Äitikirja-haaste


Selailin viikonloppuna blogeja ja törmäsin Millamainen-blogissa äitikirja-haasteeseen. Alunperin haaste on kai lähtöisin Tehtävänimikkeenä Laura-blogista, mutta itse tosiaan löysin tämän Millamaisen- sivuilta. Mielestäni haaste on oiva tapa käydä vähän läpi ensimmäistä vuotta äitinä. Millaisia tunteita se on minussa herättänyt. Ja mitä mielestäni on äitiys. Minkälainen äiti olen? Tai onko äitiys minua jotenkin muuttanut.

Lapsia minulla on..
Yksi biologinen melkein yksi vuotias ja joka toinen viikko ala-asteikäinen.

Tämän ikäisenä tulin ensimmäistä kertaa äidiksi
29 vuotta

Kun sain tietää olevani raskaana, tälläisiä tunteita se minussa herätti
Olin todella onnellinen. Lapsi oli erittäin toivottu ja odotettu. Olisin halunnut kailottaa uutisen koko maailmalle heti. Maltoin viikolle 8, kunnes kerroimme lähimmälle suvulle.

Kuvaile synnytystä kolmella sanalla
Vihdoin, hätä ja rakkaus (tästä tulossa myöhemmin oma julkaisu)

Parasta äitiydessä on
Läsnäolo, rakkaus ja arkisuus. Tuli kolme tärkeintä minulle. Arki on jatkuvaa taiteilua kodinhoidon, leikkimisen, nukkumisen, kokkailun ja hengailun välillä. Mutta mielestäni se onkin parasta. On ollut ihanaa olla kotona ja saada valita mitä tekee. Olen äitiyden myötä muuttunut myös herkemmäksi ja empatiani määrä on tuhatkertaistunut. Olen valmis puolustamaan leijonaemon lailla kaikkia sorrettuja. Olen löytänyt itsestäni myös uusia puolia, kuten pyykinpesun rakastamisen. On ehkä kliseistä sanoa; lapsen myötä rakkaus on saanut ihan uuden merkityksen, erilaisen sellaisen.


Pahinta äitiydessä on
Olla läsnä 24h. Vaikka en koskaan ole kokenut mitenkään erityisen raskaaksi sitä, että en pääse suihkuun tai vessaan yksin. Oli se aikamoista, kun et saanutkaan juoda kahvia lämpimänä tai syödä lounasta ennen kuin oli jo oikeasti huono olo nälästä. Minulle pahinta kuitenkin on ollut ehdottomasti se ettet riitä. Ne muutamat ensimmäiset kuukaudet, kun vauva vain huusi. Vaikka olisit seissyt päälläsi, ei mikään olisi auttanut. Se oli karmivaa. Onneksi kuitenkin taakse jäänyttä elämää.

Must Have- tavara, joka helpottaa äitiyttä
Tähän pitäisi olla, joka ikävaiheelle oma vaihtoehto. On siis pakko vastata muutamalla tavaralla. Ensimmäiset vauvakuukaudet eivät olisi olleet mitään ilman kantoreppua. Vauva huusi, jos laskin hänet sylistäni. Oli pakko kuitenkin saada tehtyä arkiaskareita, joten Kantoreppu tai joku vaihtoehto sille. Näin sain tehtyä ruokaa, pestyä pyykkiäja jopa imuroitua patukka sylissä. Monesti hän nukahti reppuun. Toinen minkä sanoisin helpottavan kummasti on kaikki kertakäyttöiset, matkalle mukaan-tavarat. Näihin lukeutuu siis esimerkiksi vaipanvaihtoalustat ja ruokalaput.

Paras arkiruoka
Siskonmakkarapasta ja parmesankana.Olen hyvä äiti, koska
olen rajoja asettava pusuttelija. En ole hysteerinen enkä tietyn koulukunnan äiti. Otan pikkaisen jokaisesta tyylistä ja yhdistelen. Osaan kysyä myös apua ja olen super hyvä kuuntelija. Uskallan ilmaista itseäni ja koen olevani mieheni kanssa tasapuolinen vanhempi. Olen utelias, sosiaalinen ja ahkera oppimaan uutta. Olen äitikoululainen.

Parasta lapsperheen arjessa 
Pakko se on sanoa; struktuuri ja aikataulut. Olen aina ollut aikatauluttaja ja suunnitelmallinen luonne. Mietin kaiken valmiiksi ja inhoan, jos suunnitelmat ei pidä. Ensimmäisen vuoden aikana olen oppinut paljon aikatauluista, myöhästymisestä ja kiireessä lähtemisestä.

Pahinta lapsiperheen arjessa
Sotku ja siivouksen määrä. Miten voikin olla, että yhdestä melkein vuoden ikäisestä voi tulla niin paljon sotkua. Mitä vanhemmaksi hän on tullut sitä suurempi on siivouksen määrä iltaisin.


Äitiydessä minut yllätti positiivisesti
Kuinka hyvin olen jaksanut kaikesta huolimatta. Meidän unitaival ei ole ollut helpoimmasta päästä (ei kyllä huonoimmastakaan) ja olen välillä tuntenut itseni todella väsyneeksi. Olen kuitenkin jaksanut tehdä paljon asioita, joita en olisi ennen lasta samoilla univeloilla voinut kuvitellakaan tekeväni.

Minun vinkkini äideille
Ole ja tee juuri sitä mitä/mikä parhaimmalta tuntuu. Sinä olet juuri oikea äiti lapsellesi ja siksi tiedät mikä on lapsellesi ja perheellesi parasta.

Minun mottoni arjessa
Jos ei hyvä ruoka niin iso kahvikuppi. Jos vanhemmat hymyilee on lapsellakin syy hymyillä.

Kun lapsi menee illalla nukkumaan, minä
Ennen nukkumaanmenoa vietän mieheni kanssa aikaa sohvalla löhöten tai kirjoitan. Ennen nukkumaanmenoa yleensä aina luen kirjaa. Ja selaan myös päivänkulkua Instagramin kautta.

Olisi kiva lukea teidän mietteitä Äitikirja-haasteen avulla. Tätä oli ihana tehdä!

2 kommenttia

  1. Ihana haaste. Voisin napata haasteen itsellenikin, jos lapset olisivat pienempiä. Tai, miksei haasteesen voisi vastata koululaisen äitinäkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä ihana. Tee ihmeessä haaste, lapsien iällä ei varmasti ole merkitystä. Tulee erilaisia vastauksia, kun äitiyttä on takana jo monta vuotta. Ja joskus sitä on kiva palata ajassa vähän taaksepäin :) - Laura

      Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)