mitä tehdä vauvan kanssa?

Ensimmäiset viikot menee ohitse ihan hujauksessa. Kaikki haluavat nähdä vauvaa, opettelette jonkinlaista vauva-arkirytmiä, ja puolisokin on kotona. Mutta mitäs sitten kun arki tasaantuu, puoliso palaa töihin ja olette kotona vauvan kanssa kaksin. Mistä saisi seuraa? Mihin pääsisi vaunuilla? Entä jos vauva itkee? Alla hieman omia vinkkejäni siihen, miten ne viikot saavat täytettä, jos ei aina kotona olevat lelut riitä.


Perhevalmennus ja leikkipuistotoiminta
Itse halusin ehdottomasti käydä perhevalmennuksen niin sanotusti loppuun. Tämähän ei ole pakollista toimintaa missään vaiheessa, mutta suositeltavaa. Mielestäni kaksi ensimmäistä kertaa, jossa kävimme ennen synnytystä, olivat aika turhia. Synnytyksen jälkeen leikkipuistossa jatkuva toiminta oli omalukunsa. Meillä oli mahtava porukka, ja pääsimme avoimesti jakamaan kokemuksia ja vinkkejä toisillemme. Muutaman kanssa viestittelemme edelleen, kun yöunet ovat liian vähäiset tai löydämme jotain kivaa tekemistä vauvan kanssa; laitamme tästä infoa eteenpäin. Leikkipuistotoiminnassa on myös kerran viikkoon vauva-aamuja joissa on vaihtelevat teemat. Halutessaan voi myös osallistua värikylpyyn, vauvahierontaan tai laulutunteihin. Osiin näistä pitää ilmoittautua etukäteen. Suosittelen!

Muskarit
Halusin jonkun viikottaisen jutun patukan kanssa. Muskari tuntui heti omalta vaihtoehdolta. Sainkin tietoon ilmaisen muskarin, johon ilmoittauduimme heti kevätkaudelle. Onneksi heti, ryhmä täyttyi nopeasti. Olen nauttinut joka hetkestä, ja ilmeistä päätellen myös patukka.


Kirpparit

Lasten kirppareille voisimme viettää tuntikaupalla aikaa. Helposti saa kasaan pienellä rahalla ison läjän vaatteita. Ja jos on merkkitietoinen, tekee lastenkirppareilla helposti halpoja löytöjä, Nykyään ihmiset osaavat hinnoitella käytettyjä tavaroita oikein -YLEENSÄ- ja siksi tavaraa myös kirppareilla liikkuu. Oma keräilyharrastukseni karttuu myös joka kerta, mutta taidan sen jättää arvoitukseksi ;)

Cafe Köket

Helsingin keskustassa oleva kahvilaravintola ( Tuomiokirkkoa vastapäätä). Saa minulta isot suositukset lounaspaikaksi. Erittäin lapsiystävällinen. Löytyy leikkipaikkaa, on valoisa ja värikäs paikka, buffetlounas ja imetys ei ole mikään ihmeellisyys.

http://www.cafekoket.fi/

Muumikahvilat

Tehty lapsilähtöisesti, varsinkin alle kouluikäiset huomioiden. Äitien kahvitellessa voivat lapset piirtää, leikkiä ja jopa kiipeillä puolapuilla. Kahviloiden herkkupuoli oli aika suppea, ainakin meidän vieraillessa kahvilassa, mutta sen korvasi hyvä palvelu ja maistuva kahvi. (Kahviin tehtiin muumihahmon kuvia suklaalla). Kahviloita löytyy Helsingistä, Oulusta, Rovaniemeltä ja Tukholmasta. Vaikka tilat voivat vaikuttaa ahtailta, mahtuu niihin hyvin myös tuplarattailla.

http://muminkaffe.com/

Vauvakino

Aplodit sille joka on tämän ideoinut. Konsepti, joka oikeesti toimii eikä ole tökerö. Ostat lipun, saat kaksi penkkiä käyttöön, toiseen voit laittaa vaikka vauvan turvakaukalossa. Salissa ei ole pimeää ja äänet eivät ole niin kovalla kuin normaalissa leffassa. Salista löytyy vaipanvaihto paikka ja mikro. Koko salin etuosa on täynnä leluja, pomppupalloja, ryömimistunneleita ja oli siellä jopa liukumäki. Leffassa saa puhua, ja vauvat itkeä. Tapahtumaan on järjestetty vaunuparkki ja tunnetut tuotemerkit ovat toimittaneet esille näytteitä ( esim Lego-paketteja ja Muumi-saippuaa), ilmaiseksi siis käytännöllistä tavaraa.
Harmillista ettei näitä järjestetä edes kuukausittain. Kannattaa siis käydä tutkimassa Finnkinon sivuja. Sinne päivittyvät oleelliset tiedot liittyen tuleviin tapahtumiin.

https://www.finnkino.fi/kampanjat/vauvakino

Facebook-ryhmät

Näistä voi olla ristiriitaisia tunteita, niin on myös minulla. Olen mukana muutamassa. Osasta olen saanut vinkkejä, osassa on välillä käynnissä "sota". Osasta olen poistunut ja joihinkin olen liittynyt patukan synnyttyä. Jos osaat soveltaa ja suodattaa, voi näistä olla hyötyäkin. Facebookista löytyy, kun vain hakee sopivilla hakusanoilla.

Momzie-sovellus

Lataa, hämmästy ja ole rohkea.Seuraavista olen kuullut positiivisia kommentteja, mutta en ole kokenut näitä omaksi jutuksi. Ei ole siis omakohtaista kokemusta, mutta muutamalta mammakaverilta saanut vahvat suositukset.

HOPLOP

Jos kaipaa vähän isommalla vauvalle aktiviteetteja, kannattaa suunnata HopLop:iin. Tämä on ilmaista alle 1-vuotiaille, ja ilmaista aina aikuisille.

Vauvajumpat

Vauvan kanssa joka yhdessä tehtävää tai vauvaa painona hyödyntävä tunti. Erilaisia variaatioita ja järjestäjiä. Miinuksena, että suurimmassa osassa jumpista vauva on vieressä patjalla ja viihdyttää itse itseään. Mikä ei aina ole niin yksinkertaista.

Vauvauinnit

Jakaa mielipiteitä. Aluksi olin itsekin viemässä patukkaa heti uintiin, kunnes totesin, että ei välttämättä ole fiksuinta. Ehkä sitten kun vauva on isompi, ja voisi ehkä oppia oikeasti uimaan.

Ensi kertaa äidiksi- ryhmät

Seurakunnan järjestämiä ryhmiä, jossa keskustellaan erilaisten teemojen ympärillä vauva-arjesta. Paikka, jossa voi jakaa kokemuksia ja tuntemuksia. Samantyyppinen kun perhevalmennukset.

Perhekahvilat

Mannerheimin lastensuojelu liiton järjestämiä kahviloita, jossa voi lasten kanssa käydä. Välillä mukana vierailija tai tuote-esittelijä mukana.


Mitäs sitten kotona, jos ei vaan yksinkertaisesti jaksa lähteä kotoa mihinkään?
Me kuuntelemme paljon kotona lastenlauluja ja varsinkin sellaisia missä voi tehdä laululeikkejä mukana. Olen myös ihastunut OPPI JA ILO:n tekemiin kirjoihin ja temppukortteihin, joita löytyy kymmenittäin erilaisia. Suosittelen.
Joskus on myös kiva vaan löhötä ja olla. Ja kyllä se vauva tarvitsee niitäkin päiviä, milloin voi vaan leikkiä itsenäisesti lattialla omilla leluilla.

Itse olen ollut erittäin onnellisessa asemassa. Moni ystäväni on saanut samana vuonna vauvan, ja olenkin ollut paljon tekemisissä heidän kanssaan. Olen myös saanut monien mutkien kautta uuden ystävän, jota ilman tämä äitiyslomavuosi olisi ollut paljon yksinäisempi.
Kaikki ylläolevat vinkit on varmasti helpompi toteuttaa isoissa kaupungeissa, mutta kannustan olemaan rohkea. Sinulla on kuitenkin se yksi yhteinen tekijä, maailman ihanin asia, vauva. ♡♡

-Laura-

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)