Optimaalinen ikäero?Lasten optimaalinen ikäero on mietityttänyt usein ja siitä on tullut käytyä mielenkiintoisia keskusteluja muiden vanhempien kanssa. Mielipiteitä on varmasti niin paljon kuin on perheitä ja erilaisia perhetilanteita, mutta voi kun olisi joku kristallipallo, mistä  voisi katsoa juuri sen omille lapsille optimaalisen ikäeron. Siis jos toisia lapsia luontoäiti koskaan suo, sekään kun ei ikinä ole itsestään selvää.

Jos perustaa optimaalisen ikäeron tutkittuun tietoon, niin kukaan ei haaveilisi toisesta lasta pienellä ikäerolla. Ylen muutama vuosi sitten julkaisemasta artikkelista selviää, että Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee raskauksien väliin vähintään kahden vuoden taukoa. Samaisessa artikkelissa kerrotaan lyhyiden raskausvälien lisäävän raskauskomplikaatioiden riskiä ja ennenaikaisia synnytyksiä. Lapsella voi myös ilmetä kognitiivisia ongelmia ja vanhempien eliniän odote lyhenee. Ihmiselle optimaalinen ja lajityypillinen lisääntymisväli olisi 3-4- vuotta. Mediassa on myös ollut esillä se, kuinka pikkulapsiperheen vanhempien parisuhde on koetuksella ja pienellä ikäerolla syntyneiden lasten vanhemmat päätyvät muita useammin eroon. Äärettömän mielenkiintoisia ja hieman pelottaviakin asioita, mutta kuinka moni loppujen lopuksi perustaa päätöksensä näihin faktoihin, jos toiveena olisi saada lapset pienellä ikäerolla?

Muilta vanhemmilta saat ikäerosuosituksia sen mukaan, miten he ovat itse toimineet ja tilanteet kokeneet. Tällä viikolla sain kuulla eräältä 1,5- vuoden ikäerolla lapsensa saaneelta äidiltä, miten hyvä ikäero tuo oli lasten kannalta, koska lapsista oli paljon seuraa toisilleen. Äiti myös pystyi olemaan pidemmän pätkän kotona lasten kanssa, jolloin esikoisen kanssa ei ollut jatkuvaa sairastelukierrettä, joka yleensä kuuluu päivähoidon aloitukseen. Samassa keskustelussa eräs totesi, että ainakaan 3,5-vuoden ikäero ei ollut hyvä. Lapset riitelivät jatkuvasti toistensa kanssa, eikä heistä ollut seuraa toisilleen lainkaan. Kolmen lapsen perheessä pikkulapsivaihe tuntui kestävän iät ja ajat, kun syntymien välillä oli melkein 4- vuotta väliä.


Optimaalinen ikäero tuntuu olevan siis asia, johon ei vaan löydy oikeaa vastausta. Pieneen ikäeroon ja raskauksien lyhyeen väliin voi liittyä erilaisia riskejä tai sitten voikin olla, että kaikki sujuu hyvin ja ilman ongelmia. Raskauden ja synnytyksen riskit kasvavat myös äidin iän myötä, joten kummat riskit painavat enemmän vaakakupissa päätöstä tehtäessä, etenkin kun meitä kolmekymppisiä ensisynnyttäjiä on koko ajan enemmän ja enemmän? Elämästä ei voi muutenkaan tietää, mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan. On hulluutta elää "sitku" elämää, kun koskaan ei voi tietää tätä hetkeä pidemmälle.

Veikkaisin, että lasten ikäeroon vaikuttaa enemmän tunne kuin järki. Järjellä ei vaan millään voi löytää sitä oikeaa vastausta, mikä olisi hyvä ja optimaalisin hetki. Kenelläkään ei ole sitä kristallipalloa, jolla voisi kurkata tulevaisuuteen ja sen mukaan tehdä niitä täydellisiä valintoja, joiden avulla taataan auvoiset ajat lasten kanssa sekä parisuhteen osalta. Pelkkiin erotilastoihin ja riskiarvioihin onkin turha nojautua, sillä jokaisen perhetilanne ja parisuhde on uniikki ja sitä on turha lähteä vertaamaan muiden kokemuksiin. Joissakin perheissä jo yksi lapsi voi tuntua niin haastavalta, että arki on tahmeaa rämpimistä päivästä toiseen, kun taas suurperheen vanhemmat voivat kokea elävänsä elämänsä onnellisimpia aikoja, kun perheessä vilistää useampi vaippapylly samaan aikaan.

Mikä on sinun mielestäsi ollut hyvä ikäero ja mikä ei puolestaan ole tuntunut lainkaan toimivalta?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)