Kadonneiden lantionpohjan lihasten metsästystä äitiysfyssarilla


Raskaus ja synnytys on melkoinen koetus naisen vartalolle ja siitä palautuminen ei kaikilla tapahdu hetkessä. Oma raskauteni oli fyysisesti melko helppo ja pystyin liikkumaan läpi koko raskauden synnytykseen asti. Mitään rankkaa liikuntaa en harrastanut, mutta reippailla kävelylenkeillä tuli käytyä lähes joka päivä. Loppuraskaudesta iskiassäryt tulivat kuvioon toisen jalan kohdalla ja erityisesti öisin kipu säteili ikävästi pakarasta varpaisiin asti. Kipu pysyi kuitenkin siedettävällä tasolla ja liiallista rasitusta välttelemällä sen kanssa tuli ihan hyvin toimeen. 

Kuvittelin, että synnytyksen myötä kaikki raskausajan krempat jäisivät automaattisesti pois, mutta kuinka väärässä olinkaan. Aloitin lenkkeilyt noin viisi päivää synnytyksen jälkeen, koska vointi oli hyvä. Muistan kuinka ensimmäinen lenkki tuntui oudolta haparoinnilta, ihan kuin tasapaino olisi ollut hukassa ja kävely oli ajoittain huojuvaakin. Melko nopeasti kävelylenkit alkoivat kuitenkin sujua entiseen tapaan ja lenkit alkoivat vähitellen pidentyä. Olin yllättynyt, kuinka nopeasti synnytyksestä voi palautua, koska jo vajaassa kuukaudessa koin vointini olevan aikalailla vastaava kuin ennen raskautta. 

Kuukaudet vierivät ja kärrylenkit pitenivät pikku hiljaa. Päivisin oli hyvin aikaa ulkoilla, joten lenkit venyivät helposti kahden tai jopa kolmen tunnin pituisiksi ja kilometrejä kertyi runsaasti. Jonkin aikaa kaikki meni hyvin, kunnes iskiassärky tuli aiempaa voimakkaammin takaisin. Huomasin myös esimerkiksi vauvaa kylvettäessäni, että jaloissa ja käsissä tuntui tikkuilua ja puutumista ja yhä useampi yö meni säryn takia valvoessa. Myös selässä tuntui välillä voimakkaita vihlaisuja. Hartiat olivat aivan jumissa vauvan kantelusta ja imetyksestä, joten päätin hakeutua hierojalle. Nirka-hartiaseudun lisäksi hieroja hieroi jalkoja, mutta silti iskiassäryt eivät menneet täysin pois.

Olin päättänyt aloittaa lihaskunnon kohentamisen vauvan ollessa noin viisi kuukautta vanha. Kuntosalille meneminen kuitenkin mietitytti, koska erilaiset säryt vaivasivat ajoittain ja en ollut ihan varma, missä kunnossa vatsalihakseni olivat. Jälkitarkastuksessa lääkäri ei lainkaan katsonut vatsalihasten erkaumaa ja liikunnan aloittamisen suhteen sain melko epämääräiset ohjeet. Päätinkin varata ajan äitiysfysioterapiaan, jotta saisin varmuuden vatsalihasten kunnosta ja ohjeita rankemman liikunnan aloittamiseen.


En ollut koskaan aiemmin käynyt fysioterapeutilla, joten en tiennyt lainkaan mitä odottaa. Tarkan alkukyselyn jälkeen fyssari tarkasti vatsalihasten erkauman tilanteen ja lantionpohjan lihasten kunnon. Sain hyviä jumppaohjeita lantionpohjan treenaamiseen ja liikkeitä harjoiteltiin, jotta varmasti osaan aktivoida oikeat lihakset. Lantionpohjan lihasten treenaamisessa olen itse ainakin ennen sortunut aivan liialliseen lihasten jännittämiseen, jolloin hyvä että pystyy hengittämään samalla, kun on aivan väärin jännittänyt lihakset pakaroista vatsaan asti. Sain myös tietää, että esimerkiksi pallean ja purentalihasten jumit ovat suorassa yhteydessä lantionpohjan toimintaan ja itselläni pallea olikin aivan jumissa ja fyssari käsitteli pallean faskioita ja antoi kotiharjoitteita, joiden avulla pallean pitäisi "avautua". Äitiysfysioterapia on siis todella kokonaisvaltaista ja sain jo ensimmäisellä kerralla avun iskiassärkyyn. Sain myös jumppaohjeiden lisäksi ohjeita muun liikunnan suhteen ja ilman fyssaria olisin aloittanut salitreenin aivan liian kovatehoisesti, kuten olin toiminut kävelylenkkejen kanssa. Toinen fysioterapia aika varattiin reilu kuukauden päähän ja jo tässä ajassa oli nähtävissä lantionpohjan lihasten kunnon pieni parantuminen ja myös pallean jumit olivat hieman vähentyneet.

Itselleni on varattuna vielä kolmaskin aika, mutta jo yhdellä käynnillä pystytään tsekkaamaan tilanne ja saat tarvittavat ohjeet jatkon suhteen.  Suosittelen siis äitiysfysioterapeutilla käyntiä kaikille synnyttäneille, jotka ovat yhtään epävarmoja omasta palautumisesta. Käynnin hinnat pyörivät siellä 70€ hujakoilla ja mielestäni se on pieni raha siitä, ettei tietämättömyyden takia lähde tekemään hallaa omalle kropalleen, mikäli ei olekaan palautunut raskaudesta ja synnytyksestä täysin.

Ei kommentteja

Kiitos, kun jätät kommentin! :)