Kuka lastasi hoitaa? + ARVONTA

Tehty yhteistyössä Babysitsin kanssa

Meillä on ollut lastenhoidon järjestäminen välillä liiankin helppoa. Välillä tuntuu, että pitäisi jopa keksiä jotain menoa, jotta joku läheisistä pääsisi hoitamaan lapsia, eritoten tietenkin patukkaa. Hoidontarve koskee yleensä perheemme pienempää lasta, koska hänen isosisarus pärjää jo muutaman tunnin yksin kotona.  Patukan isosisarus on jo omatoiminen ja ehkä vähän turhautuukin, kun ei saa välillä olla yksin kotona. Olemme mieheni kanssa välillä naureskelleet tilanteita, joissa joudumme jopa jo miettimään vuoronumeroiden jakamista, jotta kaikki sukulaiset saisivat hoitaa lapsia yhtä paljon. Meillä on onni, että minun sekä mieheni lähisuku asuu pääkaupunkiseudulla. Muutamina kertoina olemme tarvinneet pikaisellakin varoitusajalla hoitoapua pariksi tunniksi, ja olemme sen onneksi aina saaneet. Patukan isovanhemmat, tädit perheineen ja kummit ovat kaikki valmiita auttamaan. Kaikilla heillä on kuitenkin oma elämä kiireineen ja monesti on tullut eteen tilanteita, joissa olemme joutuneet muuttamaan suunnitelmia. Äkkiseltään uuden hoitopaikan löytäminen ei olekaan ollut niin helppoa. Monesti hoitoapua tarvitaan sellaisten menojen varalle, joihin on pitänyt etukäteen ilmoittaa menevänsä ja siksi ei niitä viime tipassa haluaisikaan perua.  Myös päiväsaikaan avuntarpeen saaminen ei ole ihan yksinkertaista.

Välillä pitää itselleen myös muistutella ja olla kiitollinen tästä tilanteesta. Lähipiirissä on paljon sellaisia, joilla ei ole apua niin helposti saatavilla. Olen ollut erityisen kiitollinen lähipiiristä löytyvästä hoitoavusta varsinkin silloin, kun olemme mieheni kanssa päässeet viettämään kaksinkeskistä aikaa. Monilla perheillä voi mennä melko pitkään vauvan syntymän jälkeen, ennen kuin vanhemmat pääsevät kahdestaan viettämään aikaa. Olimme mieheni kanssa ensimmäisen kerran kahdestaan viettämässä laatuaikaa patukan ollessa puolen vuoden ikäinen. Entä, jos tilanne hoitoavun suhteen ei olisikaan näin yksinkertainen? Lähimmät sukulaiset asuisivat kaukana ja potentiaaliset lastenhoitopaikat olisivat satojen kilometrien päässä?


Onneksi tarjolla on erilaisia palveluita, joista lastenhoitoapua on mahdollista löytää. Yksi sellainen on Babysits- verkkoyhteisö, joka yhdistää lastenhoitajat ja lastenhoitoapua tarvitsevat vanhemmat.  Babysits on maailmanlaajuinen, vuonna 2008 perustettu lastenhoitoalusta, joka hetki sitten rantautui myös Suomeen. Palvelua on mahdollista käyttää verkkoselaimella sekä puhelimeen ladattavalla sovelluksella.

Miten Babysits sitten toimii? 
Babysitsiin rekisteröityminen on ilmaista, mutta voit etsiä sopivaa hoitajaa myös ilman rekisteröitymistä. Babysitsissä voit hakea esimerkiksi kaupungin tai postinumeron mukaan lähistöltäsi löytyviä hoitajia. Palvelu listaa sinulle hakusi määrityksen mukaiset hoitajat, jotta voit tarkastella tarkemmin lastenhoitajien itsestään luomia profiileja. Mikäli haluat ottaa palvelun kautta yhteyttä johonkin lastenhoitajista, sinun tulee rekisteröityä ja päivittää profiilisi maksulliseksi premium-jäsenyydeksi. Sopivan lastenhoitajan etsiminen Babysitsistä on siis täysin ilmaista ja maksat palvelusta vasta siinä vaiheessa, kun löydät potentiaalisen lastenhoitajan ja haluat ottaa häneen yhteyttä. Premium- jäsenyyden voit kuitenkin perua milloin vain oman tilisi kautta ja aktivoida tarpeen tullen uudelleen, sinun ei siis tarvitse maksaa palvelusta silloin, kun et sitä tarvitse.


Mitä meidän mielestämme olisi tärkeää ottaa huomioon, kun lähdet etsimään lastenhoitajaa Babysitsin kautta? 

Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, että Babysits on sivusto, joka yhdistää lastenhoitajat ja lastenhoitoapua tarvitsevat vanhemmat, mutta vastuu lastenhoitajan palkkaamisesta on aina vanhemmalla. Babysits ei siis ota vastuuta sivuston käyttäjistä tai heidän työskentelystään, joten vanhempana sinun tulee varmistaa, että sivuston kautta löytämäsi hoitaja on juuri teille sopiva. 

Sopivan lastenhoitajan löydettyäsi, sinun kannattaa puhua hoitajan kanssa puhelimitse. Näin saatte toisistanne paremman käsityksen kuin pelkästään viestien välityksellä, eikä väärinkäsitysten riski ole niin suuri. Ennen ensimmäistä  lastenhoitokertaa, on hyvä tavata hoitaja ja sopia käytännönasioista. Voitte hyödyntää Babysitsin sivuilta löytyvää kaavaketta. Kaavake on kattava ja antaa hyvän pohjan tapaamisen keskustelun tueksi. Tapaamisen aikana voit vielä arvioida lastenhoitajan soveltuvuutta eikä tapaaminen velvoita sinua palkkaamaan hoitajaa. Lastenhoidosta ei ole pakko tehdä kirjallista sopimusta, mutta mielestämme se antaa molemmin puolista turvaa ja selkeyttää perheen ja hoitajan välillä sovittuja asioita.

Lastenhoidon jälkeen on hyvä käydä hoitajan kanssa pieni palautekeskustelu. Kummankin suuntainen palautteenanto kehittää sekä luo turvaa ja luottamusta uusien mahdollisten hoitotarpeiden kannalta. Suosittelemme myös kirjaamaan Babysits-sivustolle arvostelun lastenhoitajasta. Arvostelu kirjataan lastenhoitajan profiiliin, jolloin hoitoapua etsivien vanhempien on helpompi löytää jo hyväksi koettuja lastenhoitajia. 


Oman pienen kultakimpaleen jättäminen vieraan ihmisen hoitoon on aluksi jännittävää, mutta pakollista, jos hoitoverkostoa ei löydy omasta takaa. Lapsen ja vanhemman kannalta on helpompi aloittaa lyhyillä hoitoajoilla, näin voit luoda turvallisuuden tunnetta itsellesi ja lapsellesi. Pienetkin irtiotot lisäävät arjessa jaksamista ja tukevat koko perheen hyvinvointia.

Babysitsin sivuilta löydät lisätietoja palvelusta sekä kattavasti ohjeita mitä kannattaa huomioida lastenhoitajaa palkatessa. Sinun on mahdollista voittaa vuodeksi Babysitsin Premium-jäsenyys ( arvo 119.40€ ) kommentoimmalla kommenttiboksiin oletko joskus käyttänyt ulkopuolista lastenhoitoapua. Arvontaan voi osallistua myös Instagramin puolella. Arvomme kaksi premium-jäsenyyttä. Osallistumisaikaa on 6.6.18 asti.  

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)