VP: Lasten kanssa vai ilman?


Kesän lähestyessä myös kevään ja kesän viikonloput täyttyvät erilaisista menoista ja juhlista. Joskus kutsuissa on mainittu, että juhlat ovat aikuisten juhlat. Kutsuissa voidaan toivottaa lapset tervetulleiksi, toisissa kutsuista lasten mukaantulo on jätetty vanhempien päätettäväksi. Olemme vanhempina lähteneet käsittelemään asiaa siltä kannalta onko lasten hyvä olla näissä juhlissa? Soveltuuko juhlat lapsille? Joskus olemme myös miettineet asiaa hyvinkin itsekkäällä tavalla; Haluamme ottaa kahdenkeskistä aikaa mieheni kanssa. Lapsillamme on ympärillään paljon halukkaita hoitajia. Tämä on suuri rikkaus, joka ei kyllä aina helpota päätösten tekemistä. Yleensä suurimman roolin päätöstä tehdessä ottaa juhlien tyyppi sekä alkoholin osallisuus juhlissa. Joskus huomaan, että tekemämme ratkaisut eivät aina miellytä tai ne herättävät kysymyksiä. Ja se jos joku ärsyttää.

Paljon on sellaisia juhlia, joissa lapset voivat olla mukana. On myös paljon niitä tilanteita, joissa illan hämärtyessä lasten paikka ei ole enää juhlissa. Juhlien järjestäjän toive, lasten ikä ja oma fiilis on otettava huomioon. Juhlien paikka ja hoitajien läsnäolo vaikuttavat myös.
Lähtökohtaisesti haluan, että lapset ovat juhlissa mukana. Heidän on hyvä tottua juhliin ja se on heillekin oppimisenpaikka. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja uudet tilanteet vaativat harjoittelua. Juhlissa ei voi käyttäytyä miten huvittaa ja monesti tämä paikoillaan kököttäminen on heistä tylsää. Ja tylsyyshän aiheuttaa haasteita. Siksi pitääkin miettiä tarkkaan mitkä tilanteet ja juhlat ovat niitä harjoittelunpaikkoja.
Jos juhlissa on paljon lapsia, ei ongelmaa ole. He saavat seuraa toisistaan ja monesti näissä tilanteissa lapsille on järjestetty omaa tekemistä. Tämän kaltaisissa juhlissa myös lapsien tylsistyminen on otettu huomioon, eikä lapsien mahdolliset kiukku- ja ärsyyntymispuuskat häiritse tilaisuutta. Olen jopa kuullut, että joihinkin juhliin on järjestetty lapsille hoitaja.
Monesti lapset osallistuvat juhlien alkuun, jonka jälkeen heidät haetaan hoitoon. Tämä on loistava järjestely jos se on mahdollista. Näin lapset saadaan osalliseksi juhliin.No mitkä ovat sitten niitä tilanteita, joissa lapset jäävät meillä hoitoon? Ainakin juhlat joihin liittyy vahvasta alkoholijuomien nauttiminen. Monesti juhlissa on joku, jolla alkoholin kanssa lähtee niin sanotusti lapasesta eikä lasten pitäisi olla näissä tilanteissa läsnä. Lasten on hyvä oppia oikeaan tapaan käyttää alkoholia. Valitettavasti tämä ei ole aikuisiälläkään  kaikilla hallussa. Alkoholista ei saa tulla pelottava asia, ja tämän pystyy välttämään, kun on tilannetajua.

Ravintolaan lasten vieminen on myös mielestäni vähän kaksi piippuinen juttu. Jos lapset eivät ole tottuneita ravintolakävijöitä, jättäisin lapset kotiin. Varsinkin jos ravintolan menusta ei löydy jotain helppoa ja lapsiystävällistä. Juhlatilaisuus ei ole oikea paikka lähteä vääntämään kättä uuden asian maistamisesta, ja aika harva lapsi jaksaa istua kauniista paikallaan kolmen tunnin maistelumenuun ajan.
Hautajaiset ovat myös paikka, johon lapset eivät mielestäni kuullu, jos ei kyse ole ihan lähisukulaisesta. Lapset ovat kuitenkin iloisia otuksia, eikä kaikki aina siedätä tätä hautajaisissa. Kumminkaimanserkunvaimo ei välttämättä katso hyvällä jos lapset leikkivät piilosta kahvien lomassa, mustiin pukeutuneiden ihmisten seassa.Häät ovat varmasti yksi niistä juhlista, johon ottaisimme lapset aluksi mukaan. Loppuillan bileet ovat taas aikuisten juhla, johon lasten ei tarvitse osallistua. Monesti samaan kategoriaan menevät synttärijuhlat, siis aikuisten synttärit. Mutta aikuisten synttärit ovat myös juhlat, joihin lapset eivät välttämättä kuulu ollenkaan. Varsinkin jos kyseessä on juhlat, jossa on paljon aktiviteetteja.
Erikseen ovat sitten tilanteet, joissa valitsemme lähteä kaksin ilman erillistä syytä. Joskus kaipaamme sitä kahdenkeskistä aikaa, enkä aio koskaan potea tästä huonoa omatuntoa. Parisuhde tai avioliitto vaatii työtä, mutta se vaatii myös joskus hauskanpito, ihan vain kaksin.

Juhlitteko te ilman lapsia vai lasten kanssa? Miten olette järjestäneet lastenhoidon, jos iltajuhlat eivät ole lapsia varten?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)