Mitä jos äiti tekisikin töitä äitiyslomalla?

Minulle todettiin jo raskausaikana, etten pystyisi vauvan synnyttyä tekemään mitään. Voisin unohtaa rakkaan harrastukseni, lukemisen. Voisin seuraavan kerran lukea, kun lapset menevät kouluun. Sanottiin, että elät sellaisessa omassa vauva kuplassa, ettei sinulle ole aikaa eikä enää halua tehdä omia asioita. Kun kerroin, että tarkoitus olisi tehdä töitä äitiyslomalla -vauvan ehdoilla tosin- minut lytättiin maan rakoon. Ei sen takia että minulla olisi motivaatiota ja mahdollisuus tehdä töitä, vaan sen takia, että se on mahdotonta!


Työni mahdollistaa työskentelyn kotona sekä silloin kun minulla on siihen aikaa. On minun onni siis, että työnantajani näytti vihreää valoa, kun kerroin, että tarkoitus olisi jossain mittakaavassa jatkaa työskentelyä vauvan synnyttyä. Minua ei siis painostettu eikä uhkailtu jatkamaan työskentely äitiyslomalla vaan päätös oli täysin minun. Tiesin, että kaipaan jotain vastapainoa vauva-arjelle, myös niiden vauvaharrastusten ja ystävien lisäksi. Jotain kotona tehtävää puuhaa, aivoja herättelevää toimintaa. Patukka taisi olla parin viikon vanha, kun tein ensimmäisen kerran töitä, hänen nukkuessa ulkona päikkäreitä. Sain käytettyä hyvin tuon ajan hyödyksi.  Tämä tapa tehdä töitä on palvelut minua loistavasti. Se on myös auttanut jaksamaan, vaikka voisi kuvitella helposti, että työnteko olisi lisärasite jo muutenkin haastavaan arkeen.


On ollut harmillista kuulla ja lukea tarinoita siitä kuinka monet äitiyslomalla työskentelevät äidit tai aikaisin työelämään palaavat äidit ovat saaneet kamalan kasan savea niskaansa. Milloin on haukuttu urakeskeiseksi tai mietitty selän takana; " Olisiko pitänyt hiukan miettiä etukäteen vauvan hankintaan, jos ei sille vauvalle riitä aikaa ?" "Taitaa olla liian rankkaa tuo äitiyden ja uran yhdistäminen, kun silmäpussit roikkuvat nilkoissa asti". Ja käänteisesti isiä on säälitty, kun JOUTUVAT jäämään kotiin, kun vaimo viipottaa ties missä. " Taisi tuossa perheessä mies haluta lapsia!"Monesti, niinkuin monessa muussakin asiassa, ihmisten pitäisi miettiä ennen kuin sanovat. Äidin työnteko tai aikainen töihin paluu eivät aina välttämättä ole sidoksissa pelkästään äidin haluihin. Saattaa olla tilanne, ettei talous anna periksi tai äidin on kannattavampaa olla töissä ( ei se isä yhtään huonompi vanhempi ole!). Kuinka paljon Suomessa kannustetaan yrittäjyyteen; voisiko siis olla mahdollista että vastasyntyneen äiti on yrittäjä, eikä käytännössä voi koskaan olla minkäänlaisella lomalla? Ja se vauva kulkee siinä yrittäjyydessä mukana.
Puhutaan myös paljon äitien jaksamisesta ja yksinäisyydestä. Niinkuin minullekin, työn tekeminen on vaihtelua ja saa ajatukset muualle hetkeksi niistä vaipoista ja tuttipulloista. Silloin kun oli haastavaa ja raskasta, oli oikeastaan henkireikä, että sain tehdä töitä. Se oli hetken breikki eikä niinkään velvollisuus tai pakko. Se auttoi jaksamaan.


Onneksi nykyään kaikki on mahdollista. Ei tarvitse valita kumman ottaa ja kumman jättää. Ja onhan niitäkin hurjia, jotka käy töissä ja opiskelee ja on vauvan kanssa kotona. Kohtahan alkaa kevään yhteishaku, pitäiskö laittaa paperit vetämään?
Ja toden totta, luin ensimmäisen kirjan vauvan synnyttyä kahdessa viikossa. Mitä sitä muutakaan samalla kun imetti? Älä luovu mistään vaan sen takia, että joku kertoo sen kuitenkin epäonnistuvan. Tee rohkeasti niinkuin parhaimmalta tuntuu.

Onko teillä kokemuksia työn ja vauva-ajan yhdistämisestä? Oletteko törmänneet epäilyihin? Miten toimii opiskelu, jos vauva valvottaa?
Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)