Entä jos vauva ei nuku?

Ihanaa meidän vauvaa pitää herättää kesken yöunien syömään. Pikkuinen nukkuisi kellon ympäri helposti. Eihän tämä niin kauheaa ole. Jaksan pestä pyykkiä, pitää kodin puhtaana. Perheelle on lämmin ruoka odottamassa päivittäin ja saunankin jaksaa lämmittää. Kunnes....
Ollaan valvottu kaksi viikko putkeen ja mikään ei auta. Mikä voisi helpottaa? Olisiko jotain, mitä voisin kokeilla? Poppaskonsteja, sadetansseja, anyone? Vinkkejä kaipasin kun meillä valvottiin. Joten seuraavassa vähän mitä kaikkea meillä kokeiltiin.


Rytmi iltoihin, tee asiat aina samaan aikaan, samassa järjestyksessä. Meillä iltaruoka, pesut, ja vielä maito ja sitten nukkumaan. Monet kehoittavat nukuttamaan ilman ruokintaa, meillä ei ollut kyllä merkitystä. Nukkui missä nukkui, jos nukkui. 

Nukkumispaikka, ja nyt sitten ennen kauheeta myrskyä; jokainen tyylillään. Taistelin varmaan kuukauden -erittäin vähillä yöunilla!- että patukka nukkuisi sängyssä. EI NUKKUNUT! Lopetin taistelun, otimme viereen unipesään nukkumaan. Aluksi nukuimme niin, että patukka oli kainalossa, unipesän päällä. Siitä pikku hiljaa siirsin pois kainalosta aina kun nukahti ja lopulta nukahti suoraan unipesään. 
Samalla tavalla saimme patukan nukkumaan pinnasänkyyn hetkeksi. Sitten tuli taas joku vaihe, taistelin pari yötä ja totesin, että otan hänet takaisin viereen. Saimme kaikki nukuttua näin 4-5 tunnin pätkissä. Kokeilimme jälleen pinnasänkyä, ja patukka nukkui ensimmäisen 4-5 tunnin pätkän siinä. Syönnin jälkeen ei suostunut rauhoittumaan pinnasänkyyn, ja taas viereen. Tässä kohtaa luin jostain, että vauva saattaa olla levoton, kun herää samassa huoneessa oleviin vanhempiinsa. Siirsimme hänet omaan huoneeseen, ja ekan taisteluyön jälkeen on nukkunut omassa huoneessa ja pinnasängyssä yönsä. 

Jos vaan mitenkään mahdollista -jaksamisen kannalta- laita puolisosi ja vauva nukkumaan eri huoneeseen edes kerran viikossa. Kuinka uskomattomalta tuntui huonon unijakson jälkeen nukkua 8 tuntia putkeen. Suosittelen korvatulppia, jos on herkästi hereillä pienistäkin äänistä. Heräsin kyllä itkuun, mutta kun tiesi ettei tarvitse nousta ja syöttää - vain kääntää kylkeä - ei unet häiriintyneet. Jos tuntuu, että ei siltikään pysty, suosittelen yökyläily isovanhemmilla, kaverilla tai hotellissa. Kummasti jaksaa valvoa vaikka koko seuraavan viikon, kun on saanut yhden yön nukkua. Meillä tämä toimi aina kun oli tarve. Saattoi mennä monta viikkoa ettei tarvinnut mutta oli myös niitä hetkiä kun odotin viikonloppuja, koska tiesin saavani nukkua. 
Ja kyllä se puoliso herää, kun on vastuu vuorossa. Tämä on todistettu todeksi, kiitos meidän kaikkien alitajunta. 


Ei päikkäreitä kuuden jälkeen, jos meinaa pikkuisen saada nukkumaan ennen puolta yötä. Hiukkasen oli meilläkin hankalaa, varsinkin silloin alussa. Ei raaskinu herätellä tai väkisin pitää hereillä " Antaa sen nukkua, kun nukuttaa." Olen edelleen tätä mieltä, mutta jos pystyy jotenkin rytmittämään niin suosittelen. 

White noise / Kohdun äänet, rakkaalla lapsella monta eri nimeä ja ääntä. Tämä toimi meillä, ja on toiminut monella muullakin. Tuntuu aluksi, että miten pystyy itse nukkumaan kauheessa liplatuksessa tai kohinassa, mutta kaikkeen tottuu. Kun emme tarvinneet enää nukkumisen avuksi ääntä, meni hetki ennen kuin itse tottui nukkumaan ilman ääniä. Tähän kategoriaan kuuluu myös nukahtamisen avuksi kaikki keksinnöt, joissa on tuutulauluja. Vinkkinä - mitä ikinä kokeilettekin - laittakaa ääni tarpeeksi kovalle aluksi, ja laskekaa asteittain. Liian hiljaisella oleva vempaimesta ei ole hyötyä.

Meillä on ollut alusta asti käytössä tutti rauhoittumiseen. Tiedän, että tutin käyttö jakaa mielipiteitä ja kaikki vauvat ei suostu tuttia käyttämään, mutta kannattaa kokeilla. Varsinkin siinä tilanteessa, jos tuntuu, että vauva heräillee rinnalle vain imemis/läheisyydentarpeesta, eikä niinkään syömään. Toimii!


Meillä tarvitaan myös rättiä, uniriepua jonka voi vetää naamalle. Meillä toiminut myös erilaiset unilelut. Unen tullessa katson ettei lelu voi missään nimessä olla nenän tai suun edessä. Tämä on siis edelleen ehdoton nukkumaan mennessä, vaikka ollaankin jo isoja. 

Rauhoittumiseen, jos tulee itku, riittää käsi rinnan päälle kevyesti ja hyssyttely. Huomasimme, että jos sanoin rauhoittelemme patukkaa, hän vain virkoo ja saa turhan paljon virikettä. 

Kevyt yövalo. Inhottava pimeessä törmäillä kaiken maailman esineisiin ja yrittää etsiä tuttia tai ylipäätänsä mitään. Liian kirkas valo ei tuo yöunien tuntua, ja vaikeuttaa nukahtamista. Myöskään pimeässä nukkuminen pelottaa jossain vaiheessa eikä liian pimeässä saa siis unta.


Lääkkeet - en kehoita tai neuvo antamaan lääkettä tai apteekista saatavaa tuotetta, koska en ole ammattitaitoinen lääkäri tai edes hoitaja- meillä yöllisiä mahavaivaitkuja auttoi alussa Disflatyl. Kokeilimme aluksi Cuplatonia, mutta ei meillä toiminut. Myös hampaiden tuloon ja rokotusten jälkeen annoimme Panadolia, jos näytti siltä, että särki. Olemme myös syntymästä lähtien antaneet maitohappobakteereita, jotka hieman auttavat tasapainottamaan oloa. Jos maha on yöllisten itkujen tai hereillä olon aiheuttaja, kannattaa tsekkaa omat syömiset. Huomasin meillä auttavan hetken, mutta halusin kuitenkin patukan vatsaa siedättää. Joten hetken rauhoittelun jälkeen lisäsin patukan vatsavaivoja aiheuttavien ainesosien määrää, ja sen jälkeen olen pystynyt syömään normaalisti kaikkea. 

Ja lopuksi, vaikka yöt sujuvat ja monet konstit veivät aina vain lähemmäksi hyviä ja pitkiä yöunia, tulee vieläkin huonoja öitä. Voi tulla monta yötä vieläkin putkeen, että heräilemme tunnin välein.  Joten älä luovuta. Pakko olla välissä huono yö, niin sanottua henkinen koettelemus. Älä luovuta heti ensimmäisen tai edes toisen huonon yön jälkeen. Vaatii vauvaltakin tottumista uuteen, ja takapakkeja tulee varmasti, monia. Älä siis ahdistu, palaa edelliseen tai kokeillaa jotain muuta hetki. Kyllä ne hyväksi havaitut toimet toimivat taas jossain vaiheessa. Vauvan ensimmäinen vuosi on hurja, kyllä ne päivän tapahtumat tulevat uniin. Ja loppujen lopuksi kyllä sinä tiedät mikä on lapsellesi parasta! Olen kuullut niitäkin, joilla vauvat seisoo pinniksessä keskellä yötä, koska seisominen on vaan niin kivaa! Tsemppiä!Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)