Omatoimimatka vauvaperheenä

Olemme aina mieheni kanssa olleet enemmän omatoimimatkailijoita kuin rantalomaihmisiä. Kokeilimme kerran löhölomaa (häämatkallamme) ja ensimmäisen päivän jälkeen mietimme jo mitkä kaikki retket ehtisimme testaamaan? Lasten kanssa matkaaminen onkin ihan eri juttu. Olisi varmasti helpompi ottaa matkatoimiston valmismatka, ja jos jotain sattuisi olisi apu puhelinsoiton päässä. Mietimme sitäkin vaihtoehtoa, mutta haluamme lomalta hieman enemmän eikä omatoimimatka ajatuksena ollut meille lasten kanssa mikään mahdottomuus. Olemme yhden loman tehneet Keski-Euroopassa patukan isosisaruksen kanssa, ja suurin ongelma tuolla lomalla oli tabletin toimimattomuus puuttuvan Internet-yhteyden takia. ( Automatkat tuntuivat mahdottoman pitkiltä ilman mobiiliviihdykettä. Tämäkin ratkaistiin lataamalla yöpymispaikalla elokuva Offline-tilaan seuraavaa päivää varten. )


Mieheni ihastui kohteeseen työmatkallaan, ja lomakohteen valinta olikin helppoa tällä kertaa. Mieheni ei ole mikään pitkien lentojen ihminen, niin lomakohteiden ensimmäinen rajoitin on lentomatkan pituus. Valitettavasti kohteeseemme ei pääse suoralla lennolla. Halusimme ottaa lennot isolta lentoyhtiöltä, vaikka tämä maksoikin hieman enemmän kuin halpalentoyhtiöiden lennot. Toivomme, että tämä helpottaisi matkan tekoa, eikä viivästyksiä tai matkatavaroiden häviämisiä tulisi niin herkästi. Koska lentomme ei ole suora, aiheuttaa se vauvan kanssa matkustamiseen hieman haasteita.

Olisin kovasti halunnut hankkia meille matkarattaat. Sellaiset, jotka voisi ottaa lentokoneeseen mukaan. Kuitenkin automme äkillinen huollon tarve söi matkabudjettia sen verran, että rattaat jäivät haaveeksi. Mietimme, että olisimme ottaneet omat vaunumme ( Bugaboo Buffalot) mukaan, mutta onneksi saamme lainaan blogikollega-Tanjan matkarattaat. Ovat paljon kätevämmät reissun päällä kuin tavalliset vaunut, kokonsa ja näppäryytensä vuoksi. Nämä rattaat eivät kuitenkaan sovellu koneeseen otettavaksi, joten ne menevät ruumassa. Tästä syystä toivon, että lentokentiltä löytyisi lentokenttärattaita, joita voisimme hyödyntää. Patukan melkein 11 kg paino rajoittaa hieman kantamista, ja vaikka me otamme mukaan kantorepun, emme häntä koko reissua jaksa kantaa siinäkään. Rattaisiin otamme mukaan hyönteisverkon ja sadesuojan.


Käsimatkatavarat koostuvat pitkälti patukan ruuista ja viihdykkeistä. Vaikka lentokentiltä varmasti löytyy lastenruokia, olen ehkä hieman skeptinen näiden lastenruokien sisällöistä ja siksi en mielelläni niitä patukalle syötä. Ja kun en ole aikaisemmin päässyt tutustumaan ulkomaiden lastenruokavalikoimaan, on mielestäni turvallisempaa ottaa ruuat kotimaasta. Lentomatkalle varaan siis useamman ruuan, vaikka pärjäisimme ihan pienellä määrällä lentojen lyhyiden kestojen takia. Eihän se vara venettä kaada. Muuten matkalle olen varannut pussiruokia niiden kevyemmän painon takia. Olisikohan meille mukana yhteensä noin 60 pussia. Kaikki suolaiset soseet, makeast soseet ja puurot löytyvät pussimuodossa kaupanhyllyltä, ja olemmekin niitä tarjoushaukkien lailla metsästäneet. Pussimuotoiset ruuat eivät lähtökohtaisesti ole niitä halvimpia vaihtoehtoja, ja siksi olemme hyödyntäneet isojen markettien tarjouksia.
Koska imetystaipaleeni päättyi patukan ollessa puolen vuoden ikäinen, on korviketta varattu matkalle myös.  Korviketta otan lennolle mukaan 2dl tetroja (Tuuti 2) niiden kätevyyden takia. Muuten olemme matkalle varanneet jauhemuotoista korviketta. Patukka on totutettu kotona juomaan myös jauheeseen tehtyä korviketta ennen matkaa. Tämä helpottaa matkalaukun pakkaamista eikä painorajat täyty ainakaan korvikkeiden takia.
Vaikka pyrin välttämään turhaa roskaa, on tarkoitus lentomatkoille ottaa hoitolaukkuun mukaan kertakäyttöisiä vaipanvaihtoalusia sekä kertakäyttöisiä ruokalappuja. On kätevämpää heittää käytetty roskiin, kun lähteä esim. lentokoneessa huuhtelemaan ruokalappua. Kertakäyttöisiä hoitoalustoja olen käyttänyt muutenkin aina, jos olemme liikenteessä. En ole kuitenkaan kokenut, että hoitoalustoja tarvitsisi joka käyttö kerran jälkeen heittää roskiin. Aijon siis mennä samalla periaatteella; jos alusta on puhdas, pakkaan sen takaisin hoitolaukkuun ja käytän uudestaan. Olen muutamissa ostoskeskuksissa nähnyt (Suomessa) myös hoitoalustarullia hoitopaikkojen yhteydessä, joten niissä ei ole tarvinnut omia käyttää. Mistä sitä tietää, jos tälläisiä löytyisi myös lentokentiltä?
Matkaan pakattavat vaatteet ja asusteet ovat myös aiheuttaneet päänvaivaa. Kohteessamme on päivälämpötilat 20-25 astetta, saattavat yöt kuitenkin olla vielä kylmiä. Olemme vuokranneet paikanpäältä huvilan, eikä meillä ole ihan tarkkaa tietoa lämmityksen tasosta tai ylipäätänsä lämmitysjärjestelmästä. Huvilalta löytyy kuitenkin pesukone, jonka ansiosta mukaan ei tarvitse pakata niin paljon vaatetta mukaan. Olen pitkin talvea eri ALE-myynneistä, kirppareilta ja facesta ostanut kesävaatteita lapsille. Olen näissä pyrkinyt panostaaman UV-vaatteisiin ja hengittävyyteen. Olen viime aikoina ihastunut haalareihin ja jumpsuitteihin niiden käytännöllisyyden takia, ja ne ovatkin pakkauslistan kärjessä iltoja varten. Mukaan on tulossa shortseja, lyhythihaisia bodya, muutamat hatut ja lippikset, lenkkarit ja crocsit. Vaikka patukka ei vielä kävele, mutta liikkuu lattiatasossa ja nousee tukea vasten seisomaan, on hänelle hyvä ottaa mukaan muutamat kengät jalkojen suojaksi. Itse viihdyn myös aikasesta keväästä pitkälle syksyyn ilman sukkia hiostamassa jalkoja, ja pyrin tätä mahdollisuutta tarjoamaan myös lapsille. Koko perhe saikin lahjaksi matkalle uudet kengät ( Crocsit, mutta ei ne mökkikengät!) Vilin isoäidiltä, joten niillä onkin kiva tepastella sekä kaupungissa että rannoilla.
Olemme varanneet lapsille yhteisen matkalaukun, joten täytyy miettiä tarkasti kuinka paljon vaatetta otamme mukaan. Iltoihin täytyy kuitenkin varata pitkähihaista sekä pitkiä housuja. Onneksi tunnin ajomatkan päässä on lähin Primark-ketjun kauppa, ja matkabudjetista onkin pieni osa varattu myös shoppailuun. Joten eiköhän mahdolliset puuttuvat vaatteet voi ostaa sieltä.
Myös kaikki hygieniatuotteet otamme Suomesta mukaan. Erilaisia aurinkorasvoja onkin kertynyt matkalle mukaan 6 erilaista. Minä auringossa kylpejänä olen jo vuosia luottanut aurinkoöljyihin. Nuoruusajoista viisastuneena nykyään matkassa on mukana myös suojakertoimet omaavia öljyjä. Lapsille olemme varanneet 50 UVA-aurinkosuojalla varattua rasvaa. Miehellä on varattu golfbagiin oma 20 kertoimen rasva. Golfkentillä on tiukat vaaterajoitukset, ja se itsestään tuo jo suojaa, kun ei voi golfata pelkissä shortseissa. Meillä mukana myös hellävarainen, vauvankin iholle soveltuva, 30 UVA- suojakertoimen Ultrasun Professional Protection rasva. Se on ihanteellinen koko perheen rasva, joka soveltuu myös herkkäihoiselle.
Olemme varanneet mukaan myös hyönteiskarkotetta, aikuisille oma ja lapsille OFF:in Familycare aleo vera hyttyissuihke, joka ei ole niin vahvaa myrkkyä kuin perus hyönteiskarkotteet. Otamme mukaan myös perus lääketarpeet sekä rasvat. Uiminen ja aurinko kun tuppaavat kuivattamaan ihoa, joten meillä on mukana jokaiseen tilanteeseen sopivaa rasvaa. Aloe Vera-rasvaa (after sun), Dermosil:n lasten rasvaa, Aqualan L ja Hydrokortisonvoidetta. Oma ihoni reagoi todella voimakkaasti ulkomailla ötököiden puremiin, joten otan Kreikan-matkalta ostetun puremiin sopivan geelin mukaan. Mikään muu ei tuntunut tehoavan pukamiin, jotka nousivat peukalonpään kokoisiksi paiseisiksi.
Vaipat otamme myös Suomesta mukaan, nämä eivät loppujen lopuksi vie suurta tilaa. Pääsemme helpommalla ja tiedämme varmasti, että vaipat ovat patukalle sopivat eivätkä aiheuta iho-ongelmia.


Huvilalta saimme ilmaiseksi, kun etukäteen tilasimme, syöttötuolin ja pinnasängyn. Otamme kuitenkin mukaan Sack`n Seat:n, joka on kankainen vauvan "syöttötuoli", joka kiinnitetään tavalliseen tuoliin. Kätevään tilaan menevä ja helposti mukana kannettava "syöttötuoli", joten vaikka ei syöttötuolia joka paikasta löytyisi, ei se vaikuta patukan ruokailuihin. Varmuudeksi pakkaan mukaan yhden kerran vauvanlakanat. Tutut hajut voivat mahdollisesti edistää parempia öitä vieraassa paikassa, ja eikä iho reagoi tuntemattomiin pesuaineisiin.
Vuokrasimme auton lentäkentältä koko viikoksi. Pääsemme kätevästi liikkumaan joka paikkaan. Isommalle lapselle ei ole pitkään aikaan enää tarvinnut istuinta, mutta patukalle vuokrasimme autovuokraamosta istuimen. Otimme istuimen, koska meillä on kotonakin istuimeen vaihto edessä. Patukka alkaa olla liian iso turvakaukaloon.
Kellukkeet ovat olleet harkintalistalla, mutta en usko, että niitä kuitenkaan hankimme. Patukka ei ole vielä tarpeeksi iso uimaan tai edes polskuttelemaan. Korkeintaan liotamme hänen varpaitaan altaassa. Aurinkolasit saammekin sukulaisilta, kolmin kappalein, joten säästämme siinä aikamoisen summan. Lasten aurinkolasit on syytä olla hyvät, suojaavat ja sellaiset, jotka varmasti pysyvät mukana menossa. Jos olisimme aurinkolasit hankkineet, olisin niitä käynyt myymylässä sovittamassa patukan päähän. Ammattilainen osaa katsoa, että lasit varmasti istuvat ja suojaavat lapsen silmät kunnolla auringonvalolta. Babiators-merkkiset lasit olisivat olleet meidän ykkösvaihtoehto.

Matkan jälkeen kirjoitan vielä oman postauksen siitä, miten matka meni. Mitä emme osanneet odottaa? Mitä suosittelisin omatoimimatkaajalle, joka lähtee reissuun vauvan tai lapsien kanssa? Oliko jotain minkä osasimme välttää etukäteen suunnittelemalla?

Onko teillä vinkkejä, mitä meidän olisi hyvä huomioida vielä ennen matkaa?
Haluaisitteko kuulla jotain erityistä matkalta tai sen sujuvuudesta?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)