Miksi?


Miksi en osaa enää nukkua päikkäreitä?
Harvemmin  nykyään tulee nukuttua enää päikkäreitä samassa mittakaavassa kuin ennen. Vaikka sanotaankin, että huonojen yöunien jälkeen voi ihan suruutta unohtaa kotityöt ja nukkua vauvan kanssa yhtä aikaa päikkärit, ei se minulta onnistu. Luonteeni ei anna periksi ja käytän tuon päikkäreiden ajan omaan aikaan tai asunnon järjestämiseen. Nyt kuitenkin reissun jäljiltä univelkaa on kertynyt jonkin verran. Vaikka yö menikin hyvin (otettiin patukka suosiolla vielä viereen), oli päikkäreiden tarve ihan selkeä jo puolilta päivin. Otin patukan mukaan ja nukahdimme molemmat samantien. Kun heräsin pesukoneen linkoukseen, olin ihan pihalla. Meni hetki tajuta, että olimme kotona omassa sängyssä; On sunnuntai. Olin nukkunut kahden tunnin päikkärit ja selkeästi tuli tarpeeseen. Ehkä sitä pitäisi jatkossa vaan yrittää nukkua päikkäreitä, täydestä tiskikoneesta tai lattian imurin tarpeesta huolimatta. Suurin ongelma taitaa olla vain se, etten osaa nukkua alle tunnin päikkäreitä? Patukka taas osaa. Miksi liikuntaharrastuksen vakiinnuttaminen on niin vaikeaa?
Koen olevani suhteellisen liikunnallinen ihminen ja käyn kävelylenkillä lähes päivittäin. Koko aikuisiän olen lenkkeilyn ohella harrastanut jossain määrin jotain muutakin liikuntaa, kuten juoksemista, kuntosalia, uintia tai ratsastusta. Nämä kävelylenkkien lisäksi olevat liikuntaharrastukset ovat kuitenkin sellaisia, joita harrastan aina jonkun aikaa ja sitten into lopahtaa ja laji jää taas joksikin aikaa unholaan. Kunnes taas jossain vaiheessa aloitan sen uudestaan ja sama kaava taas toteutuu. Miksi siis on niin vaikeaa vakiinnuttaa vaikkapa kuntosalilla käymistä ympäri vuoden kestäväksi harrastukseksi? Olisi ihanaa, että kävelylenkkien lisäksi minulla olisi joku kunnolla sykettä nostattava liikuntaharrastus, mutta aina alkuinnon jälkeen motivaatio lopahtaa. Nytkin maksan aivan turhaan kuntosalijäsenyydestä, koska en ole hetkeen salilla käynyt. Outoa tässä yhtälössä on vieläpä se, että nautin salilla käymisestä ja treenin jälkeen on aina ollut mielettömän hyvä olo. Voisi siis kuvitella, että salille tulisi lähdettyä mielellään, mutta jostain syystä homma ei vaan toimi.


Miksi kielletyt asiat houkuttavat?
Tämä koskee niin lapsia kuin aikuisiakin. Raskausaikana haaveilin punaviinistä, salmiakista, fetasta, vuohenjuustosta ja vaikka mistä muusta kielletystä ja kuvittelin, että heti synnytyksen jälkeen syön kaksin käsin näitä raskausaikana kiellettyjä ruoka-aineita. Toisin kuitenkin kävi, synnytyksen jälkeen meni useampi kuukausi ennen kuin söin vuohenjuustoa tai graavilohta, enkä todellakaan himoinnut niitä. Lapsen kohdalla on huomattavissa sama asia. Kaikki kielletyt asiat kiinnostavat paljon enemmän kuin ne sallitut. Vaikka lattia olisi kylvetty täyteen sallittuja leluja ja muuta roinaa, niin tottakai lapsi bongaa ensimmäisenä koiran vesikipon. Juurikin sen ainoan kielletyn asian.

Miksi minua ärsyttää purkamattomat laukut?
Inhoan pakkaamista, siitä taisi ollakin jo puhetta, mutta vielä enemmän inhoan, jos matkalaukut, reput tai muut matkatavarat ovat viikko tolkulla lattialla odottamassa purkua. Vaikka kello olisi mitä, kun tulemme kotiin reissusta, on minun heti aloitettava laukkujen purku. Tuntuu, että jos ei sitä heti tee, laukut saattavat olla vielä monta päivää samassa paikassa purkamatta. Ne eivät myöskään häviä lattialta muuten, ellen minä niitä siitä korjaa. Ärsyynnyn päivä päivältä enemmän, potkiessani varpaitani laukkuihin tai kaivatessani jotain tiettyä vaatetta tai tavaraa. Eilen tultuamme reissusta joskus viiden aikoihin, ennätin ennen nukkumaanmenoa pestä kolme koneellista pyykkiä, purkaa kaikki tavarat ja purnukat oikeille paikoille, viedä matkalaukut ulkovarastoon tuulettumaan ja syödä, lukea, kirjoittaa ja katsoa televisiota. Nyt pesukoneeseen menee viimeinen kasa pyykkiä. Yhteensä pyykkiä taisi olla kuusi koneellista, mutta on se kiva lähteä vapun viettoon siistissä kodissa, jossa ei loju matkaromppeita pitkin asuntoa. Joskus sitä tosin toivoisi, että joku muu tekisi sen saman...

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)