Kasvottomat bloggaajat

Kun päätimme Lauran kanssa aloittaa blogin pitämisen, mietimme samalla miten tunnistettavasti aiomme blogissa esiintyä. Tänä päivänä bloggaaminen ei ole enää mikään pienen piirin harrastus, vaan erilaisia blogeja on tuhansia ja jokaisen blogin takana tietenkin erilaisia kirjoittajia. Suurin osa bloggaajista kirjoittaa avoimesti omalla kasvollaan ja nimellä, toisilla blogissa näkyvät aktiivisesti myös perheenjäsenet.


Me päätimme aloittaa bloggaamisen kasvottomasti. Ennen blogia olin jo päättänyt, etten tule julkaisemaan lapsestani tunnistettavia kuvia missään sosiaalisen median kanavassa ja blogissa haluan pitää hänet kasvottomana nyt ja tulevaisuudessakin. Omaa kasvottomuutta olen kuitenkin aika ajoin kyseenalaistanut ja pohtinut, olisiko sillä bloggaamisen kannalta merkitystä, mikäli julkaisisin itsestäni kuvia ja tekisin blogia tunnistettavana henkilönä?

Kasvottomuuteen päädyimme alunperin pääosin työmme puolesta, sillä molemmat tapaamme työroolissa paljon erilaisia ihmisiä ja sen myötä koimme helpommaksi, ettei kukaan pysty yhdistämään meitä blogiin ja etenkin kirjoittamiimme teksteihin. Nyt kahden kuukauden bloggamisen myötä olen kuitenkin tajunnut, ettei blogiin tule kirjoitettua mitään liian henkilökohtaista tai sellaista, jota en haluaisi jonkun ihmisen minusta tietävän. Olen alkanut pohtia onko sillä mitään väliä, jos joku kaupassa, työpaikalla tai jossain muualla tajuaisi, että tuon tyyppi on se Vain äitien jutut- blogin Tanja! Bloggaaminen on minun harrastus, pieni irtiotto arjen keskellä ja asia josta nautin suunnattoman paljon. Onko siinä silti jotain sellaista, miksi on hyvä säilyttää kasvottomuus ja voiko avoimesti bloggaaminen kääntyä jotenkin kirjoittajaansa vastaan jossain tilanteessa?


Itse seuraan muutamia blogeja ja niissä kaikissa kirjoittaja esiintyy omilla kasvoillaan. Tänä päivänä ei edes ole ihan hirvän paljon blogeja, joissa kirjoittajat olisivat anonyymejä. Onko sillä sitten jotain merkitystä blogin lukijalle, että hän tietää minkä näköinen tyyppi tekstien takaa löytyy? Voiko blogi olla hyvä ja saada vakilukijoita, jos kirjoittaja haluaa pysyä kasvottomana? Itse ainakin toivon, että kirjoittamani teksti ja sen sisältö olisi se tärkein, mutta ymmärrän kyllä, että myös kuvat ovat olennainen osa blogeja.

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä te blogin lukijat olette tästä kasvottomuudesta? Onko sillä merkitystä vai ei?

4 kommenttia

 1. Tämä on todella hyvä kysymys, joka on käynyt mielessä, mutta en ole ehtinyt pysähtyä vielä isommin miettimään.
  Meidän blogia kirjoitetaan toistaiseksi anonyyminä. Syynä on pääasiallisesti juridiset kiermurat vaikeassa, meidät yllättäneessä elämäntilanteessamme. Lisäksi syynä on se, että päätimme perheenä, että tarvitsemme tästä talokatastrofistamme päivittäin lomaa, jotta jaksamme. Ja paras paikka tehdä miniloma arkeen on mennä kouluun ja töihin siten, että suurin osa ei tiedä tilanteestamme.
  Meillä on kovat tavoitteet selvitä ja blogi on selviytysmismatkamme dokumenttialusta. Saattaapi olla, että kun olemme selviytyneet paremmille vesille, ei anonyymiyttä enää tarvita. En tiedä.
  Minä ainakin toivon, että ihmiset tulevat seuraamaan meidän matkaa kasvottomuudesta huolimatta ja sen ymmärtäen, sillä siitä olisi meille kovasti zempiksi.

  Minua ei häiritse kasvottomuus, koska minua kiinnostaa blogeissa kasvojakin enemmän muu sisältö, ja seuraan mielelläni hyvinkin erilaisia blogeja.

  Kiitos kysymästä siis, tätä täytyy pohtia itsekin lisää :)
  Mukavaa pääsiäistä!
  -J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Tekstin sitä nimenomaan toivoisikin olevan blogissa se tärkein asia ja on mukava päästä jakamaan omia ajatuksiaan itselle tärkeistä asioista ja myös saada vastakaikua lukijoilta. Kovasti tsemppiä talokatastrofin voittamisessa ja mukavaa pääsiäistä. - Tanja

   Poista
 2. Hyvä postaus! Kun aloitin blogin pitämisen, ajattelin juurikin noin kuin tekin, tunnistettavia kuvia ei blogiin tule. Mutaa, vuosien myötä tunnistettavia kuvia olen blogissani julkaissut. Mutta, mielestäni tämä on jokaisen blogin itse päätettävissä, oikeaa ratkaisua ei asiaan ole ja tätä päätöstä me muut kunnioitamme.
  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Blogi varmasti muuttuu ja elää kirjoittajiensa mukana vuosien varrella, joten voi olla, että joskus tulevaisuudessa mekin tulemme blogissa näyttäytymään. Näillä kuitenkin mennään tällä hetkellä ja kiva kun lukijoita on blogiimme löytänyt. Ihanaa pääsiäistä! - Tanja

   Poista

Kiitos, kun jätät kommentin! :)