Soseilijasta sormiruokailijaksi + Arvonta!

Toteutettu yhteistyössä Naperosta nautiskelijaksi -kirjan kanssa.


Saimme Naperosta nautiskelijaksi kirjan kirjoittajilta upean tilaisuuden tutustua heidän uunituoreeseen kirjaansa ja samalla mahdollisuuden avartaa omaa käsitystämme sormiruokailuun liittyen. Sormiruokailu ei ollut meille äideille, eikä myöskään lapsille kovinkaan hyvin entuudestaan tuttua, joten kirjaa lukiessa heräsi paljon ajatuksia. Alla meille tärkeimpiä kirjan kohokohtia.

- Vaikka kirja onkin tehty sormiruokailijoita varten, on kirjaa ihana lukea ilman, että tulee fiilis tuputuksesta. Emme ole kokeneet sormiruokailua omaksi jutuksemme, mutta kirjan myötä saimme kipinän kokkailla vauvoille ruokia eikä sormiruokailu ajatuksena tunnu enää niin vieraalta. Kirjassa korostetaan, ettei vauvan ruokailuun liittyen ole olemassa yhtä oikeaa tapaa ja kultainen keskitie soseiden ja sormiruokailun välistä voi olla myös se sopivin ratkaisu. Meille tämä ajatusmalli tuntuukin kaikista luontevimmalta.

-Kirjasta huokuu  kannustus perheen yhteisiin ruokailuhetkiin saman ruuan parissa. 

-Huikeaa, että suurin osa resepteistä sisältää pakastus mahdollisuuden. Näin säästämme ruokahävikkiä, ja hädän tullen pakkasesta löytyy nopeasti jotain pientä syötävää.

-Kirjan toinen toistaan upeammat kuvat tekevät lukemisesta rentoa. Suloisuus kuvaakin kirjaa loistavasti!

-Helposti saatavilla olevat raaka-aineet, ja simppelit reseptit helpottavat vauva-arjen keskellä kokkausta.

-Reseptien jakaminen päivärytmin mukaiseksi oli kiva lisä. 

-Kirjan alun pieni tietopaketti sormiruokailusta oli sopivan kannustava ja rohkaiseva. Näin pääset alkuun- pohja helpottaa vauvan omatoimisen ruokailun aloituksen kanssa painiskelevia. Kirjassa kerrotaan vauvoille sopivista raaka-aineista ja resepteissä on mainittu ikäsuositus, joka luo turvallisuudentunnetta aloitteleville kokeille. 

Halusimme kokeilla tähän postaukseen muutaman reseptin ja monien reseptien joukosta testiin valikoitui Nautiskelijan banaani-mansikkaleipä ja Vauvan piparit. Nämä reseptit siitä syystä, että lapsemme eivät ole kovinkaan tottuneita sormisyöjiä ja pipareita sekä leipää on helppo pitää kädessä, eikä niistä lähde helposti irti liian suuria palasia.


Molemmat reseptit olivat helppoja ja nopeita valmistaa. Leivässä kypsennysaika oli melko pitkä, mutta onneksi uuni hoitaa sen osuuden ja itse voi samaan aikaan leikkiä lapsen kanssa tai nauttia kupillisen kahvia. Leipä oli tuoreeltaan melko pehmeää ja murenevaa, minkä takia se ei sopinutkaan koostumukseltaan toiselle vauvoista. Vaikka pojat ovat syntyneet vain reilu viikon ikäerolla, on motorisissa taidoissa ja kehityksessä ollut nähtävissä suuri ero ihan pienestä pitäen. Tästä syystä leipää pääsi maistamaan vain toinen, piparit puolestaan olivat koostumukseltaan huomattavasti kovempia, etenkin kun paistoimme ne kirjan reseptin mukaan "korpuiksi". Kutisevat ikenet ja vauvat tykkäsivät!

Myös me äidit maistoimme leipomuksia ja kuten vauvanruuat yleensäkin, ne ovat melko miedon makuisia. Laitoimme pipareihin vain 1/2 tl piparkakkumaustetta, mutta ehkä ensi kerralla uskallamme laittaa hieman enemmän. Toki täytyy muistaa, että vauvoilla makuihin totuttelu vaatii aikaa ja hieman miedommatkin maut maistuvat eri tavalla kuin meidän aikuisten suussa. Banaani-mansikkaleivästä tuli hieman mieleen kakku ja kuten kirjassakin sanotaan, leipä toimii varmasti mainiosti sokerittoman täytekakun pohjana! Leivän koostumus oli myös aikuisen makuun ihanan pehmeä.


Laura ehti testailla kirjan resepteistä myös Palsternakkarieskan ja Omenaiset kaurapuuromuffinit. Rieskaan Laura käytti palsternakan sijaan bataattia ja lopputulos olikin koko perheen lemppari. Muffinit olivat erityisesti perheen isomman lapsen makuun. 

Naperosta nautiskelijaksi on 252 sivua täynnä silmänruokaa, tietoa ja toinen toistaan ihanampia reseptejä. Kirja toimii loistavana inspiraation lähteenä sormiruokailun aloittamiselle, joten sen avulla on helppo lähteä tutustumaan sormiruokailun maailmaan. Sormiruokailun konkareille kirjassa on lukuisia ihania repseptejä, joiden avulla saa helposti vaihtelua vauvan ruokavalioon. Meillä jatketaan ahkerasti erilaisten makujen ja koostumusten maistelua ja on ihana huomata, millaisia elämyksiä uusiin ruokiin tutustuminen vauvoille tarjoaa!


Saimme myös mahdollisuuden arpoa kaksi näitä ihania kirjoja teidän upeiden lukijoiden kesken! Toinen kirja arvotaan instagramin puolella ja ohjeet löydät vainaitienjutut instatililtä. Blogin puolella pääset osallistumaan toisen kirjan arvontaan, kertomalla kommenttiosiossa miten teidän perheessä on toteutettu vauvojen ruokailu? Soseita, sormiruokaa vai jotain siltä väliltä? Muistathan jättää kommenttiin sähköpostiosoitteesi, olemme voittajaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Arvontaan voi osallistua 4.4.2018 asti.

10 kommenttia

 1. Esikoinen kieltäytyi lusikasta, joten alusta asti hänen kanssaan sormiruokailtu. Kakkosen kanssa (7kk) ollaan syöty sormin, mutta hänelle maistuu myös soseet. Lapset/vauvat on niin ihanan erilaisia ♥ iida.polat@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Esikoinen kasvoi soseilla, keskimmäinen sekasyöjänä ja kuopuksesta on tarkoitus leipoa sormiruokailija, kun 6kk tulee muutaman kuukauden päästä mittariin😊 jayljy_@hotmail.com

  VastaaPoista
 3. Pojan 5kk kanssa syöty vasta soseita, mutta innolla odotan sormiruokailua kun kohta voi sen aloittaa kunnolla.
  jonna.tiittanen@elisanet.fi

  VastaaPoista
 4. Täällä ruokailee 6kk ikäinen sekaruokailija. Soseet uppoo hirveän hyvin ja joka lusikallisen jälkeen veikeä ”nam nam nammmm” maiskuttelu. Sormiruokailussa ollaan vielä aloittelijoita. Kaveri on päässyt tutustumaan höyrystettyihin kasviksiin ja hedelmäpuikkoihin sylissä istuen. Mango on ollut erityistä herkkua, ja parsakaalia on ollut kiva kämmenissä murskata. Seuraavaksi olisikin kiva päästä testailemaan uusia reseptejä uteliaalle sormiruokailijan alulle. salla-maari@hotmail.com

  VastaaPoista
 5. Soseita ja sormiruokaa!
  minni42@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Olemme kokeilleet vaikka mitä, soseilla aloittelimme ja siihen lisäksi sitten maissinaksuja ja kurkkua yms. :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 7. Ensimmäisen kohdalla sormiruokaillen, nyt toisen kanssa ehkä myös soseita mukana.
  hennanna9@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Tää olisi huikea voitto! Meillä poitsu kohta 6kk (esikoinen) ja maistelut sormiruokailulla aloitettu. Reseptivinkit tulisi tarpeeseen ❤️

  emmi.ruotsalainen@outlook.com

  VastaaPoista
 9. Itse tehdyt soseet maistuu paremmin.

  jessicalonnberg@hotmail.com

  VastaaPoista
 10. Soseet ovat maistuneet hyvin :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)