Pikkuihmisen kanssa reissussa, mitä pakataan mukaan?


Edessä on kahden viikon reissu Thaimaassa ja tavaraa varmaan tsiljoona kiloa pakattavaksi. Nyt lapsen kanssa tuntuu huvittavalta, että olen tuskaillut joskus jo pelkästään omien tavaroiden pakkaamisen kanssa! Voin kertoa, että se ei ole mitään verrattuna nykyiseen, kun täytyy miettiä kaikki mahdolliset kauhuskenaariot ja pakata mukaan kaikki ruuista ja vaipoista lähtien. Lapsen kanssa jo pelkästään yhden yön reissu mökille vaatii farmariautollisen tavaraa, miten siis onnistua pakkaamaan melkein 16 päivän tavarat kolmelta ihmiseltä pariin matkalaukkuun?

Vaatteet

Onneksi Thaimaassa on lämmin, eli perinteiseen kotimaan matkailuun verrattuna ei tarvitse vaatetuksen osalta varautua kaikkia mahdollisia sääoloja varten. Lapselle ostimme mahdollisimman vaaleita perus bodyja lyhyt- sekä pitkähihaisena sekä muutamat ohuet housut. Normi vaatteiden lisäksi meillä on 4 erilaista UV-suojavaatetta sekä pari UV-hattua, joita on tarkoitus pitää päivän kuumimman auringon aikaan. UV-suojavaatteet ovat kyllä todellinen taivaanlahja! Koko ajan ei kuitekaan ole mahdollista pötkötellä varjon alla ja aurinkorasvalla löträäminen ei vauvan kanssa tunnu kaikista fiksuimmalta vaihtoehdolta (vaikka sitäkin tietysti mukaan otetaan), joten vaatteiden avulla suojautuminen on helpoin ja yksinkertaisin vaihtoehto.Matkarattaat
Onneksi lapsiperheet saavat ottaa ilman extramaksuja matkarattaat ruumaan kuljetettavaksi. Me ostettiin Beemoon Easy Fly + matkarattaat, joita ei kylläkään olla päästy ennen reissua vielä sen kummemmin testaamaan. Rattaat kuitenkin vaikuttavat jämäkiltä ja hyviltä työntää ja niihin hankitun aurinkovarjon avulla lapsi on helppo suojata paahtavalta auringolta. Rattaan selkänojan saa myös täysin makuuasentoon, joten lapsen on helppo nukkua päiväunet paikassa kuin paikassa. Voin kertoa rattaista tarkempaa analyysia reissun jälkeen.

Kantoreppu
Kuinkahan kauan miehen kanssa ollaan pyöritelty ajatusta kantorepusta, mutta jostain syystä ajatuksesta toteutukseen tuntui olevan turhankin pitkä matka. Nyt reissuun kuitenkin saatiin Manducan kantoreppu lainaan ystäväpariskunnalta ja uskon sen olevan pelastus lentokentällä ja erilaisilla retkillä, mihin ei viitsi vaunujen kanssa lähteä. Toki kuumassa ilmastossa kantorepussa kantaminen voi olla tukalaa niin kantajalle kuin kyydissä olevallekin, joten nähtäväksi jää kuinka paljon reppu tulee matkan aikana käyttöön.

Pelastusliivit
Thaimaassa erilaiset retket pitkähäntäveneillä on ihan parhautta ja senpä takia ostin fb kirppiksen kautta lapselle sopivat pelastusliivit. Liivit kustansivat vain 10€, joten hintakaan ei näissä ollut päätä huimaava. Kokonsa puolesta ne tietysti on vähän haasteelliset, mutta mikäli matkalaukussa on vaan tilaa, niin uskoisin niidenkin mukaan raahaamisen olevan vaivan arvoista.


Matka-apteekki/  muut tarvittavat
Reissuun on hyvä varautua pienellä matka-apteekilla, josta voi sitten saada ensiapua erinäisiin tilanteisiin. Meillä lasta varten mukaan pakataan:

- Suppoja, buranaa ja panadolia. Erilaisten särkyjen ja kuumetilojen hoitoon.

- Pantyson voidetta, joka on mieto kortisonivoide lapsille. Sillä voi hoitaa tarvittaessa hyttysenpuremia, auringonpolttamaa ihoa tai vaippaihottumaa. Auringossa palamista kylläkin yritetään vältellä keinolla millä hyvänsä, mutta ensiapua siihenkin löytyy, jos vahinko sattuu tapahtumaan.

- Osmosal-jauhetta. Neuvolasta sain ohjeeksi antaa Osmosalia, mikäli vauvan uloste näyttää yhtään menevän löysäksi. Osmosal on siis elektrolyyttijauhe, jonka avulla korjataan ripulin heikentämää nestetasapainoa.

- Maitohappobakteeritipat. Näiden käyttö aloitettiin viikko ennen reissua ja jatketaan koko reissun ajan. Näissä tipoissa on mukana myös D-vitamiini.

- Vauvojen aurinkovoide. La Roche-Posay Dermo Pediatrics Baby on erityisesti pienille lapsille (6 kk alkaen) suunniteltu aurinkosuojaemulsio, jossa on korkea 50+ suojakerroin.

- Hyönteismyrkky, joka sopii myös lapsille. Mukaan lähtee myös hyönteisverkko, jonka voi laittaa vaunuihin suojaamaan lasta hyttysiltä illan pimetessä.

Aurinkolasit
Vauvojen aurinkolasit on kyllä jäätävän näköisiä kapistuksia ja oikea piste i:n päälle UV-vaatteiden kanssa käytettynä. Silti pakollinen hankinta jo ihan Suomen kirkkaissa kevät keleissä ja ehdottomuus myös ulkomaille lähdettäessä. Oma ongelmansa on tietenkin se, miten tuo seitsemän kuukautta vanha pötkylä antaa niiden olla päässä?!


Ruuat
Me pelataan varman päälle ja otetaan kaikki vauvan tarvitsemat ruuat mukaan Suomesta. Kahden viikon reissuun tarvitaankin aika monta pussia soseita! Onneksi nykyään hedelmä- sekä lihasoseita on saatavilla kätevissä annospusseissa, jotka painavat huomattavasti vähemmän kuin lasipurkit. Toiveissa on, että ihan hirveästi ei tarvitsisi extrakiloista maksella. Mukaan lähtee myös vauvojen puurojauheita sekä maitojauhetta varmuuden vuoksi, mikäli imettämisen maitomäärä ei ole riittävä tai tulee tilanne, jolloin en pystyisi poikaa imettämään (esim. oma ruokamyrkytys).
Ruokailuvälineet
Otetaan mukaan muutamat kevyet muovikulhot, jossa on helppo tehdä aamu- ja iltapuurot. Lisäksi mukaan lähtee 2 tuttipulloa ja 8 pullojen tuttiosaa. Soseet on helppo syöttää suoraan annospussista ruokaa lusikkaan puristaen, näin homma on hoidettu kotonakin. Tuttipulloissa käytetään pullopusseja, joten vain tuttiosat likaantuvat ja näin ei tarvitse niin paljon tiskailla hotellihuoneessa vauvan astioita. Otetaan mukaan myös pieni termospullo, johon voidaan hotellilla keittää vettä, joten puurojen tekeminen ja lihasoseiden lämmitys vesihauteessa onnistuu helposti reissun päälläkin. Lisäksi tietysti paketillinen kertakäyttöisiä ruokalappuja, just in case!


Vaipat
Kahden viikon reissuun lähtee mukaan pari pakettia vaippoja sekä uimavaippoja. Nyt viimeistään osa matkustavista vanhemmista varmaan pyörittelee silmiään siellä ruudun takana ja onhan se vähän koomista pakata kaikki mahdollinen mukaan. Ihan kuin Thaimassa ei olisi vauvoja ja niille tarpeellisia päivittäistavaroita. Kuitenkin vaippojenkin raahaaminen koto-Suomesta tuntuu itselle helpoimmalta ja stressittömimmältä vaihtoehdolta, vaikka varmasti jotain vaippoja, joten näillä siis mennään, kun kerta matkalaukkuun nekin mahtuu.


Alkaisikohan siinä olla ne kaikista tärkeimmät tavarat?  Tietysti mukaan otetaan vauvan tutit, tuttinauhat, peitto, leluja, yms. muuta pikku sälää, mitä nyt vauvan kanssa päivittäisessä elämässä tarvitsee. Kaikista oleellisin vauvan kanssa matkustaessa on varmaan unohtaa turha stressaaminen ja elää tilanteen mukaan.

Onko teillä muilla lasten kanssa matkustavilla tapana raahata kaikki mahdollinen kotimaasta, vai luotatteko siihen, että ulkomailtakin tarvittavat jutut löytyvät? Tuleeko jotain hyviä vinkkejä mieleen, vielä ehtii tehdä viime hetken hankintoja! 

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)