Olen pullantuoksuinen kotiäiti


Ja sen lisäksi paljon muutakin. Millaisena toivoisin lapseni muistavan oman lapsuutensa, millainen äiti haluan hänelle olla ja millaisia asioita toivoisin lapseni oppivan tulevaisuutta ajatellen?

Aihe tuli tänään mieleeni, kun leivoin pitkästä aikaa pullia ja muistot lapsuusajasta tulvahtivat mieleeni. Kuinka ihania muistoja on jäänyt hetkistä, jotka eivät ehkä aikuisesta tunnu niin merkitykselliseltä, mutta lapselle ovat selvästi ikimuistoisia, koska vielä näin kolmekymppisenäkin tietyt hetket saavat hymyn huulille ja palauttavat takaisin lapsuusaikoihin. Omasta lapsuudesta mieleen ovat painuneet mustikkametsässä käyminen mummon kanssa ja sen jälkeen mustikkamaidon syöminen mummolan pitkän pirtinpöydän äärellä. Veneretket koko perheen kera, eväiden syöminen rantahietikolla ja kalastaminen isän kanssa. Äidin vanhempien kanssa mökkeileminen ja ukin kanssa saunavastan taittaminen mökkikoivikosta. Pieniä, mutta kuitenkin niin äärettömän isoja hetkiä.

Millaisia asioita toivoisin oman lapseni sitten muistavan lapsuudestaan ja millainen äiti haluan olla nyt ja tulevaisuudessa?

Haluan olla ajoittain pullantuoksuinen äiti, vaikka se ehkä hieman epätrendikästä nykypäivän uraorientoituneessa yhteiskunnassa onkin. Tärkeintä on, että osaisimme koko perhe pysähtyä yhdessä ruokapöydän äärelle ja syömisen lomassa vaihtaisimme kuulumisia ja nauttisimme toistemme seurassa. Olen jo nyt tehnyt periaatepäätöksen, ettei ruokapöytään tuoda tabletteja ja puhelimia, vaan ruoka syödään sen äärelle rauhoittuen. Toivon, että tuosta päätöksestä tulemme myös pitämään kiinni ja myös lapseni oppisi arvostamaan yhteisiä ruokailuja sekä perheen kanssa yhdessä vietettyä aikaa.

Haluan olla läsnäoleva äiti, joka leikkii ja touhuaa lapsen kanssa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että koko päivän olisin 100% läsnä ja aina olisin lapsen leikkikaverina, mutta joka päivä tekisimme yhdessä jotain. Kiireisinä päivinä se voi olla lapsen mukaan ottamista ruuanlaittoon tai muuhun arkiseen askareeseen, mutta yhdessä tekemistä se kuitenkin on ja se on tärkeintä.

Haluan olla kuunteleva, keskusteleva ja turvallinen äiti, jolle voi kertoa kaikki pienet ja isot asiat, surut, murheet sekä ilot. Haluan lohduttaa ja piristää, kun mieli on maassa. Puhaltaa pipit pois ja kuivata kyyneleet. Vielä isompanakin haluan lapseni tietävän, että ei ole mitään asiaa mitä ei voisi äidille kertoa ja tulen aina olemaan hänen tukenaan, kun hän sitä tarvitsee.


Haluan olla äiti, joka antaa lapselle tilaa olla oma itsensä. Äiti, joka mahdollistaa lapselle oman polun kulkemisen, eikä tee päätöksiä lapsen puolesta hänen elämänsä suurissa ja tärkeissä valinnoissa. Haluan asettaa rajat ja pitää niistä kiinni, vaikka lapsessa se varmasti ajoittain aiheuttaa vahvojakin vastareaktioita. Haluan opettaa lapseni sietämään pettymyksiä ja noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä.

Haluan lapseni elämän olevan täynnä iloa ja naurua. Huumori on tärkeässä osassa meidän perheen elämässä ja toivon myös lapselleni muodostuvan sopivasti huumorintajua ja pilkettä silmäkulmaan. Toivon myös lapseni omaavan positiivisen ajatusmaailman elämän suhteen, jotta elämässä olisi aina toivoa, vaikka vaikeammat hetket varmasti jossain vaiheessa tulevat häntä koettelemaan.

Haluan opettaa lapselleni kunnioitusta muita ihmisiä ja erilaisuutta kohtaan. Toivon, että hän osaa pyytää anteeksi,  toimii reilusti tilanteessa kuin tilanteessa ja osaa myöntää omat virheensä. Toivon hänen olevan rohkea uusien asioiden edessä ja elävän elämäänsä joka päivä täysillä.

Tärkeintä on, että lapseni muistaisi lapsuutensa onnellisena elämänvaiheena, joka kantaisi läpi koko hänen elämänsä. Että hänelle jäisi ihania muistoja yhdessä perheenä tehdyistä asioista, niistä arkisista hetkistä, mitä itsellenikin on omasta lapsuudesta jäänyt mieleen.

Mikä on sinun mielestäsi tärkeintä, mitä lapselle voi opettaa elämää varten?

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)