Onko lapsen jo aika siirtyä omaan huoneeseen nukkumaan?


Poika on jo 11 kuukautta vanha ja mietin kovasti, milloin hänen olisi oikea aika siirtyä omaan huoneeseen nukkumaan? Olen lueskellut netistä asiantuntijoiden ohjeita ja muiden kokemuksia, mutta se ei ole kuitenkaan tuonut itselleni helpotusta päätöksen tekemiseen tai varmuutta, milloin voisi olla oikea aika.

Poika on nukkunut heti syntymästään asti omassa pinnasängyssänsä, joka on meidän makuuhuoneessa, aivan meidän vanhempien sängyn vieressä. Yhtään yötä ei olla vietetty perhepedissä ja se on tuntunut olevan meille se oikea ja hyvä ratkaisu. Poika on nukkunut jo parin kuukauden ikäisenä ensimmäiset täydet yöunet ja nyt meillä on mennyt ainakin viimeiset 5kk kunnon yöunilla, eli poika ei yleensä herää kertaakaan yön aikana ja hän nukkuu 10-13h yössä. Satunnaisia hieman huonompia öitä on toki välillä ollut, mikä tarkoittaa sitä, että poika herää kerran yössä ja hänet täytyy laittaa takaisin makuulleen tai peitellä unille, minkä jälkeen hän nukahtaa uudestaan. Samassa makuuhuoneessa nukkuminen on ollut meille todella toimiva ratkaisu ja kaikki kolme saamme nukuttua hyvin. Toisaalta tuntuu, että nyt yöunien ollessa todella hyvät, voisi olla oikea hetki siirtää poika omaan huoneeseensa. Mutta toisaalta taas haluaisin pitää kiinni näistä hyvistä yöunista ja jatkaa samassa huoneessa nukkumista. Kovin ristiriitaiset fiilikset siis asian suhteen.

Suurin huolenaiheeni liittyy pojan huoneen sijaintiin liittyen, koska hänen huoneensa on meidän makuuhuoneeseen nähden toisessa päässä taloa ja pelkään, että pojan herätessä yöllä en itse heräisikään tarpeeksi nopeasti. Jossain vaiheessa itku varmasti yltyy sen tasoiseksi, että herään kauempaakin, mutta pojan kohdalla siihen voi mennä jonkin aikaa, koska yleensä kunnon itkuun vaaditaan jo pidempi aika. Herkistyykö sitä taas hetkellisesti enemmän kaikille äänille, eli heräisinkö kuitenkin pienempiinkin äännähdyksiin, vaikka ne kuuluisivat hieman kauempaa? Tuntuisi ainakin tyhmältä, että pojan mahdolliset yöheräämiset kärjistyisivät kovaan huutoon vain sen takia, että en herää reagoimaan pienemmistä äänistä. Myös aamut mietityttävät, koska nukun normaalisti todella sikeästi ja välillä tuntuu, että poika on ollut jo tovin jos toisenkin hereillä vieressäni, ilman, että olen siihen herännyt. Joutuisko reppana siis omassa huoneessa odottamaan kohtuuttoman kauan, että sikeäuninen äiti heräilisi toisessa päässä taloa.


Miten siirto olisi hyvä käytännössä tehdä? Olisiko alkuun hyvä nukkua esimerkiksi patjalla pojan huoneen lattialla pari yötä, että hän tottuu uuteen huoneeseen? Siitä voisin siirtyä pojan huoneen viereiseen huoneeseen nukkumaan hetkeksi, koska tällöin heräisin varmasti jos poika heräilee yöllä. Vai olisiko fiksumpaa kertaheitolla siirtää hänet nukkumaan yksin omaan huoneeseen?

Vuoden ikää lähestyvä lapsi alkaa toisaalta tuntua jo todella isolta, mutta toisaalta taas ihan älyttömän pieneltä. Tiedän, että monet siirtävät lapsen nukkumaan omaan huoneeseensa jo hyvinkin pienenä, mutta mikähän olisi se  optimaalinen ikä? Voiko omaan huoneeseen siirtyminen mennä hankalammaksi, mitä pidempään lapsi tottuu nukkumaan vanhempien kanssa samassa huoneessa?Väestöliiton nettisivuilla lukee, että suosituksena olisi nukuttaa lapsi ainakin puolen vuoden ikään asti vanhempien kanssa samassa huoneessa ja sen jälkeen on vanhemmista kiinni, milloin on oikea aika omaan huoneeseen siirtymiselle. Olisi todella kiva kuulla muiden vanhempien kokemuksia omaan huoneeseen siirtymisestä,  minkä ikäisenä se on tapahtunut ja miten käytönnössä toteutitte siirron? Oliko alku omassa huoneessa hankalaa, vai  sujuiko omassa huoneessa nukkuminen kivuitta?

Blogissamme ja Vain äitien jutut -instassa on käynnissä 12.7.2018 asti arvonta, josta voit voittaa ihanan hemmottelupaketin. Käythän osallistumassa arvontaan täältä!

2 kommenttia

  1. Itkuhälytin voisi olla ratkaisu ongelmaan. Silloin heräisit suht nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itkuhälytintä olen miettinyt, mutta toisaalta pelkään sitä, että herään jokaiseen inahdukseen ja rasahdukseen. Sekään ei ole hyvä juttu. Täytyy pohtia asiaa. -Tanja

      Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)