6 ehdotonta ja 5 tarpeetonta vauva-ajan tavaraa

Ensimmäinen syntymäpäivä lähestyy, ja on ihana välillä palata siihen vauvantuoksuiseen kuplaan. Äitiysloma oli juuri alkanut ja maalailimme patukan huoneen seiniä.  Olimme hankkineet, jos jonkilaista tavaraa ja vaatetta vauvalle. Jälkikäteen tuli huomattua osan olevan tarpeettomia jo muutaman kuukauden jälkeen, ja osaa meidän vauvan kanssa ei tarvittu. Listasin ne omat arjen tärkeimmät ja tarpeettomat vauva-ajan tavarat. Huomasin ennen patukan syntymää kovasti googlettelevani vauva-ajan tarvikelistoja, jotta olisin varmasti ottanut kaiken huomioon. Kaipasin kovasti muitakin listoja, sairaalakassilistojen lisäksi. Ykkösvinkkinä, alla olevan listan lisäksi, kannustaisin kovasti odottamaan sellaisten tavaroiden hankintaa, jotka voivat olla tarpeen tai sitten ei. Esimerkiksi meillä rintareppu oli alkuvaiheessa tosi kovassa käytössä, koska patukka ei suostunut nukahtamaan kuin syliin. Se sitoi minua ( ja erityisesti käsiäni) kovasti, enkä pystynyt hoitamaan kotitöitä enkä tehdä mitään muutakaan.  Kun sain patukan reppuun, sain kädet vapaaksi ja pystyin esimerkiksi imuroimaan, patukan nukkuessa repussa. Alun jälkeen rintareppu taisi olla käytössä muutaman kerran, ja lopulta päätyi säilöön.


6 ehdotonta tavaraa, joita ilman emme olisi selvinneet.

Unipesä
Tilasin unipesän ennen patukan syntymää. Monet olivat kovasti kehuneet pesää. Meillä oli käytössä ensimmäisten kuukausien ajan ensisänky, joka tuntui kolkolta ja isolta vastasyntyneelle. Unipesän korotetut reunat toivat turvaa. Pesän jalkopäässä olevista naruista sai pesää säädetty pienemmäksi ja suuremmaksi tarpeen mukaan. Patukka nukkui osan öistä myös vieressä ja otimme pesän viereemme. Tämä toi minulle turvaa ja vauva tottui "omaan sänkyyn". Kuljetimme pesää mukana mökille, jotta patukka sai nukkua myös siellä "omassa sängyssä". Puolen vuoden ikäisenä jouduimme luopumaan unipesästä, koska se jäi pieneksi. Siihen asti se toimi patjana. Ostin unipesän facebookin kautta, sain uniikin unipesän, jollaista ei siis ole toisenlaista. Suosittelen tutustumaan!

Rintakumit 
Ilman näitä olisi imettäminen ollut ihan tuskaa. Sain ensimmäiset rintakumit sairaalassa, ja ne helpottivat imetys. Vauvan voimakasimu yhdistettynä haavoilla oleviin nänneihin on aikamoinen combo. Pyydä sairaalassa rintakumeja, jos tuntuu, että kyyneleet valuu imettäessä. Näitä saa perus supermarketeista, täytyy vain osata ostaa oikeaa kokoa. Minulta nämä jäivät alun jälkeen pois. Maidonnousun jälkeen imetys alkoi sujumaan ja nännirasvan avulla rintojen päät paranivat nopeasti. 

Sukat ja tumput
Patukan kädet ja jalat olivat parin ensimmäisen kuukauden ajan ihan kylmät. Ääreisverenkierto on heikko vielä pienillä vastasyntyneillä, siksi on hyvä olla sukkia ja tumppuja. Näin pikku sormet ja varpaat pysyvät lämpimänä. Ensimmäisinä viikkoina ei vastasyntyneen kynsiä saa leikata, joten tumput estävät kynsillä raapimisen.

Itkuhälytin
Ihan ehdoton. Kannattaa panostaa itkuhälyttimeen, jotta saa sellaisen, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Me emme kokeneet, että tarvitsisimme videokuva-ominaisuutta. Tärkeää oli kuitenkin, että itkuhälytin toimii ilman verkkovirtaa ( molemmat yksiköt), eli kumpikin yksikkö on mahdollista ladata. Meillä on hälytin, josta löytyy vauvanyksiköstä myös eri tuutulauluja sekä yövalo. Aikuisen yksiköstä on mahdollista puhua vauvanyksikköön, mikä on ollut käytössä nukutusaikaan aikuisten väliseen kommunikointiin. Varmasti siis hyödyllinen muuhunkin, kuten vauvan rauhoitteluun, mutta meillä oli tämä ominaisuus paljon käytössä patukan ollessa pieni. Oli helppo pyytää alakerrassa olevalta isältä lämmittämään lisämaitoa :)


Syöttötuoli ja vastasyntyneen lisäosa
Stokke Tripp Trapp- tuoli ja siihen New born- set. Meillä ei ollut tätä heti patukan syntymästä lähtien, tajuttiin vasta vähän myöhemmin. Patukan isoäiti halusi tämän ostaa meille, ja tulikin suurempaan tarpeeseen mitä osasimmekaan kuvitella. Oli ihanaa, kun kaikki perheenjäsenet pystyivät syömään saman pöydän ääressä. Patukan sai tuolin avulla pois lattiatasosta ilman, että oli sylissä. Hän ei viihtynyt aina pitkiä aikoja sitterissä, joten lisäosa tuoliin oli kultakimpale. Painorajojen paukkuessa ja patukan oppiessa istumaan siirryimme seuraavaan "perus" syöttötuoliosan käyttöön, Baby Set osaan. New Born ja Baby Setteihin saa erilaisia kankaita ja päällisiä, joita on helppo pitää puhtaana. Meillä ainakin toimii, ja tekee istuvuudesta pehmeämmän. Tuoli on pitkäikäinen ja siinä on monen vuoden takuu, joten vaikka onkin arvokas, on se hintansa arvoinen. Näitä tuoleja löytyy paljon esim. Torin nettisivuilla, joten kannattaa sieltä katsoa, jos käytettyä ja edullinen versio kiinnostaa. Seuraavaksi meillä on hankinta listalla tuoliin yhteensopiva tarjotin, koska itsenäisen ruokailun harjoittelu on aikamoista sottaamista. 

Vanupussi vaunujen ratasosaan
Talveksi, varsinkin jos liikkuu paljon vaunuilla ulkona, kannattaa hankkia toppapussi. Meillä käytössä Bugaboon rattaat, ja ratasosaan ei ole valmiina minkäänlaista lämpösuojaa. On vain ratasosan runko. Me tilasimme Petite Chérie vanupussin, joka oli ihanan pehmeä ja lämmin. Alkutalvesta tuntui, ettei pussin sisälle olisi tarvinnut muuta vaatetta. Pelkkä pipo ja hanskat ja kauluri olisivat riittäneet. Kovilla pakkasilla vaatteiden kanssa pussi toi sopivan suojan myös tuulelta ja lumelta. Bugaboo myy myös omia pusseja, mutta olivat meidän hintaluokkaan turhan hintavia.
5 Tarpeetonta vauva-ajan tavaraa

Vaipanvaihtataso vauvan huoneessa
Haaveilin vauvamasun kanssa, että pidän vaipanvaihtotarvikkeet ja -paikan patukan huoneessa, mutta käytännössä tämä on ihan mahdoton tehtävä. Tai ei siis mahdoton, mutta haasteellisempaa. Olisi ollut hirveä homma kantaa patukkaa edes takaisin vessan ja huoneen välillä. Ja kuinkakohan monta pisuvahinkoa olisi siinä välissä tapahtunut? Peräänkuulutan käytännönläheisyyttä ja helppoutta.

Sinkkivoide
Ei toiminut meillä vaippaihottumaan. Joka paikassa hehkutettiin zinkkivoiteen taianomaisuuttaa, mutta meille se oli tavallista rasvaa. Meillä vaippaihottumaan toimi paljon paremmin bebanthen. 

Vastasyntyneen kengät ja  päänylipuettavat bodyt
Pikkuruiset kengät, voiko olla mitään söpömpää? Kengät jäävät vaan aika nopeasti pieneksi, ja ovat hukkaan heitettyä rahaa. Saimme lahjaksi yhdet converset, jotka ovat ensimmäiset kengät ja jäävät muistoksi patukalle. Taisivat olla jalassa muutamia kertoja. Sain vinkin raskausaikana yhdeltä ystävältäni, ettei vastasyntyneelle kannata ostaa päänylipuettavia bodyja. Hankin siis ennemmin kietaisumallisia bodyja. Onneksi sain kuulla tämän neuvon. En voinut kuvitella kuinka hankalaa oli pukea vastasyntyneelle ylipäätänstä mitään vaatteita. Vauva on ensimmäiset viikot ihan kippurassa ja on niin pieni ja hentoinen, ettei oikein uskalla mitään pukea päälle. Vaikka kietaisumalliset vaatteet eivät ole niin söpöjä, on ne ennenkaikkea käytännöllisiä. 

Vadelmanlehti- tee
Raskauden viimeisen kolmanneksen ajan join vadelmanlehtiteetä. Luin paljon tietoa synnytyksen käynnistyksen edesauttamisesta ja moni oli kokenut teen auttaneen supistuksien alkamiseen. Hörpin teetä kyllästymiseen asti, ja lopulta join sitä maksimi määrän päivässä. Ja ei tapahtunut mitään. Onneksi tee oli makumaailmaltaan mieleeni, joten join sitä ihan mielelläni. Lopulta tosin luovuin teen juomisesta, koska siitä ei ollut hyötyä. Jos teetä kuitenkin haluaa kokeilla, kannattaa tutustua käyttöön liittyviin rajoituksiin. Kahden ensimmäisen kolmanneksen ajan teetä ei saa juoda suuria määriä.

Jos teillä on jotain sellaisia tavaroita, joita ilman, ette olisi pärjänneet tai sellaisia, jotka olisi voinut jättää ostamatta, laittakaa niitä kommentteihin. Olisi kiva nähdä, onko siellä samoja tavaroita?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)