Vaateähky

Tiedätkö sen tunteen, kun vedät leffaillan aikana puoli kiloa karkkia helposti, ja sen jälkeen on hirveän äklö olo?
Tai se fiilis, kun oot hakenut neljännen kerran buffapöydästä jotain hyvää, mitä on vaan pakko santsata vaikka housujen nappi on jo avattu? Saman tunteen voi saada lastenvaatteista.

Vierailin pari viikkoa sitten muutamalla kirpputorilla missä tiesin olevan myynnissä paljon laadukkaita käytettyjä merkkivaatteita. Olen myös kirppareita kiertäessäni huomannut, että ihmiset ovat ymmärtäneet sen salan, jolla vaatteet ja tavarat vaihtavat nopeasti omistajaa. Hinnan, laadun ja merkin on kohdattava. Kävin innoissani rekkejä ja pöytiä läpi. Päästessäni puoleen väliin kirpparia olin pettynyt. Vastaan oli tullut merkkivaatteita, mutta hinta ei kohdannut kuntoa ollenkaan. Nukkaantunut, muutaman tahran omaava, reikänen merkkibody oli merkattu -30 % alkuperäisestä. Tai hyvässä kunnossa olevasta tuotteesta saatettiin pyytää viisi euroa edullisempaa hintaa kun uudesta. Missä menee järki? Liikkuuko tavara oikeasti näillä hinnoilla? Onko lastenvaatteista tullut näin iso bisnes? Lähtiessäni kirppareilta olin ostanut muutamat lelut ja muutamat housut, jotka eivät olleet merkkituotteita. Miellyttivät silmääni ja olivat hyvä kuntoisia. Ajatus kuohuissani aloin miettimään lastenvaate hankintojani, ja sitä mikä sitten lopulta on tärkeintä; Mihin kiinnitän oikeasti huomiota?


Ensimmäisiä vauvanvaatteita ostaessani minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä minkälainen bisnes lastenvaatteet onkaan. Päätin rakenneultran jälkeen, että käyn ostamassa jotain söpöä ja ihanaa, kun kaikki on todettu olevan hyvin. Kävelin H&M missä tiesin olevan olevan paljon ihania vauvanvaatteita. Ostin tulevalle vauvallemme asusetin. Kävin myös katsomassa Newbie-ihanuuksia, ja totesin että saavat jäädä vielä hyllyyn odottamaan. En osannut ajatella, että lastenvaatteet olisivat samoissa hinnoissa kun aikuistenkin.

Facebook-ryhmiä seuratessani aloin pikku hiljaa hahmottamaan minkälaisesta bisneksestä olisi kyse. Merkit, hinnat ja laatu tulivat tutuiksi ja tietyt merkit olivatkin mieleeni. Mieli muuttui ja ostin pari vaatetta facekirppareilta. En raaski laittaa 50 euroa lapseni yhteen vaatekappaleeseen, -jos ei ole kyseessä ulkovaatteet- mutta jos samalla hinnalla voisin saada 5 merkkivaatetta, eihän se olisi edes paha. Mutta miksi toisaalta? Voisin saada samalla hinnalla kokonaisen kerraston vaatteita jos merkillä ei olisi väliä? Onko se niin, että merkki, hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä? Vai tehdäänkö hinnoittelut vain sen menekin mukaan? Miksi merkillä on väliä? Vai onko sillä väliä? Ainut joka tunnistaa lapsesi merkkivaatteet on se toinen vastaantuleva äiti, jonka  lapsella on pahimmassa tapauksessa sama merkkipipo päässä.


Alle vuoden lastenvaate maailmassa pyörineenä arvostan itse vaatteissa laatua ja kotimaisuutta pyrin aina tukemaan, jos siihen on mahdollisuus. Joten siis Gugguut ja  Metsolat, miksi ei? Tarkemmin katsoessa huomaakin -hetkinen- tämähän onkin valmistettu Turkissa tai Baltiassa tai miksei Portugalissa. Materiaalit ympäri ämpäri maailmaa kerätty - vaikka ovatkin tarkkojen laatukriteereiden läpäisemiä- eihän nämä siis olekkaan 100 % kotimaista, suunnittelu ainoastaan. Onko tämä nyt sitten sitä kotimaisuutta, jota haluan tukea?
Laatu kulkee jokseenkin mielestäni hinnan kanssa käsi kädessä, ainakin olen tämän huomannut jo omissa vaatteissani. Mikä siis on sitten laatu minun mielestäni? Vaate kestää kulutuksen, värit ja materiaalit pysyvät tasaisena pesu-ohjeiden mukaisilla pesuilla ja vaate on oikean kokoinen ja palvelee käyttäjää tarkoituksen mukaisesti.
Ja onhan se totta, puen lapseni sellaisiin vaatteisiin, jotka miellyttävät silmääni. Rakastan raitaa, värikkäitä kuvioita, toisaalta tilanteen mukaan tykkään pukea hillitysti -vaaleeta ja harmaata- ja onhan vauvojen farkut liikuttuvan söpöjä.


Mitä meillä siis sitten puetaan päälle? Hyvin vaihtelevasti kaikkea, äidin mieltymysten mukaisesti. Päädyn aina lopulta siihen, että olisin täysin pulassa, jos luottaisin aina johonkin tiettyyn merkkiin. Tai ajattelisin pelkästään ekologisuutta tai kotimaisuutta. Olisi myös tekopyhää sanoa, etten haluaisi että lapsellani olisi muutama merkkivaate. Mutta kaikkia vaatteita käytän yhtä paljon, ja pesen kaikki vaatteet aina ohjeiden mukaisesti - sappisaippuaa menee meillä paljon- ja edelleen ostan sellaisia vaatteita, jotka minua miellyttää. Meillä on vaatteita Mini Rodinista Newbien kautta Lidlin vaatteisiin ja kaikkea siltä väliltä. Kyllä näissäkin on huomannut laatueron, mutta sen mukaan niitä käytetään. Ulkovaatteissa Reima on ehdoton. Olemme huomanneet tämän jo patukan sisaruksen vaatevalinnoissa. Tulemme siis jatkossakin luottamaan Reimaan ulkovaatevalinnoissa.
Onko se sinulle Gugguu, Metsola, Mini Rodini, P.o.P, Molo tai joku muu merkki? Vai onko se Ciat, MyWear tai Lupilu tai joku muu?
Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)