Maitotehtaalla kuohuu


Palaan hieman ajassa taaksepäin meidän ruokailu taipaleeseen. Aihe, joka on ollut paljon minun pohdinnoissa ja lenkkiemme suosituimpia teemoja. Uskaltaako sitä tehdä omia ratkaisuja vai päätänkö kuitenkin kuunnella neuvolanohjeita? Saako lapsi tarpeeksi ruokaa? Onko taas menossa tiheän imun -kausi? Hakeeko vauva lohtua? Jos annan korviketta, olenko jotenkin epäonnistunut?
Imetys, osittaisimetys vai korvike?

Muistan, kuinka tunsin huonoa omatuntoa alussa, kun kysyttiin olenko imettänyt vai joutunut antamaan korviketta? Puolustelin osittaisimetystä kertomalla, kuinka paljon vielä imetän. Painotin kuinka imetän enemmän kuin annan korviketta. Neuvolassakin kiiteltiin, kun korviketta sai vaan 1/3 päivän ruokatarpeesta. "Hyvä, kun kuitenkin suurin osa ruuasta tulee rintamaitona". Odotin kuin kuuta nousevaa, että neljän kuukauden rajapyykki saavutettaisiin, ja saisin aloittaa kiinteiden antamisen.
Maidontuotanto tai sen laatu ei ollut patukan tarpeisiin riittävää. Hän on alusta asti vaatinut enemmän ruokaa mitä olen pystynyt tarjoamaan. Tehostin alussa imetystä. Istuin sohvalla, ja laitoin sovelluksen timerin päälle, kellotin ja merkkasin ylös imetyskertoja. Tein tätä myös öisin. Halusin ja pääsinkin yleensä 8 kertaan päivässä, olin ylpeä. Tämähän onnistuu sittenkin. Silti huudettiin nälkää.
Kokeilimme antaa korviketta ensimmäisen kerran, kun patukka oli viikon vanha. Imetin koko illan, ja silti kello läheni puolta yötä ja huudettiin. Mikään ei auttanut. Lämmitettiin korviketta, ja syötimme pienokaisen. Hän nukahti heti ruuan saatuaan. Ja nukkui monta tuntia putkeen ennen seuraava ruokailukertaa. Annoin itselleni anteeksi, mikään ei olisi kamalampaa kuin nälkäinen vauva.Olen miettinyt paljon sitä minkälaisen tuskan voi imetyksen takkuamisesta saada aikaan itselleen. En koe, että olisin mitenkään erityisen paljon harmitellut osittaisimetystä, mutta kyllä silti huomaan edelleen perustelevani muille ja itselleni korvikkeen antamista. Minkä takia?  Eikö kuitenkin ole tärkeintä lapsen hyvinvointi ja kasvu. Mielestäni tästä on rakennettu pilvenpiirtäjän korkuinen haaste monelle imettäjälle, erityisesti ensisynnyttäjälle, joka on totaalisen pihalla kaikesta. Joka puolelta toitotetaan, että äidinmaito on vauvan tärkein ravinnonlähde! Entä jos se ei vaan luonnistu? Jos onnistuu aluksi ja sitten imetyksestä tulee hankalaa. Vauva pyörii rinnalla, hamuaa kuitenkin koko ajan lisäruokaa. Liikkeessä syöttäminen auttaa hetkellisesti ja taas ollaan samassa pisteessä. Olet valmis opettelemaan päällä seisontaan, jos siinä asennossa luonnistuisi?
Kovasti olisin kaivannut tukea tähän. Rohkaisevia sanoja, ohjeita miten tukea vauvan kasvua imetyksen takkuamisesta huolimatta. Oliko huoleni turha, olisiko siis pitänyt taistella ja vaan kuunnella nälkäitkua ja imettää?Näin jälkikäteen ajateltuna, olisin päätynyt joka tapauksessa samaan lopputulokseen. Saimme tehtyä hienosti päiväämme rytmin, jossa vuoroteltiin imetystä ja pulloa. Tämän jälkeen rohkenin jatkossakin tehdä päätöksiä kuunnellen ja havainnoiden vauvaani. Säilytin neuvolanohjeet kalenterissa, mutta en niitä enää sieltä kaivanut päivittäin( seuraavan kerran kiinteiden aloituksen aikoihin). Imetyskin sujui päätöksen jälkeen paremmin. En jännittänyt enää. Sain tyydytettyä patukan tarpeet osittain rinnalla ja loput sitten korvikkeella. Sain tähän tukea mieheltäni, joka sai myös ruokailuhetkiä patukan kanssa korvikkeen avulla.
Olkaa rohkeita, kyllä te tunnette vauvanne parhaiten. Ei ne neuvolanohjeet ole aina 100% totuus ;)
Monesti muutkin haasteet helpottaa, kun tekee yhden asian kanssa sinun kaupat. Lopulta jo jopa naurattaa kuinka paljon asiaan on käyttänyt aikaa. Olisi voinut vaan ottaa kaapista korviketta, syöttää patukan ja samalla ottaa itselleen kupin kahvia.

-Laura-


Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)