Kun ruutuaika ruokapöydän valtasi


Jo ennen vauvan syntymää vannoin, että meille ei ruokapöytään kanneta tietokoneita, puhelimia tai tabletteja vauvan viihdykkeeksi. Aika usein näkee, että pienelle lapselle laitetaan lastenohjelma pyörimään nenän eteen ruokailun ajaksi, jotta syöminen olisi helpompaa. Ilmeisesti lapsi tuijottaa ruutua niin transsissa, että huomaamattaan syö, kun vanhempi vaan lappaa ruokaa lapselle suuhun.

Millaista ruokailu sitten näissä perheissä olisi ilman tuota ohjelmien katselua? Usein kuulee, että lapsi ei malta syödä, jos hänelle ei ole jotain viihdykettä ruokailun ajaksi, joten on parempi joustaa antamalla lapsen katsoa vaikkapa puhelimen näytöltä piirettyjä, jotta hän söisi edes jotain. Jokseenkin hullunkurinen ajatus. Jokainen tietää, että erilaiset älylaitteet vaan lisäävät lapsen saamia ärsykkeitä ja pitkässä juoksussa myös aiheuttavat levottomuutta. Ehkä hetkellisesti ruudun tuijottamisesta saadaan helpotusta ruokailuhetkiin, mutta mites sitten hieman vanhempana? Missä vaiheessa tuon ruudun voi jättää pois ruokailuhetkistä, jos lapsi on jo ehtinyt tottua sen olevan vakiovaruste ruokapöydässä? Miten helposti ruudun tuijottaminen siirtyy myös muihin arjentilanteisiin, joissa lapsi ei malta pysyä paikoillaan?


Väistämättä herää ajatus, että lapselle pöytään viihdykkeitä kantavat vanhemmat hakevat vain helpotusta itselleen syöttämishetkiin. Onhan se nyt kiva, kun lapsi istuu hiljaa paikallaan ja syö sen mitä pitää,  mutta tuleeko siinä vahingossa kaivettua kuoppaa itselleen jatkoa ajatellen? Ennemmin tai myöhemmin sen taistelun joutuu kuitenkin lapsen kanssa käymään.  Tässä niin kuin monessa muussakin asiassa maltti ja kärsivällisyys on valttia. Välillä voi olla, että lapsen ruokailuhetket ovat levottomia ja se on vaan vanhempien kestettävä. Harvalla meistä 80- luvulla syntyneistä on ollut älylaitteet ruokailuhetkiä viihdyttämässä ja rauhoittamassa ja ihan normaaleja syöjiä meistäkin on tainnut kasvaa? Itse olen lapsena usean kerran ollut syömättä lainkaan joillakin ruokailukerroilla, koska jostain syystä ruoka ei vaan ole kelvannut. Koskaan ei tullut maanitteluja syömiseen tai jotain muuta ruokavaihtoehtoa nenän eteen, vaan ruokailu oli siltä kertaa ohitse. Tuskin terve ja normaalisti kehittyvä lapsi kärsii siitä, jos hän ei jollain ruokailukerralla suostu syömään. Itse ainakin luotan siihen, että lapsi luontaisesti syö sen mitä hän tarvitsee. Toiset vaan on pienempi ruokaisia ja kasvavat hoikempina, kun taas toisille ruoka maistuu joka kerta, riippumatta siitä mitä lautasella on.


Ruutuaika pohdinta ulottuu moneen muuhunkin asiaan kuin lasten ruokailutilanteisiin. Ymmärrän hyvin, että älylaitteet vaan kuuluvat nykypäivään ja lasten on hyvä oppia niitä pienestä pitäen jollain tasolla käyttämään. Silti olen vähän old school- henkinen tämän asian suhteen ja esimerkiksi oman lapsen kohdalla en halua, että hän kovin pienestä pitäen istuu telkkarin ääressä tai pelailee pelejä tabletilla. Mikään hysteerikko en kuitenkaan ole asian suhteen ja nyt vauvan ollessa seitsemän kuukautinen, hän leikkii kyllä lattialla ja telkkari voi olla taustalla päällä. Silloin tällöin huomaan hänen jäävän hetkeksi telkkaria katselemaan, mutta harvoin kuitenkaan sitä hetkeä pidemmäksi aikaa. En osaa sanoa, mikä olisi optimaalinen ikä lapsen ruutuajan aloittamiselle, koska en ole mikäänlainen asiantuntija asian suhteen, mutta mielelläni viivästytän ruutuun addiktoitumista niin paljon kuin vaan mahdollista. Uskoisin, että piirretyt tulevat ensimmäisenä kuvioihin ja niidenkin katselu on ihan ok ja hyvääkin ajanvietettä, kunhan katseluaika on aikuisen rajoittamaa. On todella surullista, että tänä päivänä osa lapsista on ihan koukuttuneita peleihin ja telkkariin ja ruutuajan rajoittaminen voi olla joissakin perheissä todellinen ongelma. Mihin on jääneet normaalit ulkoilut, kavereiden kanssa leikkimiset yms. lasten puuhat? On vanhempien tehtävä valvoa ja rajoittaa lapsen ruutuaikaa, sekä ohjata häntä myös muunlaisen tekemisen pariin.

Miten teidän perheessä toimitaan älylaitteiden ja ruutuajan suhteen?

2 kommenttia

 1. Meillä jää älylaitteet kyllä sivupöydälle kun ruokailu alkaa. Ja, muitakaan viihdykkeitä ei meillä ole ruokailuissa käytetty koskaan. Toki tapansa kaikilla, mutta pidän tärkeänä perheen yhteisiä päivällisiä, jolloin on mahdollisuus käydä päivän tapahtumia läpi.
  Toki meilläkin lapset saavat käyttää älylaitteita, mutta kohtuudella. Esim päiväkotimatkoilla ei takapenkille anneta tablettia käteen, vaan matkalla jutellaan tulevasta päivästä tai kuluneesta päivästä.
  Välillä tuntuu että älylaitteet ovat liikaa niin lasten kuin aikuistenkin käsissä joka päivä.
  Mukavaa torstaita ja naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, että myös aikuisten tulisi huomioida omaa älylaitteiden käyttöä ja toimia esimerkkinä lapsille. Itsekin tulee välillä vietettyä aivan liikaa aikaa koneen ja puhelimen äärellä, välillä tekee hyvää laittaa luuri kokonaan pois näkyviltä, ettei sitä tule napattua käteen joka ilmoituksen ja viestin kohdalla. - Tanja

   Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)