee tehokkaammin lapsen nenäkäytävää ja helpottaa selvästi lapsen oloa.

Cuplaton
Ensimmäiset kolme kuukautta käytimme melko usein Cuplatonta, joka helpottaa vauvan vatsanväänteitä ja ilmavaivoja. Olen kuullut, että kaikille Cuplaton ei tehoa ja apteekista löytykin eri valmistajien vastaanvanlaisia tuotteita. Kokeilemalla siis selviää, mikä omalle lapselle tehoaa parhaiten.


Nenäfriida
Ensimmäinen flunssa iskee melko varmasti jossain vaiheessa lapsen ollessa pieni ja silloin jonkinlainen nenänniistolaite on kultaakin kalliimpi. Me ostettiin ensin Ainun muutaman euron niistäjä, mutta sillä ei kyllä tehnyt mitään. Nenäfriida on osoittanut toimivuutensa ja on hintansa puolesta vielä edullinen, eli sille pisteet meidän perheestä.

Sitteri
Sitteri on ollut meillä kovassa käytössä ihan pienestä pitäen tähän päivään asti. Pienempänä poika viihtyi sitterissä pidempiäkin aikoja, mutta nyt isompana hyödynnän sitteriä esimerkiksi silloin, kun käyn itse päivällä suihkussa tms., kun poika pitää saada hetkeksi viihtymään paikoillaan. Hankalina iltoina sitteri toimii myös kätevänä nukuttamiskeinona, unta tuntuu olevan mahdotonta vastustaa sitterin tasaisessa  keinunnassa.

Imetystyyny
Ostin ison imetystyynyn jo raskauden loppupuolella ja sen kanssa olikin helpompi löytää hyvä nukkumisasento, kun iso vatsa alkaa jo painaa. Imetyksessä tyynyn avulla saa helposti tuettua lapsen hyvään asentoon rinnalle.


Leikkimatto lelukaarella
Poika on viihtynyt jo melko pienestä pitäen leikkimatolla ja hän oppikin melko varhaisessa vaiheessa pitämään leluja käsissään, koska lelukaaresta roikkuvia leluja oli alussa helppo hypistellä. Leikkimatto lelukaarella onkin mitä loistavin vauvan viihdyttäjä, joka antaa vanhemmille hieman omaa aikaa.

Siinä olikin ensimmäisenä mieleen tulevat vauvavuoden arkea helpottaneet tavarat. Mitkä tavarat ovat helpottaneet teidän vauva-arkea?

2 kommenttia

  1. meillä kaikkein tärkein tavara kolmannen lapsen kohdalla on ollut kantoreppu, sellainen mukava jota voi pitää vaikka 24/7 :D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut myös muilta äideiltä, että joidenkin lasten kohdalla kantoreppu on ollut kultaakin kalliimpi ja ilman sitä, minkään asian tekemisestä ei olisi tullut mitään. Toiset vaan nauttivat sylissä olemisesta enemmän kuin toiset, ihanaa, että siihenkin löytyy apuvälineitä. :) -Tanja

      Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)