Mitä opin vauvan kanssa matkustamisesta?

Thaimaasta on kotiuduttu ja unirytmi saatu palautettua Suomen aikaan. Nyt onkin hyvä hetki koota ajatuksia ja vinkkejä, mitä ensimmäinen reissu pikkumiehen kanssa opetti vauvan kanssa matkustamisesta.


- Matkaa on turhaan etukäteen liiallisesti miettiä ja stressata, se menee niin kuin on mennäkseen. Rohkeasti ennakkoluulot pois ja matkaa varaamaan, reissu pienen ihmisen kanssa on ihanaa, vaikkakin kovin erilainen kuin ilman lasta. Hyvällä suunnittelulla ja fiksulla pakkaamisella pääsee jo pitkälle.

- Ikkuna- vai käytäväpaikka lentokoneessa? Parastahan olisi saada lentokoneesta paikka, jossa on lentokoneen oma vauvakoppa, mutta aina sellaista ei ole saatavilla. Meidän tapauksessa ikkunapaikka oli aivan ehdottomasti paras, koska lapsi ei kaipaa käytävällä liikkumista ja yölennolla hän nukkui melkein koko matkan. Käytäväpaikka olisi ollut turhan rauhaton, etenkin kun käytäväpaikalla istui meille tuntematon henkilö, joka tykkäsi liikkua lennon aikana paljon meitä enemmän. Imetyksen kannalta ikkunapaikka oli myös mukavampi, koska imetyksen pystyi tekemään omassa rauhassa ja vauvan oli helpompi keskittyä syömiseen. Isomman ja enemmän liikettä kaipaavan lapsen kanssa käytäväpaikka on varmasti puolestaan parempi.-Yö- vai päivälento? Ehdottomasti yölento. Menomatkan vauva nukkui lähes koko lennon ja palattaessa päivälennolla puolestaan torkkui vain pieniä pätkiä. Ei varmaan kaipaa sen enempää selityksiä, miksi tulen jatkossa suosimaan yölentoja.

- Pissavaipanvaihto sujui lentokoneessa myös omalla paikalla. Vauva vain selälleen molempien syliin ja siitä suitsait puhdas vaippa päälle. Kakkavaipan vaihdot hoidimme tietenkin vessassa olevalla hoitotasolla, joka ei sekään ollut lainkaan vaikeaa.

- Meillä oli varattuna vauvalle lentokoneeseen valmispuuroja ja hedelmäsoseita. Lentoemännät olisivat lämmittäneet vauvanruokia tarvittaessa, mutta muksu tykkää syödä purkkipuurot myös huoneenlämpöisenä, joten ei alettu turhaan lämmittelemään ruokia nälän yllättäessä. Vauvan ruuat oli pakattuna 2 litran minigrip-pussiin, eikä niistä tullut mitään sanomista Suomen tai Krabin lentokentällä.


- Tropiikkiin matkustettaessa huomioi hyttyset! Hyttyset kantavat monia erilaisia tauteja, kuten denguekuumetta ja malariaa. Thaimaan turistialueilla malariariski on käsitykseni mukaan melko matala, mutta oppaamme varoitteli denguekuumeen yleistymisestä ja suositteli vahvasti hyttysiltä suojautumista. Meillä oli vauvalle hankittuna Suomesta hyttysmyrkky ja sen lisäksi iltaa varten pitkähihaisia bodyja ja housuja, joilla pystyi peittämään vartaloa. Myös matkarattaiden hyttysverkko oli kätevä.

- Ostimme Thaimaasta ison punotun auringonottoalustan, jonka päällä vauva pystyi oleskelemaan esimerkiksi allasalueella. Alusta toimii pienen korkeintaan ryömivän lapsen kanssa. Lapsi viihtyi alustalla mönkien paljon paremmin kuin rattaissa tai sylissä. Alusta oli myös helppo sijoittaa varjoon, jolloin lapsi pysyi suojassa paahtavalta auringolta.

- Vaikka matkustaminen ja altaalla köllöttely tuntuu itsestä ihanan rentouttavalle ja akkuja lataavalle, niin pienelle ihmiselle se ei välttämättä aina ole sitä. Meidän kohdalla oli välillä hyvä viettää enemmän aikaa myös hotellilla, ilman jatkuvaa menemistä ja tekemistä. Myös päiväunet oli hyvä nukuttaa viileässä huoneessa, sillä lähes 35 asteen helle ottaa vauvalla ja myös itsellä ajoittain voimille.- UV-vaatteet! Osta Suomesta UV-vaatteita, joilla voit helposti suojata lapsen paahtavalta auringolta. Näin aurinkorasvan käytön pystyi minimoimaan.

- Suojaa vauvan puuro- & maitojauheet muurahaisilta! Ainakin Thaimassa on todella pieniä muurahaisia, jotka tykkäävät erityisistä makeista ruoka-aineista. Senpä takia avatut puuropussit ja maitojauhepaketit kannattaa sulkea tiiviisti, muuten ne kuhisevat hetken päästä muurahaisia.

- Vauvan astioiden pesu mietitytti etukäteen, koska Thaimaan hanavettä ei suositella juotavaksi ja vauvan kohdalla sitä on erityisen tarkka, ettei hän sairastuisi vatsatautiin. Meillä oli mukana tiskiainetta, mutta sitä toki löytyy myös paikallisista kaupoista. Pesin vauvan lusikat ja pullot hanavedellä ja huuhdoin ne keitetyllä pullovedellä. Soseita ja puuroja varten kävin ostamassa paikallisesta kaupasta kertakäyttökippoja, koska halusin minimoida pestävien astioiden määrän.- Koh Lantan Saladanissa oli kauppa, josta löytyi Nestlen puurojauheita, maitojauhetta sekä erilaisia vauvan soseita. Soseet olivat makumaailmaltaan hieman erilaisia kuin mihin Suomessa on totuttu, mutta valikoimasta löytyi hyvin sokerittomia ja lisäaineettomia ruokia. Kaupassa oli myös todella hyvät valikoimat vaippoja (myös uimavaippoja) ja muitakin vauvan kanssa tarvittavia tarvikkeita. Meillä oli kaikki ruuat ja vaipat mukana Suomesta, mutta oli helpottavaa huomata, että kaupasta olisi löytynyt tarvittaessa täydennystä.

- Panosta hyviin matkarattaisiin. Meillä on käytössä Beemoon Easyfly+ rattaat ja ne olivat Super hyvät. Reissussa rattaat ovat kuitenkin lähes joka paikassa mukana ja on kiva, ettei niiden toimimattomuuden takia tarvitse olla kiristelemässä hermoja. Vuokrasimme lentomatkalle Airshell suojalaukun, joten rattaat pysyivät ehjänä ruumassa kuljetettaessakin.


- Kohteessa jakakaa välillä vauvan hoitovastuuta, jolloin toinen pääsee tekemään asioita, joita vauvan kanssa ei voi tehdä. Esimerkiksi Thaimassa oli päivisin tukalan kuuma, joten vauvan vieminen rannalle oli mahdotonta. Niinpä toinen jäi välillä vauvan kanssa bungalowille viettämään aikaa, kun toinen lähti kävelemään rantaviivaa pitkin tai meni mereen uimaan.

- Panosta myös hotelliin. Vauvan kanssa tosiaan tulee vietettyä hieman aiempaa enemmän myös hotellilla, joten on mukavaa, että hotellihuone on viihtyisä.

-Nauti, nauti ja nauti! Lomat on lomia lastenkin kanssa!

Tänään on viimeinen päivä osallistua Naperosta nautiskelijaksi -kirjan arvontaan, klikkaa itsesi arvontaan tästä!

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)